Kızıltepe'de 'Bijî Serok Apo' ve 'Bê Serok jiyan na be' sloganları yankılandı

Kızıltepe Newrozu’na binlerce kişi katılırken, sık sık Bijî Serok Apo” ve “Bê Serok jiyan na be” sloganları atıldı.

Bu yıl ki Kızıltepe Newroz’una binlerce kişi katıldı. Newroz, saygı duruşu ve Çerxa Şoreşe (Devrim Çarkı) marşının okunmasının ardından başladı. Newroz'da, sık sık “Bijî Serok Apo”, “Biji berxwedanan zindanan”, “Bê Serok jiyan na be”, “Erdoğan istifa” ve “Her bijî Newroz” sloganları atıldı. Yağmurlu havaya rağmen halkın yoğun ilgi gösterdiği Kızıltepe Newrozu’na, Halkların Demokratik Partisi (HDP), Özgür Kadın Hareketi (TJA) ve Demokratik Bölgeler Partili (DBP) birçok siyasetçinin yanı sıra, Mardin Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Ahmet Türk, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mardin Milletvekili Pero Dündar ve Barış Anneleri katıldı.

Newroz’da ilk söz alan HDP Mardin İl Eşbaşkanı Perihan Ağaoğlu, güçlerini Kürt halkından ve Newroz’dan aldıklarını söyledi. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecride tepki gösteren Ağaoğlu, Kürt halkı üzerindeki baskının mücadeleyle kalkacağını ifada etti. Ağaoğlu’nun konuşması halk tarafından sık sık “Biji Serok Apo” sloganıyla kesildi.

Kürt siyasetçi Ahmet Türk de, “Dört parça Kürdistan’daki Kürt yöneticilere sesleniyorum. Bir araya gelelim. Düşmanlıktan vazgeçip ulusal birliğimizi kuralım” dedi.

Mazlum Doğan’ın Newroz ateşini yaşamıyla yaktığını söyleyen Ahmet Türk, “Newroz ateşi, Kürdistan’ın yaşamıdır” diyerek, Kürt halkının özgürlük için her zaman mücadele ettiğini sözlerine ekledi. Kürdistan mücadelesinin özgürlük elde edene kadar devam edeceğinin altını çizen Türk, şöyle devam etti: “Evet, biliyoruz zor bir yolculuktan geçiyoruz. Zulmün eksik olmadığı bu topraklarda yaşıyoruz. Kürt halkının kazanımlarını yok etmeye yönelik baskılar sindirme politikasının olduğu dönemden geçiyoruz. On binlerce arkadaşımız zindanda. Zindanla yetinmeyip tecrit uygulanıyor. Sayın Öcalan’a yönelik yıllardır yürütülen tecrit, bugün bütün tutsaklara yönetildi. Bu zülüm politikalarına karşı halkımızın dimdik ayakta kalması gerekiyor. Bugün üzülerek ifade etmek istiyorum, yoldaşımız, eşbaşkanım, arkadaşım Aysel Tuğluk tedavisi mümkün olmayan bir hastalıkla mücadele etmesine rağmen zindanda tutuluyor. Düşmanlığa bile sığmayan bir politika var. Zindanlardaki bütün yoldaşlarımızın Newroz’unu kutluyorum. Bugün dünyadaki gelişmeleri çok yakında izliyoruz Ukrayna-Rusya’da savaş var bu savaş bize çok şey öğretti. Kürt yöneticileri, Kürt siyasetçileri bir araya gelmeli. 4 parçaya ayrılmış Kürdistan’daki yöneticilere sesleniyorum, düşmanlıktan vazgeçip birliğimizi kuralım.”

Türk’ün konuşmasının ardından bir kez daha halk, dakikalarca “Biji Serok Apo” sloganı attı. 

HDP Mardin Milletvekili Pero Dündar, Kürt halkına yönelik saldırıların Kürtleri özgürlükten alıkoyamayacağını söyledi. Dündar, Kürt halk Önderi Abdullah Öcalan’a özgürlük talebinde bulundu. HDP’ye yönelik kapatma davasının da altını çizen Dündar, “İktidar HDP’yi kapatmak istiyor ama bu kadar kadının örgütlendiği bir partiyi kapatmak kolay değil. AKP-MHP iktidarını kapatacağız” dedi.

Konuşmaların ardından yurttaşlar Newroz ateşini yaktı. Kutlamalar, şarkılar eşliğinde sürdü.