'Newroz'da buluşalım, isyanımızı büyütelim'-YENİLENDİ

TJA ve Emek ve Demokrasi Güçleri, “Newroz ateşi etrafında kenetlenmeye; isyanımızı büyütmeye çağırıyoruz" dedi.

Özgür Kadın Hareketi (TJA) ve Emek ve Demokrasi Platformu, “Dem dema serkeftinê ye (Şimdi kazanma zamanı)” şiarıyla kutlanacak Newroz etkinliklerine güçlü katılım çağrısı yaptı.


DERSİM
Dersim Emek ve Demokrasi Platformu, 19 Mart Cumartesi Günü Seyit Rıza Meydanı’nda yapılacak Newroz için Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’nda (KESK) binasında basın toplantısı düzenledi. Toplantıya platform bileşenlerinin yanı sıra Halkların Demokratik Partisi (HDP) Dersim Milletvekili Alican Önlü de katıldı.

 HDP Dersim İl Örgütü yöneticilerinden Özcan Ateş, 2022 Newrozu'nu "birlikte kazanma" ruhuyla kutlayacaklarını vurguladı.

 HDP Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, Dersim Milletvekili Alican Önlü, EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz ile Dersim Belediye Başkanı Mehmet Fatih Maçoğlu’nun kutlamalara katılacağını aktaran Ateş, ayrıca yerel sanatçıların yanı sıra Ali Baran ile Derya Cengiz’in de Newroz’da sahne alacağını belirtti.


ANKARA

 Ankara Emek ve Demokrasi Güçleri, şiarıyla kutlanacak olan 2022 Ankara Newroz deklarasyonunu açıkladı. Toplantının yapıldığı Mülkiyeliler Birliği’ndeki salona, “Newroz ateşiyle direnelim, özgürleşelim” pankartı asıldı. Ankara Emek ve Demokrasi Güçleri adına ortak açıklamayı Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ankara İl Eşbaşkanı Pakize Sinemillioğlu okudu.

Sinemillioğlu, “Kürdistan topraklarına yönelik saldırıların yanı sıra cezaevlerinin tecrit ve işkence merkezi haline geldi. Bu politikalarla ölüm evine dönüşen cezaevlerinde her hafta bir tutuklu katlediliyor. 30 yıldır hapishanede olan tutsaklar, infaz süresi bitmesine rağmen tahliye edilmiyor. Daha geçtiğimiz günlerde Garibe Gezer, bu tecrit ve işkence politikaları sonucunda katledildi. Newroz, bu saldırılara karşı direnişin günüdür” diye konuştu.

Her gün daha da artan hayat pahalılığı,  yapılan zamlarla işçi ve emekçilerin yaşamlarına saldırıldığına dikkat çeken Sinemillioğlu, emekçilerin direnişini selamladı.

Sinemillioğlu, "Newroz ateşi etrafında kenetlenmeye; coşkumuzu, öfkemizi, isyanımızı büyüterek özgürlük özlemimizi dillendirmeye, Dehaq'lara karşı Kawa olmaya, Newroz alanlarına çağırıyoruz. 2022 Ankara Newroz’unda 'Newroz Ateşiyle Direnişe Özgürlüğe' diyor, 20 Mart Pazar günü saat 13.00’te Anıtpark’a çağırıyoruz” dedi.


İZMİR

Özgür Kadın Hareketi (TJA), Gündoğdu Meydanı'nda yapılacak İzmir Newrozu'na katılım çağrısı için Demokratik Bölgeler Partisi Ege Danışma Bürosu binasında basın toplantısı düzenledi.

 TJA aktivisti Nilay Güleser, İzmir'de de 20 Mart Pazar günü saat 13.00'da Gündoğdu Meydanı'nda olacaklarını ifade etti.

 

MARDİN  

Newroz Tertip Komitesi, Mardin’de düzenlenecek Newroz kutlamalarına ilişkin HDP il binasında açıklama yaptı.

 TJA aktivisti Eylem Amak, Newroz’un, Kürt halkının binlerce yılık özgürlük ve barış özleminin açığa çıktığı, ulusal birlik, direniş ve dayanışma ruhunun milyonlar halinde alanlara aktığı, doğanın ve tarihin akışının değiştiği gün olduğunu belirtti. Amak, “Newroz, hem yenilenmenin hem dirilmenin, hem de arınmanın sembolüdür. Her yıl faşizme bir meydan okumaya dönüşen Newroz Bayramı, halkların öz gücünü hissettirme, dosta güven ve insanlığa umut vermiştir. Bu yönüyle anlam ve önemine laik olarak kutlanması mücadelemiz açısından hayati öneme sahiptir” dedi.

Amak, 2022 Newrozu'nun direniş ve mücadele ruhu ile kutlanacağını belirterek, Newroz’da “Şimdi Kazanma Zamanı” diyeceklerini söyledi. Amak, “8 Mart’tan Newroz'a aynı direniş ruhuyla alanlara akalım” çağrısında bulundu.