Muş'ta binler Newroz ateşini yaktı

Muş'ta binlerce kişi, tüm engellemelere ve ablukaya rağmen Newroz ateşini yaktı.

Muş Newrozu, "Dem Dema Serkeftinê ye (Şimdi kazanma zamanı)" şiarıyla İstasyon Meydanı’nda binlerce kişinin katılımıyla kutlandı. Newroz öncesi polis alanı ablukaya aldı. Yol boyunca polis, alanı bariyerlerle çevrelerken, çevrede özel harekât, trafik, sivil ve onlarca çevik kuvvet ekibi yer aldı. İki giriş noktasından sabahın erken saatlerinde giriş yapmak isteyen gençler "bomba araması" bahanesiyle saatlerce alana alınmadı.

Daha sonra giriş yapmak isteyen gençleri polis bu kez de kimlik sorgulamasına alarak çeşitli bahanelerle birçok kişiyi alana almadı. Ancak Muş halkı, tüm engellemelere rağmen alana akın etti ve Newroz yoğun katılımla kutlandı. Halkın alana girmesinin ardından saygı duruşu yapıldı ve Newroz kutlamaları başladı. Daha sonra yurttaşlar Newroz ateşini yakarak, halay çekti.
Kutlama programına HDP Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, görevi gasp edilen Erciş Belediye Eşbaşkanı Diba Keskin, DBP, TJA ve Barış Anneleri İnisiyatifi ve binlerce kişi katıldı.
Programda konuşan HDP Muş İl Eş Başkanı Belma Nergiz, Newroz'u kutlayarak, cezaevinde yaşanan hak ihlallerinin bir an önce son bulması gerektiğini söyledi.
Nergiz’in ardından konuşan Diba Keskin de Muş halkının tüm engellemelere rağmen alana akın etmesini saygıyla selamladığını söyledi. Keskin, "Biz kadınlar arkada değil, önde değil, yan yana durmak için mücadele ediyoruz. Erkek yoldaşlarımızın yaşamın her alanında kadınlara destek vermesi gerekir" dedi.

'HALK TECRİDE CEVABI VERDİ'

HDP Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit da halkı selamlayarak, “Buradan dört parça Kürdistan’a bin selam olsun. 2018 yılından beri buradayım, nelere beraber göğüs gerdiğimize şahidim. Her yerde açıklama, eylem etkinlik yapılır ama bizim valimiz gece yarısı yasağı uzatır. Biz sokağa çıkmak istesek devlet bize ‘Burası Muş'tur’ der. İşte biz de buradan haykırıyoruz ‘Burası Muş'tur Muş’.  AKP barış masasını yıktı, ardından İmralı'da bir tecrit başladı. Bu tecrit toplumun bütün kesimlerini zapturapt altına aldı. Ama siz Muş halkı burada tecride de zulme de inkara da en güzel cevabı verdi. Bunca engellemelere, soğuğa, kara rağmen bu alanda toplanan binlerce insan buna verilmiş en güzel cevaptır” ifadelerini kullandı.
Newroz kutlaması, halkın halayları ve sloganlarıyla devam etti.