Kürdistani İttifak İran’ın saldırılarını şiddetle kınadı

Kuzey Kürdistan’da faaliyet yürüten Kürdistani parti ve örgütler ittifakı, İran devletinin Güney Kürdistan’da Doğu Kürdistanlı güçleri hedef alan saldırılarını kınayarak, bu saldırılara bir an önce son verilmesini istedi.

İran devleti, 28 Eylül Çarşamba günü Güney Kürdistan’ın Süleymaniye kenti yakınlarında bulunan Zirgiwê bölgesi ve Koye ilçesinde Doğu Kürdistanlı güçlerin üslerine saldırdı. Sivillerin de doğrudan hedef olduğu saldırılarda resmi açıklamaya göre en az 9 kişi hayatını kaybetti, 32 kişi de yaralandı.

Kürdistani İttifak Girişimi yazılı bir açıklama ile saldırıları kınadı. İttifakta, Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Devrimci Demokrat Kürt Derneği (DDKD), Kürdistan Demokrat Partisi-Türkiye (KDP-T), Kürdistan Demokrat Partisi Bakur (KDP-BAKUR), Kürdistan Komünist Partisi (KKP), İnsan ve Özgürlük Partisi (PİA) ve Azad Partisi yer alıyor.

“İran’ın saldırılarını şiddetle kınıyoruz” başlıklı açıklamada, “Jîna Mahsa Amînî’nin gözaltında katledilmesiyle başlayan ve kadınların öncülüğünde ülkenin dört bir tarafına yayılan demokratik ve sivil protestolar, rejimin orantısız güç kullanımıyla bastırılmaya çalışılmaktadır. Kadınların direnişi ve öncülüğüyle gelişen ve dünyanın dört bir yanında destek gören bu sivil direniş karşısında İran rejimi otoriter öfkesini artırmakta ve bugün Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ne yönelik saldırılarla bunu başka bir boyuta taşımaktadır” denildi.

Saldırıların “açık Kürt düşmanlığı” olduğunu belirten İttifak, “Bir tarafta İran’ın Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ne, diğer tarafta Türkiye’nin Başûr ve Rojava’ya yönelik saldırıları Kürdistan halklarının, Kürt siyasi partilerinin birlik, beraberlik ve ortak tavır almalarını her zamankinden daha öncelikli ve zaruri bir noktaya getirmiştir” ifadelerini kullandı.

Bölgesel güçler ve uluslararası topluma seslenen İttifak, şunları belirtti:

“Bizler Kürdistanî İttifak olarak bu saldırıları en sert şekilde kınıyor ve bu saldırıların bir an önce sonlandırılması çağrısında bulunuyoruz. Irak Hükümeti başta olmak üzere, Kürdistan Bölgesel Yönetimi, Birleşmiş Milletler, Arap Birliği gibi uluslararası ve bölgesel kurum ve kuruluşları bu saldırılar karşısında sorumluluk almaya davet ediyoruz. Saldırılar sonucunda yaşamını yitirenlerin ailelerine başsağlığı ve yaralılara acil şifalar diliyoruz.”