KCK: Newroz, hedefleri ve eylem çizgisini belirledi

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı, milyonlarca kişinin katıldığı 2022 Newroz kutlamalarını “halkların demokrasi kongresi” olarak tanımlayarak, “mücadele programını, hedeflerini ve eylem çizgisini belirlemiştir” dedi.

KCK, kutlamalar ardından yaptığı yazılı açıklamada Newroz’un “faşistlere, tüm zalim ve baskıcı güçlere korku salarken, Kürt halkına, dostlarına ve demokrasi güçlerine büyük bir moral olduğunu” ifade etti.

KCK’nin açıklaması şöyle:

“Rêber Apo’yu özgürleştirme Newroz’unda başta Bakurê Kürdistan ve Türkiye olmak üzere Kürdistan’ın 4 parçası ve dünyanın her yerinde alanları doldurarak Ortadoğu gericiliğinin merkezi AKP-MHP faşizmine ve tüm demokrasi ve özgürlük düşmanı güçlere tarihi bir ders veren halkımızı ve dostlarını kutluyor, 50. Önderlik yılında yürütecekleri mücadelelerinde başarılar diliyoruz.

Kürt halkı ve dostları milyonlar olarak ‘Bîjî Serok Apo’ ve ‘Önderliksiz Asla’ diyerek Rêber Apo’ya büyük bağlılıklarını ortaya koymuşlardır. Kürt halkına, Ortadoğu halklarına ve insanlığa büyük hizmetler yapan Önderliği özgürleştirmek için meydanları doldurmuşlardır. Halkın özgürlüğü için yaşamlarını ortaya koyan fedai evlatları gerillaya bağlılıklarını ve güvenlerini bir daha haykırmışlardır. Böylece hem 49 yıl önce Kürt halkını özgürleştirmek için tarihi bir adım atan Önderliğin emeklerine değer veriliyor, hem de Kürt halkının 49 yıllık mücadelesi taçlandırılmış oluyor. 2022 Newroz’u 49 yıllık mücadeleyle nasıl bir halk gerçekliği yaratıldığını da gözler önüne sermiştir. 2022 Newroz’u PKK’nin ve Kürt halkının 50. Önderlik yılında daha büyük bir mücadele yürüteceğinin de ilanı olmuştur.

Her Newroz Kürt halkının yeni değerlerle kendini yeniden yaratmasının Newroz’u olmuştur. Kürt halkının mücadelesi Newroz’u, Newroz Kürt halkının mücadelesini geliştirip güçlendirmiştir. Böylece Kürt halkı yenilmez Newroz halkı, serhıldan halkı haline gelmiştir. Bu Newroz’da da Kürt halkı yeni değerlerle kendini güçlendirip yeniden yaratmıştır. Kadınlar ve gençler en önde yürüyerek Newrozları demokratik devrimin, sosyal devrimin, kültürel devrimin ve ulusal devrimin derinleşmesini ve kapsamlılaşmasını sağlamışlardır. Tüm saldırılara rağmen Kürt halkı direniyorsa gerçekleştirdiği bu devrimlerin güçlü gerçekleşmesinin sonucudur.

AKP-MHP faşizmi 5 Nisan 2015’te Rêber Apo üzerinde ağırlaştırdığı tecritle 7 yıldır Kürt halkına ve demokrasi güçlerine ağır bir saldırı yürütmüştür. Böylece Kürt halkını ve demokrasi güçlerini ezerek Türkiye’de faşist diktatörlüğü kurumsallaştırıp Kürt soykırımını gerçekleştirmeyi hedeflemiştir. Bu amaçla 2014 yılında Çöktürme Planı hazırlamış, bu temelde Kürt halkı ve demokrasi güçleri üzerinde Türkiye tarihinin en ağır baskı politikalarını uygulamıştır. 2022 Newroz’unda Kürt halkı, dostları ve demokrasi güçleri ‘Kazanma Zamanı’ diyerek, ayağa kalkıp Çöktürme Planını hazırlayanları çöktürmüştür. 2022 Newroz’u karşısında faşizmin dizleri titremiş; Kürt halkının ve demokrasi güçlerinin mücadelesinde kendi sonunu görmüştür.

Bu Newroz, Kürt halkıyla demokrasi güçlerinin ortak mücadelesinin de güçlendiğini ortaya koymuştur. Newroz’daki bu güçlü ayağa kalkış ve ortak mücadele duruşu ve ruhu demokratik Türkiye, Özgür Kürdistan ve Demokratik Ortadoğu’yu yaratmanın uzak olmadığının müjdesi olmuştur. Türkiye’nin geleceğini Kürt halkıyla demokrasi güçlerinin ittifakının belirleyeceği bu Newroz’da bir daha görülmüştür.

Demirci Kawa’dan beri Newroz’un ruhu ve karakteri zulme karşı başkaldırıdır. Bu da özü itibariyle tarih boyu halkların ve ezilenlerin özgürlük mücadelesi olmuştur. 2022 Newroz’u da Ortadoğu gericiliğini ve zulmünü ayakta tutan AKP-MHP faşizmine başkaldırarak tarihi bir demokrasi ve özgürlük hamlesi yapmıştır. 2022 Newroz’unda halk, duruşuyla sadece Kürdistan ve Türkiye’de değil, Ortadoğu’da da siyasi gelişmelerin yönünün nasıl olacağını ortaya koymuştur. Halkların demokrasi kongresi olarak mücadele programını, hedeflerini ve eylem çizgisini belirlemiştir.

Newroz, faşistlere, tüm zalim ve baskıcı güçlere korku salarken, Kürt halkına, dostlarına ve demokrasi güçlerine büyük bir moral olmuştur. Bu halkın duruşu ve direnişi ölüyü bile diriltecek bir enerji ortaya çıkarmıştır. Bu halkın duruşu ve mücadelesini gören her devrimci, her yurtsever, her demokrat baskı ve zulüm ne kadar ağır olursa olsun mücadeleye atılacak ve kazanmayı hedefleyecektir.

Kürt halkı ve demokrasi güçleri 2022 Newroz’undan aldığı güçle 50. Önderlik yılında mücadeleyi daha örgütlü ve hedefli hale getirmelidirler. Newroz’daki halk duruşu, Kürt halkıyla demokrasi güçlerinin ittifakı mücadeleyi yükseltmek için her imkanın var olduğunu gözler önüne sermiştir. Bu halk gerçekliğiyle birlikte Kürt halkına zulüm yapan, soykırım politikası yürüten, demokrasi güçleri üzerinde baskı kuran AKP-MHP faşizmini yıkma mücadelesi yükseltilerek Rêber Apo özgürleştirilmeli, Demokratik Türkiye, Özgür Kürdistan ve Demokratik Ortadoğu yaratılmalıdır.

Mazlum, Zekiye, Rahşan, Ronahi, Berivan, Sema Yüce, Kemal Kurkut ve tüm Newroz şehitlerinin, 49 yıllık mücadele değerlerinin ve 2022 Newroz’unun çağrısı budur.”