Mardin ve Şırnak'ın ilçelerinde Newroz kutlandı

Mardin ve Şırnak'ın ilçelerinde Newroz kutlamalarında bir araya gelen binler, Abdullah Öcalan'ın özgürlüğünü haykırdı.

Mardin’in Dargeçit ile Şırnak’ın Uludere ve Güçlükonak ilçelerinde “Dem dema serkeftinê ye (Şimdi kazanma zamanı)" şiarıyla binlerce kişi Newroz alanlarına aktı.

Binlerce kişi Kısmet (Baskıla) Caddesi üzerinde bulunan Newroz alanında buluştu. Kutlamaya, Barış Anneleri Meclisi, Kandıra Cezaevi’nde hayatını kaybeden Garibe Gezer’in ailesi, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Ebru Günay, HDP Mardin İl Eşbaşkanı Salih Kuday, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Mardin İl Eşbaşkanı Veysi Parıltı, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Mardin İl Eşbaşkanı Leyla Kaya, Mardin Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Figen Altındağ ve Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivistleri katıldı. Soğuk hava ve yoğun kar yağışına aldırış etmeyen binlerce kişi, sık sık, “Bijî serok Apo”, “Bijî berxwedana zindanan” ve “Direne direne kazanacağız” sloganları attı.
HDP Sözcüsü Ebru Günay, 8 Mart’ın isyanı ve coşkusuyla Newroz ateşini yaktıklarını söyledi. Türkiye ve Kürdistan halkların Newroz’unu kutlayan Günay, “Hepimiz Kürt birliği ve özgürlüğü için Newroz ateşi etrafında halay çekiyoruz. Yan yana bütün alanlarda bunun çağrısını yapıp mücadele ediyoruz. İşte iktidarın görmesi gereken şey; Newroz alanlarındaki Kürt halkının talepleridir. Bu talepler özgürlük, barış ve birlik talebidir. Bunları görmezden gelenler tecridi, savaş politikalarını dayatanlardır. Newroz alanları ise tersine barış ve özgürlük haykırıyor. Şimdi kadınların, gençlerin kazanma zamanı. Dem dema serkeftinê ye” dedi.
Günay, “Buna en iyi cevabı da Newroz alanları veriyor. Kürt halkı boyun eğmiyor. Onlar da demokrasiden bahsediyorlarsa, elbette Kürt sorununu göz önünde bulundurmaları gerekir. Önce Kürt halkının iradesini tanımalılar. Kürt sorununun çözüm adresi İmralı’dır. Çözüm istiyorlarsa İmralı ile görüşecekler. Kayyumla ve savaş politikalarıyla ve saldırılarla başaramazlar. Onları sandıklarda göreceğiz. Her yer de barış ve demokrasi mücadelesi yürüten Kürt halkı, onlara en iyi cevabı verecek. Ama şimdi özgürlük ve kazanma zamandır” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından halk, yoğun kar yağışı altında Newroz ateşini yaktı. Kutlama, sanatçıların seslendirdiği şarkılar eşliğinde halkın halaya durmasıyla devam etti.

ULUDERE

Uludere’de sabahın en erken saatlerinde Köyler Garajı’nda bulunan Newroz alanına halk ulusal kıyafetleriyle gelmeye başladı. Yoğun kar yağışı, kitlenin alana gelmesine engel olamadı. Kutlamalar daha başlamadan alanda olan gençler, halay çekerek soğuk havaya karşı ısındı. Kutlamaya Roboskî Aileleri, HDP İl Eşbaşkanı Sabuha Akdağ, TJA aktivisti Gülistan Sönük ve HDP Şırnak Milletvekili Hasan Özgüneş katıldı.
TJA Aktivisti Gülistan Sönük, “Newroz Kawalar'a, Mazlumlar'a ve Rahşanlar'a kutlu olsun. Bedenlerini Newroz ateşiyle bütünleştiren bütün Kürdistan şehitlerinin Newrozunu kutluyorum. Özgür kadın, özgür toplum diyen ideoloji şahsında bütün herkesin Newrozu kutlu olsun. Bildiğiniz gibi İmralı’da ağırlaştırılmış tecrit 24 yıldır devam ediyor. Tecrit kendisiyle birlikte savaşı, ekonomik krizi ve Kürt sorunu her geçen gün derinleştiriyor. Bu tecrit İmralı şahsında bütün tutuklular, kadınlar ve toplum üzerinde uygulanıyor. Bu tecridi derinleştirenler ve uygulayanlar ülkeyi kriz ülkesine dönüştürdüler. Ülkeyi tecrit ile yönetenler bu faturayı halka kesmek istiyorlar. Ama biz burada bir kez daha diyoruz ki; bu savaşın faturasını bizler ödemeyeceğiz. Bunu Kürdistan ve Türkiye halklarına reva görenler gidecek bizler buradayız. Kaybeden AKP ve MHP iktidarıdır” dedi.
HDP Şırnak Milletvekili Hasan Özgüneş, “Dehaklar, Nemrutlar ve Saddamlar gelip gitti. Çünkü Çağdaş Kawalar hep ayaktaydı ve ayakta olmaya devam edecekler. Yıllardan beridir Türkiye’de bir sürü hükümet gelip geçti. Kendini överek ‘Kürtleri yok edeceğiz, bitireceğiz’ diyen generaller bu manzarayı görsünler. Bu tufanda, yağışta halkımız gene ayakta, gene direnişte. Kürt kadınları ve Kürdistanlı gençlerin mücadelesi, sizleri tarihin çöp sepetine atacaktır” şeklinde konuştu.
Konuşmalar sırasında kitle “Bijî berxwedana zindanan” sloganını attı.
Konuşmaların ardından Newroz ateşi zılgıtlar eşliğinde yakıldı. Ardından Sanatçı Baran Çelebi sahne aldı. Program Sanatçı Umut Botan’ın şarkılarıyla devam etti.

