Kurdistan’da arama ve kontrol noktaları eziyete döndü

Kurdistan’da Türk devletinin asker ve polislerinin kara yollardaki kontrol ve arama noktaları ile şehir merkezlerinde kimlik kontrolleri ve üst aramaları tepkilere neden oluyor.

Şehirlerarası her 20 km’de bir arama noktası bulunuyor, keyfi olarak sürücülerin ve yurttaşların üst araması yapılıyor.

Türk devletinin KDP ortaklığıyla 8 ay önce Medya Savunma Alanları’ndaki saldırısında sonuç alamaması ve her gün artan askeri kayıpların hırsını Kuzey Kurdistan halkından almaya başladı. Hemen hemen her gün onlarca Kürt siyasetçi ve yurtseveri gözaltına alınıyor ve tutuklanıyor.  Kürt halkından korkan devlet güçleri kent merkezlerini ablukaya alırken, tüm sokak ve caddelerde zırhlı araçlar bulunduruyor. Yine kent merkezlerinde ve mahallerde yurttaşlar üst aramalarından ve kimlik kontrollerinden geçiriliyor.

Serhat kentlerini adeta ablukaya alan Türk devlet güçleri, şehirlerarası karayollarında yüzlerce arama ve kontrol noktaları kurmuş durumda. Yollarda kurulan bu arama ve kontrol noktalarında sürücüler ve yolcular saatlerce bekletiliyor. Van-Hakkari, Van-Ağrı, Ağrı-Iğdır arası ile Van-Bitlis ile Bitlis ile Muş arasında yüzlerce arama noktası bulunuyor. Şehirlerarası karayollarında 20 kilometre de bir arama noktası bulunurken, bu arama noktalarında yurttaşları bazen gözaltına alınıyor, bazen de hakarete uğruyor. Kontrol noktalarındaki aramalarda bazen sürücüler ve yolcular tepki gösteriyor. Keyfi aramalara tepki gösteren yurttaşlar bazen gözaltına alınıyor, araçları bağlanıyor veya para cezası veriliyor.

10 DAKİKA BİR ARAMA NOKTASI

Hakkari-Van arasında bulunan Depin Polis Noktası, Kırıkdağ Askeri Nokta, Van-Hakkari-Yüksekova arasında bulunan Yeni Köprü Askeri nokta, Başkale girişinde bulunan askeri nokta, Hoşap Askeri Karakol noktası, Bebleşin Askeri Noktası ve Van girişinde bulunan Hacıbekir Polis noktası gibi birçok arama ve kontrol noktası bulunuyor. Van-Hakkari arasında yolcu taşımacılığı yapan servis şoförleri hemen hemen her gün bu eziyetleri çektiklerini söylüyor.

Van-Hakkari arasında yaklaşık 25 yıldır servisçilik yapan adını yazılmasını istemeyen bir şoför yolda yaşadıklarını şöyle dile getirdi: “Yıllardır bu yollarda yolcu taşıyorum ama son aylarda bu eziyete dönüştü. 20 kilometre de bir kontrol noktası var. Her arama noktasında yolcuların kimlikleri sorgulanıyor, üstleri aranıyor. Yol boyunca kimliklerimizi hiç cüzdanımıza sokmuyoruz. Biz, Hakkari’de çıkarken yolcu sayımız belli zaten Hakkari çıkışındaki Depin Polis Noktasında kimlik bilgilerimiz alınıyor ve yolcular tek tek sayılıyor. Buna rağmen bu arama noktasındaki, diğer bir arama noktası da aynı işlemi yapıyor. İtiraz edince bizleri tehdit veya hakaret ediyorlar. Devleti bize bir kimlik vermiş ama 10 dakika da bir kimliklerimizi bizden istiyorlar. Bunların amacı halkı bezdirmek, sindirmek ve korkutmaktır.”

KEYFİ UYGULAMALAR

Ağrı’dan Van’a gelen Aydın Aslan ise, Ağrı-Van arası 200 kilometre olmasına rağmen, en az 10 arama noktasında geçtiğini söyledi. Bu aramaların eziyete döndüğünü dile getiren Aslan, “Zaten bir ihbar olduğunda bu arama noktaları daha da yükseliyor. Bazen arama noktalarında saatlerce bekliyoruz. Hiçbir şey olmamasına rağmen insanların üstleri aranıyor, kimlikleri alınıyor, arabalar didik didik aranıyor. Bunların tamamı keyfi uygulamalardır. Bu arama noktaları kaldırılmalı ve insanlara verilen bu eziyete son verilmelidir” dedi.

Yine Tatvan Bitlis arasında, Bitlis kent girişinde bulunan polis noktası ise yolcular nedensiz bir şekilde arabadan indiriliyor, hakaret ediliyor. Bu arama noktasında kadın ve yaşlı demeden polislerin tehditleriyle karşılaşıyor.