KNK: Newroz'u alanlarda özgürlük ruhuyla kutlayacağız

Newroz'u selamlayan KNK, "Alanlara inerek Newroz’u direniş ve özgürlük ruhuyla kutlayacağız" dedi.

Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) Yürütme Kurulu, Newroz’a ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, "Newroz’un Kürdistan tarihinde her zaman özel bir yeri olmuştur. Newroz direniş günüdür, Newroz zulme karşı zafer günüdür, Newroz özgürlük günüdür. Newroz, zulme karşı mücadele üzerine kuruludur. Zulme, esarete, işgale, sömürgeciliğe ve her türlü zulme karşı kurtuluşun ve özgürlüğün simgesi haline gelmiştir" denildi.

'NEWROZ ATEŞİ ARTIK DAHA GÜR YANIYOR'

Açıklamada şu ifadelere de yer verildi:

"Bugün Kürt halkı, yıllarca süren emekleri ve büyük bedeller sonucunda Newroz’u büyük bir halk kutlaması ve direniş günü haline getirmiştir. Kürt halkı, Newroz’u Kürdistan genelinde olduğu kadar diasporada da tarihi içeriğiyle kurtuluş ve özgürlük hedefiyle kutluyor. Kürt halkı köylerde, şehirlerde, cezaevlerinde, yaşamın her alanında verdikleri mücadelede Newroz’u kurtuluş ve özgürlük mücadelesinin simgesi haline getirdi. Bölgedeki diğer birçok millet Newroz’u bayram olarak görüp kutlamasına rağmen, Kürtler yıllarca süren direniş ve mücadele sonucunda Newroz’un direniş ve özgürlük içeriğini yeniden keşfetmiş ve dünyaya tanıtmıştır. Bugün Newroz, uluslararası alanda Kürt halkının bayramı olarak kabul edilmektedir.

Newroz ateşi bugün Kürdistan’ın her yerinde daha da gür yanıyor. Güney Kürdistan ve Rojava’da resmi olarak kutlanmaktadır. Doğu ve Kuzey Kürdistan’da İran devleti ve Türk devleti Newroz’un içeriğini değersizleştirmeye ve anlamından uzaklaştırmaya çalışıyor. Ancak Doğu ve Kuzey Kürdistan’da işgalcilerin tüm engellemelerine rağmen Newroz anlamla kutlanmakta, kurtuluş ve özgürlük ateşi yükselmektedir.

Newroz ile yeni bir yıla başlıyoruz. Geçen yıl her alanda mücadele yılı oldu. Bu yılın da büyük mücadelelerin yılı olacağı şimdiden belli oluyor. Düşmanlarımız birçok yönüyle halkımıza saldırıyor. Özellikle Türk devleti, halkımızın tüm kazanımlarını yok etmek için Kuzey Kürdistan, Güney Kürdistan ve Rojava’da büyük bir saldırı içerisindedir. Saldırılarında yasal ve ahlaki hiçbir norm tanımıyorlar. Geçen yıl 300’den defa kimyasal silah kullanıldı.

İran devleti de halkımızın haklarını tanımıyor ve mümkün olan her şekilde halkımızı ve eylemcilerimizi hedef alıyor. Güney Kürdistan’da resmi statü olmasına rağmen sorunlar devam ediyor. Tartışmalı alanlar sorunu çözülmemiştir ve bu alanlardaki durum iyi değildir. Düşmanlarımız federal statüyü zayıflatmak ve baltalamak için iş başında. Rojava’da Türk devletinin işgalleri ve saldırıları devam ediyor. Suriye rejimi de saldırmak için fırsat kolluyor. Rojava’daki halkımızın kazanımlarını yok etmek istiyorlar. DAİŞ çetelerinin tehdidi devam ediyor.

'YENİ KAZANIMLAR ELDE ETMELİYİZ'

Bu durum aynı zamanda görev ve sorumluluklarımızı da tanımlamaktadır. Tüm işgalcilere karşı önlem alınmalı, savunma güçleri güçlendirilmeli, düşman saldırıları püskürtülmeli, mevcut kazanımlar savunulmalı ve yeni kazanımlar elde edilmelidir. Bütün bunlar için Kürtler arasında birlik sağlanmalı ve ulusal birlik güçlendirilmelidir. Bu yılı özgürlük yılı yapmalıyız. ‘Dem dema azadiyê ye, dem dema serkeftinê ye (Zaman özgürlük zamanı, zaman zafer zamanı)' diyoruz. Newroz bu sloganlarla kutlanmalıdır.

Newroz’u böylesi bir atmosferde karşılıyoruz. Newroz’u anlamına uygun olarak direniş ruhuyla ve ‘Dem dema azadiyê ye, dem dema serkeftinê ye' sloganıyla kutlayacağız. Ne olursa olsun, önceki yıllar gibi alanlara inerek Newroz’u direniş ve özgürlük ruhuyla kutlayacağız.

Kürdistan kurtuluş ve özgürlük mücadelesinin bu önemli aşamasında, Newroz ateşi Kürdistan halkının ve ulusunun birlik ve beraberliğine parlak bir ışık olmalıdır.

Bu düşünceyle KNK, tüm Kürtlerin ve Kürdistanlıların Newroz’unu ulusal bir sıcaklıkla kutluyor.

2022 Newrozu, birlik ve beraberliğin ve daha büyük başarıların sembolü olsun.”