MLKP: Siper yoldaşımızın hesabını soracağız

MLKP Hüseyin Demircioğlu Akademisi Komutanlığı, Rêzan Amed'in cesareti, pratik çözüm gücü ve siper yoldaşlığıyla hep yol gösterici olduğunu belirterek, “Anısıyla, yarattığı değerler ve idealleriyle onurumuz ve savaşma gücümüz olmaya devam edecektir” dedi.

MLKP Hüseyin Demircioğlu Akademisi Komutanlığı, 18 Mayıs 2022'de Türk devletinin Medya Savunma Alanları'na yönelik saldırısında şehit düşen HPG Komutanlarından Rêzan Amed'e (Ümit Tarhan) ilişkin yazılı açıklamada bulundu.

Şehit Rêzan Amed'in Partisine, Kobanê’nin özgürleşmesine, HBDH'ye (Halkların Birleşik Devrim Hareketi) büyük katkılar sunduğuna değinilen açıklamada, "Halk Savunma Merkezi Ana Karargah Komutanlığı’nın 1 Eylül 2022 tarihinde yapmış olduğu açıklama ile Rêzan Amed yoldaşımızın, 18 Mayıs 2022 tarihinde şehit düştüğünü, ölümsüzleştiğini öğrendik. Partisine, Kobanê’nin özgürleşmesine, Birleşik Devrim Hareketimize büyük katkı sunan şehit Rêzan Amed yoldaşın, akademimizin çalışmalarına da bir siper yoldaşımız olarak büyük katkıları olmuştur.

Yaşamı ve özgürlüğü uğruna ölecek kadar sevenler için ölüm de tıpkı özgürlük kadar doğal bir olaydır. Şehit Rêzan Amed yoldaş için de esas olan halkının özgürlüğüydü. Gerisi teferruattı. Bu yüzden risk çıtası yüksek en zorlu görevlerin insanı oldu hep. Son nefesine kadar da önderliğine, partisine ve halkına bağlı kaldı. Sömürgeci faşist Türk devletinin, zulüm ve zorbalığıyla çocuk denilecek yaşta tanışan şehit Rêzan Amed yoldaş; ailesinin zorunlu olarak yurt dışına çıkmasından sonra kendisi de yurt dışına gitmiş, orada yurtsever gençlik çalışmalarında yer almış, bundan dolayı zindan yatmış, çıktıktan sonra ise yüzünü Kürdistan’ın özgür dağlarına dönmüştür" denildi.

CIVA GİBİ BİR YOLDAŞTI

Şehit Rêzan Amed'in verilen her görev ve sorumluluğu büyük küçük demeden yerine getiren ve bunun mutluluğunu iliklerine kadar yaşayan biri olduğuna vurgu yapılan açıklama şöyle devam etti: "Şehit Rêzan Amed, PKK’nin ‘‘Apocu militan’’ diye tanımladığı komutanlarındandı. Sadece söylem olarak değil pratik olarak da hep yol göstericiydi. Bazı insanlar için “cıva gibi ele avuca sığmaz” denir, şehit Rêzan Amed bu tanıma en çok uyan yoldaşlardandı. Bir komutan olarak hiç bir zaman “talimat verdim, oldu bitti” diyen olmadı. Her işi, görevi yerinde denetleyen, eksiklikleri zamanında tespit eden; sorunları çözme konusunda kafa yoran, emek veren bir yerde durdu. Hiçbir zaman “bu görev asla başarılamaz” demedi.

Kobanê direnişinde ağır yaralanmış olması nedeniyle sağlık sorunları yaşamasına rağmen, bunu hiçbir zaman görev ve sorumluluklar önüne engel olarak koymadı. Bu anlamıyla aklıyla, yüreğiyle, emeğiyle, kendini önderliğine, partisine ve halkına adayan bir yoldaş oldu. Yanında kalan her yoldaşı, onun pratikçiliği, çözüm gücü olması ve komutanlık tarzından güç almıştır. En zorlu süreçlerde dahi moral üstünlüğünü hep önde tutan, bütün güçlüklere rağmen amaç yitimine uğramayan, olumsuzlukların kuşatmasına boyun eğmeyen, ileri yürümek için irade sergileyen bir yoldaştı. Durumun kendisiyle değil, değişebilme imkanıyla ilgili oldu hep. Bu anlamıyla  yoldaşlarına umut aşıladı, inançlarını diri tuttu.

