Kemikleri kutu içinde verilen Tolhildan Tekman uğurlandı

Sêrt’te 2020 yılında şehit düşen ve kemikleri ailesine 3 yıl sonra kutu içinde teslim edilen Tolhildan Tekman’ın (Yılmaz Uzun) cenazesi abluka altında defnedildi. Aynı saldırıda şehit düşen Demhat Cîlo'nun cenazesi de 3 yıl sonra ailesine verildi.

İşgalci Türk devletinin 2020’de Sêrt’te düzenlediği hava saldırısında 5 yoldaşıyla birlikte şehit düşen HPG gerillası Tolhildan Tekman’ın (Yılmaz Uzun) kemikleri 3 yılın ardından ailesine insanlık dışı bir şekilde bir kutu içinde teslim edildi. Cenazenin teşhisi için 2020 yılında kan örneği verilmesi ve sonuçların çıkmasına rağmen aileye bilgi verilmezken, Tekman’ın cenazesi Kimsesizler Mezarlığı’na defnedildi. 

Tolhildan Tekman’ın cenazesi 3 yıl sonra ailesine teslim edilirken, aile Erzirom’un Tatos ilçesine doğru yola çıktı. Bastok Mahallesi'nde cenazeyi defnetmek isteyen aileye cenaze aracı verilmezken, imamın da cenaze namazını kılmasına izin verilmedi. Aile bireyleri dışında kimsenin cenaze defnine katılmasına izin verilmediği gibi cenaze abluka altında defnedildi.

Hala abluka altında olan mahallede her evin kapısında askerler dikildi, köyün girişine ve çevre köylere giriş-çıkışlara izin verilmiyor.

DEMHAT CÎLO'NUN CENAZESİ 3 YIL SONRA VERİLDİ

Aynı saldırıda şehit düşen  HPG’li Demhat Cîlo'nun (Eyüp Çelik) cenazesi de 3 yıl sonra ailesine verildi. Teşhisi için 2020 yılında kan örneği verilmesine rağmen ailesine bilgi verilmeden Cîlo ve yoldaşlarının cenazeleri kimsesizler mezarlığına defnedildi.

Ailesinin 3 yıl önce verdiği kan örneğinde yapılan DNA sonucu cenazenin oğulları Demhat Cîlo'ya ait olduğu kesinleşti. Bunun üzerine Sêrt’te giden aile, kimsesizler mezarlığından Cîlo'nun cenazesini alarak Amed’e getirdi.

Aile yol boyunca birçok polis ve asker “arama noktasında” durduruldu. Şehit Cîlo, ailesi tarafından Amed' in Rêzan İlçesi’ne bağlı Yeniköy Mezarlığı’nda defnedildi. Defin işlemine ailesi dışında kimsenin katılmasına izin verilmedi.