Mardin'de hasta tutsaklar için Adalet Nöbeti

Tutsak yakınları ve Mardin Cezaevi İzleme Komisyonu, hasta tutsakların özgürlüğü için Adalet Nöbeti tuttu.

Mardin Cezaevi İzleme Komisyonu ve tutsak yakınları, hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek ve birçok kentte devam eden eylemlere destek vermek amacıyla bir günlük Adalet Nöbeti eylemi gerçekleştirildi. İnsan Hakları Derneği (İHD) Mardin Şube binasında nöbet eylemine başlayan grup, basın açıklaması yaptı. İHD binası önünde yapılan eyleme çok sayıda kişi katılırken, açıklamayı Cezaevi İzleme Komisyonu adına Gülizar İpek Bilek gerçekleştirdi.
Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmeler ve iç hukukta işkencenin kesin olarak yasaklandığını hatırlatan İpek, her ne gerekçeyle olursa olsun kimseye işkence yapılamayacağını belirtti. Cezaevlerinde her gün "şüpheli ölümler" yaşandığını belirten İpek, cenazelerin kaçırılarak defnedildiği, cenazelerde işkence ve darp izlerinin olduğunu dile getirdi.

'ATK ÖLÜME TERK EDİYOR'

Adli Tıp Kurumu (ATK) tarafından hasta tutuklular hakkında gerçeğe aykırı şekilde raporlar hazırlandığını dile getiren İpek, ATK’nin taraflı davranarak, tutsakları cezaevinde ölüme terk ettiğini ifade etti. Kürt siyasetçi Aysel Tuğluk’un demans hastalığına rağmen cezaevinde tutulmaya devam etmesini ve Çevik Bir’in aynı hastalık gerekçesiyle serbest bırakılmasını hatırlatan İpek, “Aysel Tuğluk ve Mehmet Emin Özkan şahsında tüm hasta tutsakların tahliye edilmemesi ATK’nin bu cezaevinde kalabilir raporu bile bize ATK’nin tarafsız olmadığını göstermektedir” dedi.

 SADECE BİR YILDA 48 TUTSAK KATLEDİLDİ

Son bir yıl içinde cezaevinde 48 ağır hasta tutsağın şüpheli şekilde hayatını kaybettiğini belirten İpek, ağır hasta tutsakların tedavilerinin geciktirilmeden yapılabilmesi için bir an önce tahliye edilmeleri çağrısında bulundu.  
Avukat Lokman Emen de, açıklama sırasında hasta tutsak İbrahim Yıldırım’ın ölüm haberini aldıklarını belirterek, “Bizler, işkenceler, öldürmeler, hak ihlalleri bitene kadar mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz” dedi.