Yoldaşlarına karşı sevecendi. Büyük bedellerle yaratılan değerlerle doğru ilişkilenmeyenlere, görev ve sorumluluklarını yerine getirmeyenlere, kolektif yoldaş ortamlarında güvensizlik, moral bozukluğu ve başarısızlık duygusu örgütleyenlere karşı tutumu sertti. Savaşçısının moralini hep yüksek tutmaya çalışan bir komutandı. Şehit Rêzan Amed yoldaş, genç yaşında büyük deneyimler biriktirmiş bir komutandı. Fakat hiçbir zaman “ben biliyorum” tutumu içerisinde olmadı. Yeni deneyimlere, öğrenmeye açık tuttu kendisini. Yoldaşlarına da bunu kavratmaya çalıştı."

DESTANSI DİRENENLER ÜZERİNDE ÇOK EMEĞİ VAR

HBDH'nin kuruluşunda en fazla heyecan duyanlardan birinin şehit Rêzan Amed olduğu kaydedilen MLKP Hüseyin Demircioğlu Akademisi Komutanlığı açıklaması şöyle devam etti: "Birleşik devrim hareketi içinde yer alan parti ve örgütlere yaklaşımı hep siper yoldaşlığı temelindeydi. Grupçu yaklaşımlardan hep uzak durdu. Çünkü Kobanê savaşında, birçok siper yoldaşı yanı başında şehit düşmüştü. Deneyim ve birikimini aktarmaktan, kolektif akıl yürütmekten  asla geri durmadı.

Sorun çözme konusunda emeğini ve aklını ortaya koymakta cömert davrandı. Çözüm olamadığında bunun sıkıntısını derinden yaşadı. Siper yoldaşlarını tanıma ve anlama konusunda çaba içerisinde oldu. Cesareti ve cüretiyle, pratik çözüm gücüyle, siper yoldaşlığı değerlerini artırma çabasıyla örnek oldu. Etkin bir HPG komutanı olan şehit Rêzan Amed yoldaş, yüzlerce gerillanın savaşçı niteliklerini arttırmada rol ve sorumluluk üstlenmiştir. Bugün Medya Savunma Alanları’nda destansı direnişe imza atan gerillalar üzerinde emeği çoktur. Kendisi gibi fedai ve emekçi devrimci savaş neferlerini yetiştirmiştir.

18 MAYIS DAHA BÜYÜK ANLAM KAZANMIŞTIR

Başta Kürt halkımız olmak üzere, birleşik devrim hareketimiz yiğit bir komutanını ölümsüzlüğe uğurlamıştır. Halklarımızın başı sağ olsun. İbrahim Kaypakkaya ve Haki Karer yoldaşların şehadet tarihi olan 18 Mayıs, şehit Rêzan Amed ile birlikte daha büyük bir anlam kazanmıştır, daha bir kızıllaşmıştır. Tıpkı tüm şehitlerimiz gibi şehit Rêzan Amed de anısıyla, yarattığı değerlerle ve idealleriyle onurumuz ve savaşma gücümüz olmaya, düşmandan hesap sorma cesareti ve iradesini kuşanmaya, Birleşik Devrim Hareketimizi zafere taşımamıza ışık olacak, yol gösterecektir.

Asla unutmayacağız. Her zaman sevgi, minnet ve bağlılıkla anacağız. Bize bıraktığı mirasa sahip çıkacağımızın, er ya da geç sömürgeci faşist Türk burjuva devletinden hesap soracağımızın sözünü vererek, şehit Rêzan Amed yoldaşın anısı önünde saygıyla eğiliyoruz."