Kreşe Türklük operasyonu

DBP Van Büyükşehir Belediyesi tarafından 2015'te açılan ve tamamen Kürtçe eğitim veren Perperok Kreşi, kayyum tarafından adıyla birlikte Türkçeleştirildi.

Van Büyükşehir Belediyesi’ne atanan kayyum, belediye bünyesinde açılan ve çocuklara Kürtçe eğitim veren Perperok Kürtçe Kreşi’nin ismini Van Büyükşehir Belediyesi Çocuk Kreşi yaptı; Kürtçe eğitimi yasaklayarak, Türkçeleştirdi.

Van Büyükşehir Belediyesi’ne kayyum atanmasıyla birlikte  belediye bünyesinde bulunan kadın ve gençlik ve kültürel çalışmalar durduruldu. Belediyenin kadınlara ve gençlere verdiği tüm imkanları askıya alındı. Kadınların haftada bir gün ücretsiz ulaşım hakkı iptal edildi. Belediyenin tüm taşınmaz malları, AKP ve yandaşlarına peşkeş çekildi. Halkın dinlendiği yeşil alanlar ve parklar satılarak, imara açıldı.

DBP'li Van Büyükşehir Belediyesi tarafından 2015'te açılan ve tamamen Kürtçe eğitim veren Perperok Kürtçe Kreşi'nde yüzlerce çocuk yetiştirildi. Ücretsiz olan Kürtçe kreşe, Van halkı yoğun ilgi gösteriyordu. Çünkü dili Kürtçeydi. Çocuklar anadilleriyle konuşuyor; arkıları, tekerlemeleri, hikayeleri, renkleri, sayıları Kürtçe öğreniyordu. Büyükşehir Belediyesi’nin açtığı ilk Kürtçe kreş sayesinde Kürt çocukları ilk defa Van’da anadilleriyle eğitim görüyordu.

Zaten Van Valiliği, adı Kürtçe olduğu için onay vermemişti. Kayyumun da ilk icraatlarından biri, Kürtçe eğitim veren kreşin adını değiştirip Kürtçeyi de yasaklamak oldu. Perperok yerine Van Büyükşehir Belediyesi Çocuk Kreşi ismi verildi. Ücretsiz olarak eğitim verilen kreş, kayyumla birlikte ücretli hale getirildi. Dili Türkçeleştirildi. Kürtçenin yasaklamasıyla birlikte aileler çocuklarını kreşten aldı.