Newroz'un ilk ateşi Beytüşşebap’ta yakıldı

2022 Newrozu’nun ilk ateşi, Beytüşşebap’ta yakıldı. DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, "Bizim için kazanma zamandır, Sayın Öcalan’ın özgürlük zamanıdır” dedi.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Özgür Kadın Hareketi (TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) öncülüğünde Kürdistani İttifak Çalışması içerisinde yer alan partiler ve demokrasi güçlerinin katılımıyla bu yıl “Dem dema serkeftinê ye” (Şimdi kazanma zamanı) şiarıyla gerçekleştirilecek Newroz kutlamalarının startı, Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesinde verildi. Kutlamaya DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, DBP eş genel başkanları Saliha Aydeniz ve Keskin Bayındır, HDP Sözcüsü Ebru Günay ile milletvekilleri katıldı. Ayrıca Mardin, Batman, Siirt ve Hakkari’den çok sayıda kişi katıldı.  Kutlama için HDP İlçe Örgütü binasında bir araya gelen halk, kitlesel bir yürüyüşle ilçe meydanına geçti. Yürüyüş sırasında “Bijî Newroz” sloganı atıldı.
Meydana ulaşan halk, burada Newroz şarkıları söyledi.
Etkinlikte konuşan HDP Sözcüsü Ebru Günay, “Kürdistan’ın kalbinde Newroz ateşini yakıyoruz. Kürtler her yerde Newroz ateşini yakıyor. Bugün ilk ateşi Kato Dağı’nın eteklerinde yakıyoruz. Buradan bütün Ortadoğu halklarının, Kürt halkının bahar bayramı, Newroz bayramı kutlu olsun” dedi.

'DİRENİŞLE KARŞILIYORUZ'

Kürt halkının tarih boyunca Newroz’ları direnişle karşıladığını ifade eden Günay, şunları söyledi:
“Yıl kazanma yılıdır, Newroz kazanma Newroz’udur. Kürt halkı bunu gösterecek. Newroz’u Newroz yapanların direniş ruhuyla, Botan’ın Newroz ruhuyla bir kez daha hepinizin Newroz’unu kutluyoruz. Kürdistan’ın dört parçasında Kürt halkı ulusal birlik ruhuyla direnişi büyütüyor. Bizi bölmeye çalışanlara, bugün tavır Newrozumuzdur. Bütün siyasi güçlere sesleniyoruz. Hiçbir yanlış hesaba girmeyin. Kürt halkı birlik ve barış istiyor, özgürlük istiyor. Kürt halkının birliğini istemeyen, özgürlüğünü istemeyen, halkları birbirine düşman eden devletlerdir. AKP MHP iktidarı bütün faşizmini Kürt inkarı üzerinden, Kürt halkını düşman ilan ederek yürütüyor. Öbür tarafta kendisinin muhalefet olduğunu söyleyen, geçmişin bütün yok sayma politikalarını kendine yol eden bir muhalefet var. Bizler sizin kutuplaştırıcı politikalarınıza mecbur değiliz. Bizler Üçüncü Yolu hayata geçireceğiz. Bedeli ne olursa olsun, Kürt halkının özgürlüğü için, demokrasi ve barışı bu topraklara getireceğiz."

'ÇÖZÜM KÜRT HALK ÖNDERİ ABDULLAH ÖCALAN'DIR'

Kürt sorununun çözümü için Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ı işaret eden Günay, “Yok saymakla, inkar etmekle bu ülkede çözüm olmaz. Çözüm Sayın Öcalan’da, İmralı’dadır. Barıştan söz eden Kürt halkına demokrasi vaat edenler, Sayın Öcalan2ın 2013’teki Newroz mektubuna baksınlar. Sayın Öcalan’ın görüşlerine kulak versinler, masaya oturarak demokrasi getirebilirler. Çözüm Sayın Öcalan’da, halkların birlikte mücadelesindedir. Hep birlikte Newroz halayına durmak ve mücadele etmektir” şeklinde konuştu. 

