KCK: 4 Nisan özgür yaşam müjdesidir

4 Nisan’ın, Kürt halkının yitirmekle yüz yüze kaldığı varlığına yeniden kavuşma müjdesi olduğunu belirten KCK Genel Başkanlık Konseyi, herkesi Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğünün sağlanması için mücadeleyi yükseltmeye çağırdı.

KCK Genel Başkanlık Konseyi, Kürt halkının yeniden doğuşu olarak kutlanan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın doğum günü vesilesiyle yazılı mesaj yayınladı. 

“4 Nisan Önderlik doğuşu, tarihten adı bile silinen Kürt’ün yeniden doğuş öyküsünün başlangıç günüdür” denilen açıklamada, “Hareket olarak, Önder Apo üzerindeki mutlak tecridin kaldırılması ve fiziki özgürlüğünün sağlanması hedefini, tüm faaliyetlerimizin merkezine yerleştirerek çalışmalarımızı 50. Yıl Önderlik Newroz’u perspektifi ile yürüteceğiz. Bu temelde tüm yurtsever halkımızı ve değerli dostlarını, Kürdistanlı kadınları ve gençleri, Önder Apo üzerindeki mutlak tecridin kaldırılması ve fiziki özgürlüğünün sağlanması için mücadeleyi yükseltmeye, örgütlülüğünü büyütmeye ve eylemlerini daha etkili kılmaya çağırıyor ve herkesi, yaşadığı yerleri ağaçlandırmaya davet ediyoruz” ifadeleri yer aldı. 

KCK’nin mesajı şöyle: 

“Önder Apo’nun doğum günü olan 4 Nisan’ı başta Kürt Halkına, kadınlarına ve dostlarına olmak üzere, tüm kardeş halklara ve Demokrasi dünyasına kutluyoruz. Bununla beraber, Önder Apo’ya yurtseverce bağlılığın sembolü haline gelen 4 Nisan Şehitleri, Mahsum Karaoğlan ve Mustafa Dağ yoldaşları büyük saygı ve minnetle anıyoruz.

4 Nisan Önderlik doğuşu; Kürt halkı ve kadınları için derin anlamlar taşıyan bir gündür. Kürt halkı için bir yeniden doğuş müjdesidir. Yitirmekle yüz yüze kaldığı varlığına yeniden kavuşma müjdesidir. Bir Özgür yaşam müjdesidir. Bu yüzden Kürt halkı ve dostları her yıl 4 Nisan doğuş gününü büyük bir moral ve coşku ile kutluyorlar. Adeta kendisi için yeniden doğuş günü olarak ele alıyorlar. Kendi doğum günü olarak, kendi var olma günü olarak görüyor ve öyle kutluyorlar. 

AYNI ZAMANDA BİR KADIN BULUŞMASIDIR

Önder Apo’nun doğum günü olan 4 Nisan’ı örgütlü ve kitlesel düzeyde kutlamak, uluslararası komplo sonrasının ortaya çıkardığı bir eylemselliktir. 4 Nisan Önderlik doğuşunu adeta ekolojik bir eylem ve demokratik bir şölen tarzında kutlamayı ilk defa kararlaştıran irade, Kürt kadın iradesi oldu. Daha sonra kadın öncülüğünde tüm halkımız, 4 Nisan Önderlik doğuşunu sahiplenerek her yıl çok güçlü kutlamalarla karşılamaya başladı ve giderek yeni bir gelenek haline dönüştü. Bu anlamıyla 4 Nisan Önderlik doğuşunu kutlamak, aynı zamanda bir kadın eylemidir. Bir kadın ve Önderlik buluşmasıdır. Kürt kadınlarının Önder Apo’ya duyduğu sevgi, özlem ve bağlılığının ifadesidir. O yüzden her 4 Nisan günü, Kürt kadınları öncülüğünde Önder Apo ile buluşma ve kucaklaşma günüdür. 

