Kilis’te 3 tutsak açlık grevi başlattı

Kilis L Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan 3 tutsak, işkence uygulamalarına karşı açlık grevi eylemi başlattı.

Kilis L Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutsak Uğur Taşdeviren, Urfa’nın Viranşehir ilçesinde yaşayan ailesiyle yaptığı haftalık telefon görüşmesinde, maruz kaldıkları işkenceleri anlatarak, Hüseyin Osmanpur ve Hüseyin Aydın adlı tutsaklar ile birlikte bugün açlık grevine başladıklarını duyurdu.

Cezaevinde sadece 4 siyasi tutsağın bulunduğunu belirten Taşdeviren, kendilerine “askeri nizamda ayakta sayım” dayatıldığını aktardı. Uygulamayı kabul etmedikleri için gardiyanlar tarafından bir ay önce “Başınıza öyle bir şey getiririm, kimse de duymaz” şeklinde tehdit edildiklerini hatırlatan Taşdeviren, bir ay önce Van Cezaevi’nden Kilis’e sürgün edilen İhsan İyinç adlı tutsağın 4 gün önce gerekçe olmaksızın tekli hücreye konulduğunu belirti. İdarenin İyinç’i “Daha önce diğer 3 tutuklu sesini etmezdi, o geldiğinden beri hak iddia ediyorlar. Buradaki düzenimizi bozuyor” diyerek tekli hücreye koyduğunu belirten Taşdeviren, açlık grevlerinin arkadaşları İhsan İyinç’in yanlarını getirilip “askeri nizamda ayakta sayım” dayatmasının son bulana kadar devam edeceğini belirti.

‘ÖLÜM ORUCU ŞEKLİNDE DEVAM EDİYOR’

Taşdeviren ayrıca açlık grevi kararı aldıktan sonra Hüseyin Osmanpur, Hüseyin Aydın ve kendisinin tekli hücreye alındığını belirterek, gerekli ihtiyaçlarının idare tarafından karşılanmamasından kaynaklı grevlerinin “ölüm orucu” şeklinde devam ettiğini belirtti. 

İnsan Hakları Derneği (İHD) ve tutuklularla dayanışma derneklerine çağrıda bulunan Taşdeviren, cezaevine heyetler gönderilerek tutsaklarla görüşmeleri gerektiğini belirtti.