AYDENİZ: BUGÜN BİRLİK GÜNÜDÜR

DBP EŞ Genel Başkanı Saliha Aydeniz, “Kürt halkının özgürlük Newroz'u kutlu olsun” dedi. İlk ateşi Kato Dağı’nın eteklerinde yaktıklarını söyleyen Aydeniz, “Botan halkı büyük bedeller ödedi. Bugün burada yakılacak ateş, bütün faşizmi, karanlığı, yasakları aydınlığa dönüştürecektir. Burada yakılacak ateş, özgürlüğü getirecektir, onurlu bir barışı getirecektir. Bütün yasaklamalara rağmen Kürt halkı bir araya geliyor. Bugün birlik günüdür, bugün birlik için bu ateşi yakıyoruz. Botan halkının direnişiyle özgürlük ateşini yakıyoruz” diye konuştu.
Kadınların direnişiyle 8 Mart meydanlarında Newroz’un startını verdiklerini ifade eden Aydeniz, “8 Mart’tan 21 Mart’ta her gün Newroz ruhuyla meydanlarda olacağız. Botan’dan Kürt halkının Nerwoz’unu kutluyoruz. Bugün her alanda, her meydanda direniş var. Özgürlük için direnenlere selam olsun, Newrozları kutlu olsun. Onların direnişi, bu mücadeleyi bu günlere taşıdı. 50 yıldır amansız bir direniş var. 50 yıldır Kürtler Kürdistan’ın dört parçasında direniyor. 2022 yılı Kürdistan’ın, Kürt halkının özgürlük yılı olacaktır. Kürtler Ortadoğu’nun geleceği için mücadele ediyor. Aynı zamanda Ortadoğu’da ve Türkiye’de demokrasinin sağlanması için mücadele ediyoruz. Kürtler özgürlüğüne kavuşmadan, kendi dili ve kültürüyle yaşamadan, Ortadoğu’da da özgürlük ve demokrasiden söz edilemez” diye belirtti.
İmralı tecridine dair Aydeniz, şunları söyledi: “Hayatın her alanında tecrit uyguluyorlar. İmralı’da başlayan tecrit, Kürdistan’ın, Türkiye'nin her hücresine yayıldı. AKP-MHP iktidarı bitiş noktasına geldi. Tek çözüm Sayın Öcalan’dır. Sayın Öcalan özgürlüğüne kavuşmadan, meydanlarda, alanlarda, sokaklarda mücadeleyi yükselteceğiz. Kadınların, Kürt halkının özgürlüğü, Türkiye’nin demokrasisi Sayın Öcalan’ın özgürlüğü ile sağlanır. 2022 Newroz’unu Kürtlerin ve Sayın Öcalan’ın özgürlük yılı yapacağız.”

DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, şöyle konuştu: “Newroz Kürt halkı için sömürgecilere karşı direniştir, işgale karşı serhildandır. Bunu en iyi Botan halkı bilir. Botan her zaman direndi, direnmeye de devam ediyor. Özgürlük halayında Botan halkı halay başını çekiyor. Her dönem direnişe öncülük etti. Bugünün Dehakları Kürtlerin tarihine baksınlar. Dehakların yeri yoktur, Kawaların direnişi vardır. Dehaklara karşı Kawaların direnişi büyüyor. Bu İmralı’da Sayın Öcalan’ın direnişiyle bugünlere ulaştı. Sayın Öcalan 24 yıldır büyük bir direnişi sürdürüyor. Bizim özgürlüğümüz için, Ortadoğu halkları için, onurlu bir barış için direniyor. 2022 Newrozu bizim için kazanma zamandır, Sayın Öcalan’ın özgürlük zamanıdır. Halkımız Newroz meydanlarında en büyük mesajı iktidara verecektir, dünyaya seslerini yükseltecekler. Zaman, kazanma zamanıdır.”

Açıklamaların ardından Barış Anneleri Newroz ateşini yaktı. Newroz ateşi etrafında davul zurna eşliğinde zılgıtlarla halay çeken yüzlerce kişi, “Bijî Newroz”, “Bijî berxwedana Newrozê” sloganları attı.