YENİDEN NEWROZLAŞMA İMKANININ DOĞMASIDIR

Kürt halkı, büyük Önderlik gerçekleşmesine kadar düşmanları tarafından büyük bir soykırım kaderine mahkum edilmişti. Hem fiziksel hem kültürel soykırım cenderelerinden geçirilmişti. Büyük bir inkar ve imha siyasetine tabi tutularak, kendisine sadece biyolojik sınırlarda bir yaşam hakkı tanınmıştı. Biyolojik sınırlardaki bu yaşam hakkı bile ancak, kendi kültürel kimliğini inkar etmek şartıyla tanınabiliyordu. Yani Kürt’ün, ülkesi ve kültürüyle beraber adı bile tarihten silinmişti. İşte 4 Nisan Önderlik doğuşu, tarihten adı bile silinen Kürt’ün yeniden doğuş öyküsünün başlangıç günüdür. Kürtler için yeniden Newrozlaşma imkanının doğmasıdır. Kendi Newroz’unu kaybeden bir halkın tekrar kendi Newroz’una kavuşma olanağını yakalamasıdır. Aydınlatan güneşini yitiren bir halkın, kendi güneşine yeniden kavuşmasıdır. Bu bakımdan 4 Nisan Önderlik doğuşu, Kürt’ün yüz yıllık soykırım kaderine olan mahkumiyetinin sona ermesidir. 

YENİ BİR KÜRT ZAMANINA YOL AÇTI

Önder Apo’nun doğuşu ile başlayan zaman, yeni bir Kürt zamanına yol açtı. Kürt halkının kendi tarihsel kökleriyle buluşmasını ve yitirdiği kimliğine yeniden kavuşmasını sağladı. Kendi gerçek kimliği ile onurlu bir yaşama yeniden gözünü açtırdı. Kürt halkı onurlu bir halk olarak, yeniden dünya halkları içerisindeki itibarlı yerini almaya başladı. Halkımız maruz kaldığı korkunç soykırım vahşetine ve çektiği benzersiz acılara rağmen, bedel vere vere bu yönlü mücadelesini her gün biraz daha büyütüyor. Çünkü Önder Apo çizgisinin tek kurtuluş yolu olduğunu biliyor ve buna inanıyor. Bu yüzden çektiği acıyı ve cefayı damıtarak, taze güzelliklerin ve yeni devrimsel kazanımların kaynağına dönüştürmede kararlı davranıyor.

ORTADOĞU HALKLARININ KİMLİKSEL DİRİLİŞİDİR DE

Önder Apo’nun doğuşuyla başlayan büyük Kürt dirilişi, Ortadoğu coğrafyadaki diğer tüm halkların kültürel, inançsal ve kimliksel dirilişidir de aynı zamanda. Kürtlerin güncel olarak yaşadığı bu gerçeklik, halkımızın tarihsel ve toplumsal hakikatiyle de örtüşmektedir. Halkımızın kendi tarihsel toplumsal gerçeğinde taşıdığı bu birlikte ve iç içe yaşama ruhu ve kültürünü ortaya çıkaran Önder Apo oldu. Önder Apo sayesinde halkların kendi tarihinde yaşadıkları bu kardeşlik ruhu, Ortadoğu coğrafyasında yeniden dirilmeye başladı. Bu gün Kürt halkı öncülüğünde kendini Demokratik Ulus formasyonu olarak inşa etmeye başlayan bu tarihsel toplumsal kültürel ruh ve anlayış, ulus devletlerin yol açtığı kara kışları Halklar, kültürler ve inançlar lehine eritmeye ve yıkmaya başlıyor. Ortadoğu’da halkların gerçek baharına ve gerçek Newroz’una yol açıyor. 

