Kürdistan İnsan Hakları Ağı’ndan 1 aylık ihlaller bilançosu

Kürdistan İnsan Hakları Ağı’nın açıkladığı verilere göre, son bir ay içinde Rojhilat’ın Sine ve Urmiye kentlerinde 52 kişi tutuklandı, 7 kişi idam edildi, 6 kolber de katledildi.

Kürdistan İnsan Hakları Ağı, Doğu Kürdistan’da 22 Temmuz-22 Ağustos tarihleri arasında meydana gelen ihlalleri açıkladı.

Açıklamada, Doğu Kürdistan’ın Sine ve Urmiye kentlerinde son bir ayda siyasi suç işledikleri iddiasıyla 52 kişi gözaltına alınarak tutuklandı. Bunlardan 7’si cezaevine gönderildi, 10’u da geçici olarak serbest bırakıldı. Diğerlerinin akıbetleri hakkında henüz bilgi yok.

Raporda İran güçlerinin, KODAR Yönetim Kurulu Üyesi Rêzan Cavîd için  Mahabad’da kurulan taziyenin engellendiği, şehidin annesi ve kardeşinin ifadeye çağrıldığı belirtilerek, “Güvenlik güçleri Şehit Rêzan Cavîd’in ailesine bir televizyon programına katılmaları ve şehadetinden PJAK’ı sorumlu tutmaları için baskı uyguladı” denildi.

Rapora göre 7 Kürt, ‘kasten öldürme ve uyuşturucu suçlarından’ idam edildi.

Raporda 6 kolberin doğrudan rejim güçlerinin saldırıları sonucu yaşamını yitirdiği, 32 kolberin ise yaralandığı ifade edildi.

Ayrıca, Kirmaşan’da 1 kadının evli olduğu erkek tarafından katledildiği, 6 işçinin iş kazalarında hayatını kaybettiği belirtildi.

Raporda son olarak son bir ayda 5 kişinin mayın patlamaları sonucu yaralandığı bilgisine yer verildi.