KDP, kimyasal silahların araştırılmasını engelledi

Türk devletinin Güney Kürdistan’da kimyasal silahlarla düzenlediği saldırıları incelemek isteyen Avrupalı bir heyet, KDP tarafından engellendi.

Uluslararası Nükleer Savaşı Önleme Doktorları üyesi biyoloji uzmanlarından Jan Van Aken ve Josef Savari, Halepçe katliamından bu yana Kürdistan Bölgesinde kullanılan kimyasal silahları incelemek için Kürdistan Bölgesini ziyaret etti.

Süleymaniye’deki Kürdistan Bölgesi Parlamentosu Ofisini ziyaret eden heyet, ofis başkanı ile görüştü.

Kürdistan Bölgesinde kullanılan yasaklı silahların görüşmede ele alındığı bildirildi.

Toplantıdan sonra yapılan basın toplantısında Kürdistan Bölgesi Parlamentosu Pêşmerge ve Asayiş Komite üyesi Osman Sêderi, “Avrupa’dan Kürdistan Bölgesini ziyaret etmeye ve Halepçe saldırısından bu yana kullanılan kimyasal silahları incelemeye gelen heyeti memnuniyetle karşılıyoruz” dedi.

25 yıldır kimyasal silah araştırmaları yapan biyolog Jan Aken, “Geçen hafta Çemçemal ve Halepçe’deki Enfal anıtını ziyaret ettik. Amediye ilçesini de ziyaret ederek Hirur ve Kani Masi köylerine ulaşmaya çalıştık” dedi.

Aken,  “Fakat bize ulaşan bazı raporlara göre o bölgede kimyasal silahlar kullanılıyor. Bizler de inceleme yapmak ve rapor tutmak istedik. Kimyasal silah mağduru olan Haci Abdullah ile konuşmak istedik fakat Amêdiye kaymakamı izin vermedi ve araştırma yapmamızı engelledi” diye ekledi.

Avrupalı heyet Kürdistan Bölgesel Hükümeti’ni Birleşmiş Milletler’den kimyasal silah kullanımını araştırmasını istemeye ve araştırmaya ilişkin hazırlanacak raporu Dünya Yasaklı Silahlar Örgütü’ne sunmaya çağırdı.

Heyet, ayrıca Kürdistan Bölge Hükümetinden Halepçe gibi bir katliamın tekrarlanmaması için kimyasal silahları incelemelerine izin vermesini istedi.