2022 NEWROZ’U ÖNDERLİK NEWROZU OLDU

Halkımız, 2022 Newroz’unu; bir Önderlik Newroz’u yapmayı başardı. Bu konudaki kararlı tavrını, renkli Newroz meydanlarında ortaya koyarak, Önder Apo’ya özgürlük talebini yüksek bir sesle dile getirdi. Kürt halkı olarak en büyük hedefinin Önder Apo’nun özgürlüğünü sağlamak olduğunun ve bunun artık ertelenemez bir istek ve talep olduğunun mesajını çok açık bir biçimde ifade etti. Faşist rejim polisinin kutlamalardaki ses mikserlerine müdahalesi bile, milyonlarca insanın hep bir ağızdan “Bijî Serok Apo” diye haykırışını saklayamadı. “Bê Serok jiyan nabe” haykırışını bastıramadı. 

HALK ÖNDER APO’YU NEWROZ MEYDANLARINDA İSTİYOR

Kürt halkı dostlarıyla beraber 2022 Newroz meydanlarından birçok mesaj verdi. Ama bu muhteşem Newroz meydanlarının verdiği en büyük ve en önemli mesaj, hep bir ağızdan Önder Apo üzerindeki tecridin biran önce kaldırılıp fiziki özgürlüğünün sağlanmasıdır. Halkımız, artık Önder Apo’yu kendi arasında görmek istiyor. Önder Apo’yu Newroz meydanlarında görmek istiyor. Newrozunu Önder Apo ile beraber kutlamak istiyor ve bunu pratik olarak da mümkün hale getirmenin mücadele kararlılığını ve iddiasını ortaya koyuyor. Halkımızın, artık hukuki açıdan da imkan dahiline girmiş bulunan bu istem ve talebini; hem Türk devleti ve faşist AKP-MHP hükümeti hem de Türkiye resmi muhalefetinin iyi görmesi ve doğru okuması gerekiyor. Ne sömürgeci Türk devleti, ne faşist hükümeti ve ne de resmi muhalefeti artık bu gerçekliği görmezden gelemez. Bu gerçeklikten daha fazla kaçamaz. Çünkü İmralı kapıları açılmadan, tecrit kaldırılmadan ve Önder Apo’nun fiziki özgürlüğü sağlanmadan, Türkiye’nin önünde duran dev gibi tarihsel ve güncel sorunların, hiçbiri çözüm yoluna giremez.  

Tüm engellemelere rağmen halkımızın ve dostlarının Newroz meydanlarında ortaya koyduğu  kararlı ve direngen duruşunu selamlıyoruz. AKP-MHP faşizminin baskı ve zulmü altında bulunan Bakur halkımız başta olmak üzere, Kürdistan’ın dört parçasında ve Kürtlerin yaşadığı her yerde, Halkımızın ortaya koyduğu bu muhteşem iradi duruşunu, bu görkemli Newroz duruşunu candan kutluyoruz. Halkımız dostlarıyla beraber, bu Newroz’da AKP-MHP faşist rejimine ve soykırım politikalarına tarihi bir darbe indirdi. Soykırımcı faşist rejimi adeta şaşkına çevirdi. 

ÖZGÜRLÜĞÜ FAALİYETLERİN MERKEZİNDE OLACAK

Kürt halkı; Newroz meydanlarında ortaya koymuş olduğu bu coşkulu ve kararlı duruşunu, 4 Nisan doğuşu ve sonrasında, 50. Önderlik yılı boyunca daha büyük bir örgütlülük gücüne ve yüksek bir eylemsellik düzeyine ulaştıracaktır. Bizler de Hareket olarak, Önder Apo üzerindeki mutlak tecridin kaldırılması ve fiziki özgürlüğünün sağlanması hedefini, tüm faaliyetlerimizin merkezine yerleştirerek çalışmalarımızı 50. Yıl Önderlik Newroz’u perspektifi ile yürüteceğiz. Bu temelde tüm yurtsever halkımızı ve değerli dostlarını, Kürdistanlı kadınları ve gençleri, Önder Apo üzerindeki mutlak tecridin kaldırılması ve fiziki özgürlüğünün sağlanması için mücadeleyi yükseltmeye, örgütlülüğünü büyütmeye ve eylemlerini daha etkili kılmaya çağırıyor ve herkesi, yaşadığı yerleri ağaçlandırmaya davet ediyoruz."