Komutan Şevger: Rojhilat gençleri şehitlerinin izinden gitmeli

Dalaho bölgesinde şehit düşen 12 gerillayı, Asos şehitlerini ve 2020 yılında şehit düşen Leşker Dilbirîn'i anan YRK Komutanı Şiyar Şevger, "Rojhilat gençliğinin şehitlerine sahip çıkması ve onların izinden gitmesi gerekir" dedi.

Doğu Kürdistan Savunma Birlikleri (YRK) Komutanı Şiyar Şevger, 4 Ekim 2016 tarihinde, Kirmanşan eyaletine bağlı Dalaho bölgesindeki Selasî Bawecanî şehrinde şehit düşen 12 gerillayı, Asos şehitlerini ve 2020 yılında şehit düşen Leşker Dilbirîn'i andı. 


Türk devletinin Zap ve Avaşîn'e yönelik saldırılarına değinen Şiyar Şevger, bu saldırılar karşısında tarihi bir direniş sergileyen gerillaları selamladı. Direnişle Kürt halkına yönelik soykırım saldırıları yapan düşmanın yenileceğini vurgulayan Şiyar Şevger, "Gerillaların direnişi düşmanın planını etkisiz hale getirmiştir. Düşmanımız her gün soykırım politikasını yürütmek istiyor ve biz de halkımızı korumak için savaşıyoruz. Mücadele bedel vermeden olmaz. Önder Apo'nun düşünce ve felsefesi temelinde savunma hakkımızı kullanıyoruz.

2016 yılında Komutan Leşker Cûdî öncülüğünde İran devletine karşı savaşan bir grup arkadaşımız Dalaho bölgesinde şehit edildi. Leşker Cûdî, Dalaho eyaletinin komutanıydı. Arkadaşlarımız görev başındayken saldırıya uğradılar ve şehit düştüler. Heval Leşker Cûdî, Rojhilat'ın her yerinde savaştı. Önder Apo gerçeğini anlamak için toplumun her alanında mücadele etti. Yurtsever bir toplumda büyüdü. Önderlik tutuklanınca gerilla saflarına katıldı. 

Taktik yönü ile bir eyalet komutanı olarak her zaman işgale karşı nasıl mücadele edileceği konusunda kendini örgütler ve yanında arkadaşlarını da eğitirdi. Dalaho bölgesinde Caf halkımız heval Leşker'i çok severdi. Bu sevgi heval Leşker'in halk ile bağını daha da güçlendirdi. Rojhilat için Leşker yoldaşın şehadeti büyük bir kayıp oldu. Ama yoldaşları olarak sonuna kadar onun izinden gideceğiz. Onun özelliklerini kişiliğimizde inşa edeceğiz. Şehit Leşker'in amacını gerçekleştirmek için sonuna kadar mücadele edeceğiz" diye konuştu.

İHANET SONUCU ŞEHİT DÜŞTÜLER

Dalaho bölgesinde şehit düşen gerillaların mücadelesine ilişkin de konuşan YRK Komutanı Şiyar Şevger devamla şunları belirtti: "Heval Elî Şêr, Brusk ve Mêrxas de şehit düşen grubun içindeydi. Elî Şêr, Amed'den bir arkadaştı. Rojhilat'taki ulusal mücadelede yer aldı. Bağlılığı ve sadakati nedeniyle arkadaşları arasında her zaman sevilirdi. Taktiksel olarak gelişmek için hesapsız bir şekilde yaşama katılırdı. Hep arayış içindeydi, kendini sürekli geliştiriyordu. 

Heval Brusk Merivan şehrindendi. İran rejiminin zulmüne karşı genç yaşlarda Kürdistan dağlarına çıktı. Heval Mêrxas Wanlı bir arkadaştı. O da genç yaşta Rojhilat'taki mücadeleye katıldı. Rojhilat'a büyük bir sevgi ve bağlılığı vardı. Bundan dolayı arkadaşları arasında çok sevilen biriydi. Arkadaşlar ihanet sonucu şehit düştü. Ülkesine ihanet edenler İran devleti ile işbirliği yaptı. Dalaho bölgesinde onlarca arkadaşımız şehit düştü ama düşman ve işbirlikçileri bilsin ki şehit arkadaşlarımızın intikamını mutlaka alacağız."

ROJHİLAT GENÇLERİ ŞEHİTLERİNE SAHİP ÇIKMALI

2019 yılında şehit düşen Leşker Dilbirîn'i de anan Şiyar Şevger, "Heval Leşker direniş şehri Seqiz'de dünyaya geldi. Seqiz tarihinde büyük bir mücadeleye sahiptir. Heval Rênas Roj nasıl ki Kürdistan'ın her yerinde işgale karşı savaştı, Leşker heval da onun izinden giderek Apocu harekete katıldı. Gençlik enerjisiyle yorgunluk nedir bilmiyordu. 2019 yılında Meriwan şehrinde işgalci düşmanın pususunda şehit düştü. 

Yine 8 Ağustos 2020 tarihinde Asos bölgesinde işgalci Türkiye devletinin düzenlediği hava saldırısında 9 arkadaşımız şehit olmuştur. Komutan heval Özgür öncülüğünde mücadele eden 9 arkadaşımız Türk ve KDP istihbaratı sonucu şehit edildiler. 9 arkadaşımız da mücadeleye sevgi ve özveriyle katıldılar. Yıllardır Kürt halkına yönelik yürütülen soykırım siyasetine karşı mücadele ettiler. Farklı yerlerde yaşamını yitiren şehitlerimizi bir kez daha saygı ve minnetle anıyoruz. 
Heval Rûstem de Kamyaranlıydı. Büyük bir direnişin ardından Xakûrkê'de şehit düştü. Kamyaranlı gençlerimizin şehit Rûstem'e sahip çıkması gerekiyor. Heval Simko, Bane'de doğdu. İşgale karşı en büyük mücadeleyi verdi. Yine Dilgeş yoldaş Gever'de şehit oldu, Sine şehrinde doğmuştu. Bu yoldaşlarımız Rojhilatlıydı. Rojhilat gençliğinin de bu arkadaşlara sahip çıkması ve onların izinden gitmesi gerekir" diyerek konuşmasını sonlandırdı.