Mehmud Osman: Sorunların kaynağı Türk devleti

Güney Kürdistanlı tanınmış siyasetçi ve eski parlamenter Mehmud Osman, KDP ve YNK'nin sorunların çözümü için PKK ile bir araya gelmesi gerektiğini belirtti. Osman, sorunların kaynağının PKK değil, Türk devleti olduğuna vurgu yaptı.

ANF Sorani servisine konuşan Mehmud Osman, Türk devletinin Güney Kürdistan'a saldırılarının PKK ile gerekçelendirilmesine tepki göstererek, "Türkiye'nin yürüttüğü savaşın sadece PKK'ye karşı olduğunu düşünenler yanılıyor" dedi.

Osman, HDP'ye yönelik baskıları, tutuklamaları, gasp edilen belediyeleri ve tutuklanan seçilmişleri hatırlatarak, "Türkiye sosyalist ve demokrat partilere de karşıdır. Doğrusu sorun PKK değil,  Türkiye'dir. Zira Türkiye temelde Kürt sorununda barış ve diyaloga inanmıyor. Eğer Türkiye diyaloga inanıyor olsaydı, tüm sorunlar çözülür, PKK Türkiye'ye gider ve siyasi bir parti olarak çalışma yürütürdü ve savaş ortadan kalkardı" diye belirtti.

Osman, "PKK'nin bazı eksiklikleri olabilir ama temelde tüm bu sorunların nedeni Türkiye'dir. Çünkü diyalog ve barışa hazır değildir ve Kürtlerin varlığına bile inanmıyor" diye ekledi.

Hewlêr yönetimi ile Ankara arasındaki ilişkileri de değerlendiren Osman, ticari ve siyasi ilişkilerin doğal olduğunu ancak bunun diğer parçalardaki Kürtlere karşı yapılmasının kabul edilemez olduğuna dikkat çekti.

Türk devletinin Güney Kürdistan ile ilişkilerinde PKK ile savaşı dayattığını söyleyen Osman, "Gerçekte İran, Türkiye ve Suriye'nin Kürtlerin varlığı ve Kürt meselesine inancı yok. Onların yasalarına bakın, Kürtlerden bahsedilmiyor. Irak yasalarına baktığınızda, Kürtlerin bazı hakları yer alıyor ama diğerlerinde hiçbir şekilde Kürtlerden bahsedilmiyor" şeklinde konuştu.

KDP VE YNK, PKK İLE GÖRÜŞEREK SORUNLARINI ÇÖZMELİ

Güneyli Kürt partilerin sorunlarını PKK ile görüşerek çözmesi gerektiğini ifade eden Osman, şunları belirtti: "Bana göre, bu duruma uygun en iyi çözüm KDP ve YNK'li kardeşlerin PKK ile görüşmelerde bulunması ve anlaşmasıdır. Bu şekilde tüm sorunlar çözülür. Eğer oturup tartışmadan, uzaktan birbirlerini suçlarlarsa, o zaman hiçbir şey çözülmez."

Türkiye ve İran ile barış ve diyalogun gerekli olduğunu ancak bunun öncelikle Kürt taraflar arasında var olması gerektiğini kaydeden Osman, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bir örnek vereyim. Şimdi KDP ve YNK'nin PKK ile sorunları var; o halde PKK ile bir araya gelmeliler, gizli bile olsa bir sonuca ulaşabilirler, ama askeri üslerin oluşturulması ve savaşla hiçbir şey çözülmez. Güney Kürdistanlı kardeşler bir çok kez Türkiye'nin kendilerinden sınır güvenliğini sağlamalarını istediğini söylüyor, ama güvenlik barış ile ancak sağlanabilir. Eğer birbirinizle anlaşırsanız, bölge istikrar kazanır ve savaş ortadan kalkar (...) Benim inancıma göre, İran ve Türkiye Kürt taraflar ile bir araya gelmeli ve sorunları barışçıl bir şekilde çözmeli, zaten başka yol da yok."

ÖCALAN ÖZGÜR OLURSA BÖLGEYE BARIŞ GELİR

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın barış çabaları ve projelerine de dikkat çeken Osman, sözlerini şöyle sürdürdü: "Öcalan proje sahibidir ve sorunu altı ayda çözebileceğini söylüyor. Türkiye buna cevap vermediği gibi, tecrit ediyor. İnanıyorum ki Öcalan ile görüşmeler yapılırsa sorunlar çözülür (...) Eğer Öcalan özgür olursa ve diyalog yoluyla bir anlaşma olursa, bölgeye barış gelir; Rojava sorunu da çözülür, zira Rojava'nın da PKK'ye bağlı olduğunu ve terörist olduğunu söylüyorlar. Türkiye nezdinde hangi Kürdün iyi olduğunu bilmiyoruz."

'BEN VE MESRUR BARZANİ DE TÜRKİYE'NİN TERÖR LİSTESİNDEYDİK'

2003 yılında Bağdat'ta iken Türkiye'nin Irak Dışişleri Bakanlığı ve Amerikalılara resmi olarak bir not yazarak kendisini "terörist" olmakla suçladığını ve iadesini istediğini hatırlatan Osman, bugünün Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesrur Barzani'nin de aynı şekilde iadesinin talep edildiğini söyledi. Osman, "Mesud Barzani'nin oğlu olan Mesrur ve bazı PKK'lilerin iadesini de istemişlerdi. Beni terörist ilan etmelerinin nedeni, Kuzey sorununa barışçıl bir çözüm istememdir, hepsi bu" diye konuştu.