Newroz'a çağrı: Direniş ruhuyla ateşi harlayalım!

Birçok kentte Newroz çalışmalarının startı verildi, "Direniş ruhuyla Newroz ateşini harlayalım" çağrısında bulunuldu.

İzmir Newroz Örgütlenme Komisyonu, 2022 Newroz çalışmalarının startını Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Örgütü binasında düzenlediği basın toplantısıyla verdi. Toplantı salonuna 11 dilde "Newroz kutlu olsun" pankartı asıldı. Toplantıya Özgür Kadın Hareketi (TJA), Halkların Demokratik Kongresi (HDK), HDP, Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP), Türkiye İşçi Partisi (TİP), Emek Partisi (EMEP), Partizan, Kaldıraç, Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF) ve Alınteri temsilcileri katıldı.    
Komisyon adına ortak açıklama yapan HDP İzmir İl Eşbaşkanı Berna Çelik, 8 Mart’ta alanları dolduran direngen ve mücadeleci kadınlardan alınan güçle Newroz sürecine girildiğini söyledi.
Newroz'un zalimlere, despotlara karşı halk direnişçiliği ve isyancılığını ifade ettiğin kaydeden Çelik, "Şimdi bizler, kapitalizme, faşizme, ataerkil ve erk sisteme karşı, yani tekçi zihniyetin sahiplerine ve sürdürücülerine karşı yeni yaşamın bayrağını taşıyanlar, onun kültürünü yaratanlar, toplumsallığını inşa edenler olarak buradan bir kez daha haykırıyoruz: Newroz, hepimizi birleştiren, bizi biz yapan büyük insanlık idealinin inşasının, onurun ve özgürlüğün yoludur. Newroz doğanın uyanışı, canlanışı, dirilişi, kendini yeniden yaratışı, özünü tazelemesidir. Doğanın ruhunun ve zekasının iyileştirici gücünün yine ve yeniden can bulmasıdır. O yüzden her kışın sonu bahardır. O yüzden halklar Newroz’u direnişin ve mücadelenin bayramı olarak yaşar ve kutlar" diye belirtti.  
Çelik, “İzmir Newroz Komisyonu olarak; tüm emek ve demokrasi güçlerini, bugünleri ve yarınları için direnişte olan-direnen, hak, hukuk ve adalet mücadelesi yürüten bütün toplumsal kesimleri 20 Mart Pazar günü saat 13.00’da Gündoğdu Meydanı’na, Newroz ateşini harlamaya, direniş halaylarımızı birlikte kurmaya çağırıyoruz" diye konuştu.  


URFA
Newroz'a ilişkin Halkların Demokratik Partisi (HDP) Urfa İl Örgütü de açıklama yaptı. Toplantıya HDP Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü ve çok sayıda kişi katıldı. HDP Urfa İl Eşbşakanı Ziya Çalışkan, "Her yıl Newroz ile barış ve özgürlük mücadelesini daha da yükseltiyoruz" dedi. 2022 yılı Newrozu'nun barış, kardeşlik ve özgürlüklere vesile olmasını dileyen Çalışkan, "Bu yıl da Urfa halkları Newroz'u büyük bir coşkuyla kutlayacağız. Newroz’u bu yıl 20 Mart'ta kutlayacağız. Dehak'tan, Nemrut'tan bu yana diktatörlerin sonunu biliyoruz. İbrahim'i yakmak isteyen ateş gül bahçesine dönüştü. Katliam yapan diktatörler tarihe karıştı ve yok oldu. Demirci Kawa'nın yaktığı ateş Çağdaş Kawa'larla özgürlüğe dönüştü. 20 Mart'ta kardeşlik ve barış için alanlardayız. Barış talebimizi, özgürlük talebimizi Newroz ateşiyle gürleştirerek yükselteceğiz" dedi.
 HDP'li Milletvekili Ayşe Sürücü ise "19 Mart'ta Suruç'ta ilk ateşi yakacağız. 20 Mart'ta Urfa' da Newroz'u binlerle kutlayacağız. 21 Mart'ta ise Viranşehir'de kutlayacağız. Her 3 gün içinde başta kadınlar olmak üzere herkesi zılgıtları, kıyafetleriyle alanlara Newroz'u kutlamaya çağırıyoruz" dedi.

 
ADANA
Newroz, 20 Mart günü Adana’da Mimar Sinan Açık Hava Tiyatrosu'nda gerçekleşecek. Adana Newrozu Tertip Komitesi, HDP Adana İl Örgütü’nde açıklama yaptı. Toplantıya Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Emek Partisi (EMEP), Halkevi, Türkiye İşçi Partisi (TİP), Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) ve Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF) temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. HDP Adana İl Eşbaşkanı Mehmet Karakış, "Newroz bizim değişim ve değişimlere engel olan rejimlere karşı direniş referansımızdır. Bugün toplumu ve doğayı her açıdan tahrip eden faşist AKP iktidarına karşı Newroz ruhuyla direnmek de kutsal bir haktır" dedi.
Kurum temsilcileri de söz alarak açıklamalarda bulundu.

 
MERSİN
HDP Mersin İl Örgütü, 19 Mart'ta Tırmıl Meydanı'nda yapılacak Newroz kutlamasına ilişkin açıklama yaptı. Toplantıya Barış Anneleri, AKAY-DER, TUAY-DER, DİSK, KESK, Mersin Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri ve çok sayıda HDP’li katıldı. HDP İl Eşbaşkanı Bedriye Kuş, “Tarihi fırsatlar bizi bekliyor. Halkımız ve dostlarımızla el ele, omuz omuza verecek, 2022 Newroz’unu başta Sayın Abdullah Öcalan olmak üzere Kürt halkının, Türkiye ve Ortadoğu halklarının barış ve özgürlük yılı yapacağız. 2022 Newroz’unu da bu ruhla karşılıyoruz. Zulüm karşısında direniş, ayrımcılık karşısında eşitlik, sömürü karşısında adalet, savaş karşısında barış değerlerini özünde var eden tüm inançlar ve halklar şimdi kazanma zamanı şiarıyla 19 Mart Cumartesi günü Saat 11.00'da Tırmıl miting alanında yapacağımız Newroz kutlamasına davetlidir” dedi.


AMED
Amed'de yakılan ilk ateşin ardından, Newroz kutlamasının yapıldığı diğer bir adres ise Silvan ilçesi oldu. İlçeye bağlı Kurte köyünde yakılan ateşle Newroz kutlandı. Kutlamaya HDP İlçe Örgütü yöneticileri de katıldı.
Üst üste atılan araba lastiklerinin tutuşturulmasıyla yakılan Newroz ateşinin ardından davul zurna çalınıp, ateşin etrafında halay çekildi. Çocuklar da HDP bayraklarını sallayarak kutlamanın coşkusuna dahil oldu.


AĞRI
Ağrı’da 21 Mart günü kutlanacak olan Newroz’un hazırlıkları başladı. Doğubayazıt ilçesinin Ağrı Dağı eteklerine çıkarak Newroz ateş yakan kadınlar, halay çekti.