GÜÇLÜKONAK

Pazar Alanı'nda gerçekleşen mitinge HDP Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz ve TJA aktivisti Güler Tunç, HDP Güçlükonak ilçe yöneticileri yanı sıra yüzlerce kişi yağan yağmur ve kara rağmen Newroz alanına akın etti.
Günlerdir Newroz hazırlığı yapan ilçe halkı, günün aydınlanması ile birlikte kiras, fîstan ile şal û şapiklerini giyip Newroz alanının yolunu tuttu. HDP bayrakları ve Newroz mesajlarının yer aldığı pankartlarla donatılmış alana ulaşanlar, kapıların açılması ile birlikte alandaki yerlerini almaya başladı.
Konuşmaların öncesinde halk coşkulu ve büyük bir heyecanla halay çekti. 8 yıl sonra Güçlükonak’ta Newroz ateşi yakıldı. Saygı duruşunun ardından HDP Güçlükonak İlçe Eşbaşkanları Ahmet Aktuğ ve Bediya İmre, halkı selamlayıp, herkesin Newroz’u kutladı. Atuğ, “Bu Newroz’un barışa, özgürlüğe ve birliğe vesile olmasını istiyoruz. Ülkemizde var olan savaşa ancak Sayın Öcalan çözüm bulabilir. Bu Newroz bir kez daha Newroz’un Kürtlerin bir belgesi olduğunun göstergesidir” dedi.
Kürt halkının Newroz’unu kutlayan HDP’li Hüseyin Kaçmaz, “Bedenlerini ateşe verenler bugün Newroz’u bir kez daha anlamlandırdılar. Mazlum Doğan’ı ve Nusaybin, Cizre ve Şırnak’ta 1992’de katledilen canlarımızı saygıyla anıyoruz. Kawa’nın zalim Dehak’a karşı baş kaldırmasıyla Newroz büyük bir anlam kazandı. Newroz zulüm ve baskıcılara karşı direniştir ve mücadeledir. Yağan yağmura rağmen bizler Newroz alanlarına akın ettik ve bugünü kutluyoruz. Newroz tüm dünya ve Ortadoğu için önemli bir yere sahip. Ama Kürt halkı için ayrı bir anlamı ve yeri var” şeklinde konuştu.
Kaçmaz, “Bugün maalesef Türkiye demokrasi ve insan hakları açısından geride kalmış. Demokrasiyi ve hak ihlallerini yok sayıyorlar. Bugün cezaevlerinde binlerce arkadaşlarımız cezaevlerinde rehin tutuluyor. Özellikle de hasta tutuklu arkadaşlarımız cezaevlerinde tutuluyor ve tahliye edilmiyorlar.  Aysel Tuğluk şahsında tüm hasta tutukluların özgürlüklerini istiyoruz. Bugün AKP’nin zulmü her günden daha fazla. Bugün nasıl ki Newroz ateşini yükselttik, mücadelemizi de yükselteceğiz. Çözüm sürecini sonlandıranlar, bugün onlar kaybedecek. Kürt halkını yok sayanlar, onlar bugün olmayacak. Kürt halkını bu yüzüncü yılda da statüsüz bırakacağız diyenler, bu halkın direniş ve mücadelesi Newroz ateşi gibi yükseliyor ve kazacağız. Mutlaka ama mutlaka kazanacağız. Bir kez daha Newroz pîroz be diyoruz” diye konuştu.
Konuşmaların ardından miting, “Bijî Serok Apo”, “Şehît namirin”, “Bijî berxwedana zindanan” ve “Jin jiyan azadî” sloganları ve çekilen halaylarla son buldu.