Newroz’daki gözaltılar yasa dışıydı

Amed Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Diyar Çetedir, Amed’de Newroz günü yapılan gözaltıların yasa dışı olduğunu, yöresel kıyafetlerin gerekçe gösterilemeyeceğini söyledi.

Amed’deki Newroz kutlaması sırasında gözaltına alınan kadın ve çocukların da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi, polis şiddetine ve kötü muameleye maruz kaldı. Av. Diyar Çetedir, 12 yaşlarındaki çocukların bile gözaltına alınmasının hukuksuzluğun düzeyini gösterdiğini söyledi.

Amed’de Newroz günü 74’ü çocuk 298 kişi gözaltına alındı.  Gözaltına alınma gerekçelerini ise şal û şepik olarak adlandırılan yöresel kıyafetler, sarı-kırmızı-yeşil renklerdeki kıyafetler oluşturdu.

Büyük bir bölümü polisten fiziksel şiddet gören kişiler, İl Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Terörle Mücadele (TEM), Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) ve Asayiş Şube Müdürlüğü ile Çocuk Şube Müdürlüğü’ne götürüldü. TEM Şube’ye götürülenlerden bir kısmının nezarethanelerde yer kalmaması nedeniyle soğuk havada bahçedeki bir konteynırda saatlerce tutuldukları öğrenildi.

Bazı aileler, anneleri gözaltına alınmış olan bebekleri emzirmek için Emniyet’e getirmek zorunda kaldı.

Gece yarısından sonra başlanan ifade alma işlemlerinde gözaltındakilerden büyük bir kısmının avukatları olmadan ifadeleri alındı. 60’ın üzerinde kadın ve erkek ile birlikte çoğunluğu 13-14 yaşlarında gözaltındaki 74 çocuktan 42’si gece yarısından sonra serbest bırakıldı. Diğer 32 çocuk ise savcılık talimatı doğrultusunda ertesi gün ifadeleri alınmak üzere adliyeye çıkarıldı. İfadeleri alınan çocukların serbest bırakılmalarına karar verildi. Fakat öncesinde yine savcılık talimatı doğrultusunda çocuklar kan örneği alındı. Gözaltına alınan 298 kişiden 35’i dışındakilerin tümünün ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldığı öğrenildi.

GEREKÇELER YASAL DEĞİL

Amed Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Diyar Çetedir, kutlama için yasal izin alındığını hatırlatarak, yöresel kıyafetlerin de yasak olmadığını söyledi.

Çetedir, “Yasal hakkınız olan toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkınızı kullanırken gözaltına alınmış olmanız, başlı başına bir işkencedir. Gözaltı ve gözaltı sonrası işlemlerde insanlara kötü muamele uygulanmış olması, bu politikaların daha kötüye gideceği ve hukukun tamamen askıya alınacağı anlamını taşıyor” dedi.

Gözaltın alınan çocukların bir kısmının 12 yaş altı olduğuna dikkat çeken Av. Çetedir, şöyle devam etti: “Çocuk Koruma Kanunu’nun 15. Maddesi, 15 yaş altındaki çocukların gözaltına alınamayacağı yönündedir. Buna rağmen çocuklar gözaltına alınmıştır. Çocukların ifadeleri alınmadı, bir gün gözaltında tutuldular ve sonra serbest bırakıldılar. Çocukların gözaltı işlemi sırasında ve sonrasında işkence ve kötü muameleye maruz kaldığı da görülüyor.”