'KDP böyle devam ederse Kürdistan'a büyük darbe vurulur'

Güney Kürdistan'a yönelik tehlikeye dikkat çeken Yazar ve siyasi gözlemci Mesûd Ebdulxaliq, "Irak, Türkiye ve İran'ı işgalci güç olarak tanımlıyoruz, ancak asıl tehdit, işgalcileri Güney'in statüsüne saldırmaya yönlendiren KDP hükümetidir" dedi.

Yazar ve siyasi gözlemci Mesûd Ebdulxaliq, Güney Kürdistan'daki duruma ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Irak'ın geleceğine ve Cumhurbaşkanlığı sorununa dikkat çeken Mesûd Ebdulxaliq, "Çok büyük değişimlerin yaşanacağı günler var önümüzde. Bu yüzden  Irak Cumhurbaşkanı'nın çok yetkin biri olması gerekir. Çünkü önümüzdeki 4 yıl içinde özellikle 2023'te Kürdistan Bölgesi'nde Türkiye meselesi gibi meseleler olacak. Şu an Kürdistan Bölgesi'nin statüsü çok zayıf. Bu durum, özellikle KDP'nin Sadr Hareketi ile hükümeti kurma aşamasında yaşandı. Bütün bu değişimler bize Güney Kürdistan'a çok büyük zararlar verileceğini gösteriyor" diye konuştu.

GÜNEY KÜRDİSTAN BÜYÜK BİR TEHLİKEDE

Güney Kürdistan'dan Türkiye'ye petrol ve gaz transferine de değinen Mesûd Ebdulxaliq, şunları belirtti: "Erdoğan bir açıklamasında, 'Türk evlerini petrolle nasıl ısıtıysam, gazla da ısıtacağım' diyerek Güney Kürdistan'dan transfer edeceği petrolden bahsetti. Güney'de yaşayan halkın evlerinin soğuk olduğu bir dönemde, bu doğalgaz anlaşmasının Kürdistan Bölgesi'ne büyük bir darbe olduğunu gösterdiğimiz tepki ile dile getirdik. Kürdistan Bölgesel Hükümet böyle devam ederse Güney'e büyük darbeler vuracaktır.

Irak Federal Mahkemesi'nin Şubat ayında bölge petrolünün bağımsız olarak satışının yasa dışı olduğuna hükmetmesine dikkat çeken Mesûd Ebdulxaliq, şöyle devam etti: "Irak Federal Mahkemesi'nin kararları siyasi ama Irak hükümeti, federal mahkeme kararlarını uygulama hakkına sahiptir. Eğer Federal Mahkeme Türk devleti ile KDP arasındaki gayri resmi yollarla yapılan gaz anlaşmasının önünü almasaydı, gaz konusu da petrol konusu kadar önemsiz hale gelecekti. Irak, Türkiye ve İran'ı Kürtlerin işgalcisi ve düşmanı olarak tanımlıyoruz, ancak Kürdistan Bölgesi'ne yönelik asıl tehdit, işgalci ülkeleri Kürdistan Bölgesi'nin statüsüne saldırmaya yönlendiren ve fırsat veren, Güney Kürdistan hükümetidir."