KNK, Mahsa Amini’nin katledilmesini kınadı

Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK), Doğu Kürdistanlı Mahsa Amini’nin İran polislerince işkence edilerek katledilmesini kınadı.

İran devletinin “Ahlak Polisleri”, Mahsa Amini’yi başkent Tahran’da 14 Eylül akşamı metro çıkışında gözaltına almış, işkence sonucu ağır yaralı halde hastaneye kaldırılmıştı.

Kurtarılamayan Amini’nin cenazesi Doğu Kürdistan’ın Seqiz kentindeki Ayçi Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Cenaze töreni ardından yapılan protesto eylemine, İran polisi saldırıda bulundu. Bazı eylemcilerin yaralandığı bildirildi.

KNK yaptığı yazılı açıklamada, “Temelsiz gerekçelerle suçlar işlemeye devam ediyorlar. Mahsa Amini’nin katledilmesi sadece bir insan hakları suçu değil, aynı zamanda diktatör bir rejimin çirkef yasalarını ahlaki bir sorgulamaya itmektedir” dedi.

KNK, Mahsa Amini’nin katledilmesinden bir süre önce Meriwan’da bir kadının tecavüz edilmek istendiğini ve kadının intihar etmek zorunda kaldığını hatırlattı.

Açıklamada, “Tüm bunlar halkımıza yönelik İran rejimi ve polislerince dünyanın gözleri önünde yapılmaktadır. KNK olarak tüm suçları kınıyoruz. Ailesine ve Kürt halkına başsağlığı dileklerinde bulunuyoruz” denildi.