Kürtçe tabela hazırlayan HDP'li belediyeye soruşturma

Van'ın Özalp ilçesinde HDP’li belediye döneminde hazırlanan Kürtçe tabelaya ‘yol genişletme çalışmaları olacak’ gerekçesiyle izin verilmedi, sonra da ‘Tabelalar örgütle iltisaklı bir firmada hazırlandı’ denilerek soruşturma açıldı.

Van'ın Özalp ilçesinde 2019 seçimlerini kazanan HDP’li Belediye tarafından ilçe merkezinin Van'da ilçeye girilen noktasına ve Saray ilçesi yoluna konulmak üzere Kürtçe tabelalar hazırlandı. Karayolları, üzerinde “Hûn bi xêr hatin” yazan tabelaların asılmasına, yol genişletme ve çevre yolu çalışmaları olacağı gerekçesiyle izin vermedi. HDP'li belediyenin tüm başvurularına rağmen Kürtçe tabelanın asılmasına izin verilmedi. Ardından atanan kayyumlar da tabelayı depoya çürümeye terk etti. Kayyumun, tabelayı deponun önünde herkesin görebileceği bir yere koyması ise dikkat çekiyor.

Tabelaya izin vermeyen devlet, bu defa da tabelayı hazırlayan HDP’li Belediye Eşbaşkanı Yakup Almaç ve tabelayı hazırlayan firmaya dava açtı. Almaç, ‘Kamu malına zarar vermekle’ suçlanıyor. Ayrıca belediyenin Kürtçe tabelayı yazdırdığı reklam firması ise, ‘örgütle irtibatlı ve iltisaklı’ ilan edildi.

Uzun süre cezaevinde kaldıktan sonra geçtiğimiz yıl tahliye olan Özalp Belediye Eşbaşkanı Yakup Almaç, ilçe merkezinin hem Van hem de Saray ilçesi yoluna konulmak üzere Kürtçe tabelalar hazırladıklarını ancak karayollarının bu konuda muhalefetiyle karşılaştıklarını ifade etti.

Karayolları Bölge Müdürlüğünün, tabela totemlerinin çevre yoluna dikileceği gerekçesiyle tabelaları asmalarına engel olduğunu kaydeden Almaç; “Konuya ilişkin o dönemde valilik ve kaymakamlıkla resmi yazışmalar yaptık. Ancak hepsi de karayollarını haklı bularak tabelaya izin vermedi. Sonra kayyumlar geldi ve o tabelalar bir daha asılmadı ve şimdi depoda çürümeye terk edildi” diye konuştu.

Tabelaların ardından haklarında açılan soruşturmaya ilişkin de bilgi veren Almaç şunları söyledi: “Hem kamu malına zarar vermek hem de bu tabelaların hazırlanması için ilgili ihaleyi ‘örgütle iltisaklı irtibatlı’ bir firmaya vermekle suçlanıyorum. Tamamen maddi gerçeklerden uzak, siyasi saikler ve Kürtçeye olan tahammülsüzlükten böyle bir soruşturma açıldı. İddianame hazır olduğunda kamuoyuna gerekli bilgileri vereceğiz. Biz çok dilli bir belediyeciliği savunduk, bundan sonra da savunmaya devam edeceğiz.”