'Kürtler varlık-yokluk savaşı veriyor'

Amed'deki dil ve kültür kurumları, Kürtlerin kültürel asimilasyon karşısında varlık yokluk savaşı verdiğini belirtti.

Amed'de bulunan kültür ve dil kurumları, Kürt Dil Bayramı’na ilişkin Amed Şehir Tiyatrosu önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Eyleme MA Müzik, Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırma Derneği (MED-DER) ile Dicle Fırat Kültür Merkezi üyeleri katıldı.

Amed Şehir Tiyatrosu oyuncusu Elvan Koçer, "Bir toplum, millet için anadili ne kadar ilerlerse toplumsal yaşamda o ölçüde ilerler" dedi.

Kürt toplumunun ciddi baskılar altında olduğunu ve kültürel asimilasyon karşısında varlık yokluk savaşı verdiğini ifade eden Koçer, "200 yıldan fazladır Kürt halkının dili ve kültürü sistematik bir şekilde yok oluşla yüz yüze. Kürtler halen daha anadiliyle eğitim alamıyor. Kürtçe şarkılar yasaklanıyor, Kürt sanatçılar Kürtçe şarkılar söylediği için yıllarca ceza alıyorlar ve tutuklanıyorlar. En son geçtiğimiz Newroz'da ısrarlı bir şekilde Kürt geleneksel giysileri yasaklandı. Elbiselerinden dolayı insanlar Newroz alanlarına giremedi. Hatta çocukların giysileri çıkarılarak çıplak bir şekilde ortada bırakıldılar" ifadelerini kullandı.  

KDP'YE TEPKİ

Kürtlerin bütün kazanımlarının saldırı altında olduğunu ve bu saldırılarla tüm Kürtlerin varlığına kast edildiğini söyleyen Koçer, amansız saldırıya karşı amansız bir var olma savaşı verildiğine vurgu yaparak, Türk devleti ile KDP ortaklığında devam eden işgal saldırılarına değindi. Koçer, "Ne yazık ki faşizm ortakları ve hainler, Kürdistan tarihinde her zaman olduğu gibi bugün de iş başındalar. Bugün bu hattı temsil eden bir KDP gerçekliği vardır. Bundan dolayı KDP sebep ne olursa olsun, Kürtlerin bütün kazanımlarını faşizme peşkeş çekiyor. Böyle bir durumda biz artık 'brakuji'den bahsedemeyiz. Bu değerleri faşizme peşkeş çekenler, onlarla ortaklık yapanlar ne Kürttür ne de Kürtlerin kardeşidirler" dedi.

Kürt diline, sanatına, kültürüne, varlığına ve özgürlüğüne sahip çıkma çağrısında bulunan Koçer, "Birlikte özgürlük yolunda omuz omuza ülkemizin özgürlüğünü sağlayalım” şeklinde konuştu.