Kürt PEN Mamoste Şemal'e yönelik saldırıyı kınadı

Kürt PEN Merkezi, Tevgera Azadi Yönetim Kurulu Üyesi Mamoste Şemal’in hayatını yitirdiği saldırıyı kınayarak, faillerin yakalanmasını istedi.

28 Ağustos günü Kifri’de Tevgera Azadi Yönetim Kurulu Üyesi Yazar Mamoste Şemal’in katledilmesine ilişkin yazılı bir açıklama yapan Kürt PEN Merkezi “bu vahşi, kirli ve hain olayı” kınadı.

“Yazarları ve gazetecileri korumaya” çağıran Kürt PEN Merkezi, “Yazar ve gazetecilerin korunması sorumluluğu Kürdistan Bölgesi hükümetinin güvenlik kurumlarındadır” diye belirtti.

Açıklamada devamla şu ifadeler yer aldı:

“28 Ağustos 2022 tarihinde Germiyan’ın Kifri ilçesindeki evinin önünde katledilen yazar Suheyl Xurşid Eziz’in katledilmesinden dolayı büyük bir üzüntü duyuyor ve bu olayı kınıyoruz.

Şemal adıyla yazan Suheyl Xurşid Eziz, 1960 yılında Kifri’de doğdu. Kürtçe dışında Arapça ve Türkmenceyi iyi düzeyde biliyordu.

Eziz, 1980 yılında Arapça şiir yazmaya başladı. 1997-1998 yılları arasında Welat gazetesinde siyasi yazılar kaleme aldı. 2000’li yıllardan sonra da coğrafya ve tarihle ilgili araştırmaları Kürtçe ve Arapça olarak yayımlandı.

‘Dîroka Herêma Kifriyê Ji Demên Kevnar Heta 1958’ê’, ‘Çînên Civakî û Rêxistinên Siyasî Yên Germiyanê di Navbera Salên 1870-1970’yî de’, ‘Atlasa Kerkûkê li Gorî Rastiyên Dîrokî û Civakî’, ‘Atlasa Başûrê Kurdistanê 1850-2008’ isimli kitapları bazı eserlerindendir.

Ne yazık ki bu olay Güney Kürdistan topraklarında yazar ve gazetecilerin hedef alındığı ya da katledildiği ilk olay değildir. Önceki olaylarda yazar ve gazetecilerin katilleri yakalanarak cezalandırılsaydı bugün böyle bir olay gerçekleşmezdi.

Kürt PEN Merkezi olarak bu vahşi, kirli ve hain olayı kınıyor ve faillerin derhal yakalanarak cezalandırılmasını talep ediyoruz.”