Newroz’un tepelerden alanlara inmesi
Süleyman İhtiyatoğlu, Hakkari’de 1980 öncesi Newroz için tepelerde ateş yakıldığını, sonra mahalle aralarına taşındığını, 90’lardan itibaren ise büyük eylemlere dönüştüğünü söyledi.
Süleyman İhtiyatoğlu, Hakkari’de 1980 öncesi Newroz için tepelerde ateş yakıldığını, sonra mahalle aralarına taşındığını, 90’lardan itibaren ise büyük eylemlere dönüştüğünü söyledi.
Newroz’un PKK’nin mücadelesiyle tekrar özüne uygun bir direniş bayramına dönüşmesinin örneklerinden biri de Hakkari’deki kutlamalarının geçirdiği evrimdi. Süleyman İhtiyatoğlu, 12 Eylül darbesi öncesinden itibaren kutlamalardaki değişimi anlattı.
ANF’ye konuşan Süleyman İhtiyatoğlu, 12 Eylül’den önce Hakkari’de gizli şekilde tepelerde ateşler yakıldığını hatırlatarak, şunları paylaştı: “12 Eylül öncesinde Helel bölgesine giden, geceyi o dağda geçirmek zorunda kalıyordu. Silehya tepesine giden ise geceyi Durankaya’da geçiriyordu. Berçelan tepesine gidenler Kurcanis’a, oradan Konak’a geçerdi. Gopsi Mahallesi’nde olanlar diğer mahallelere geçerdi. Bütün mahallelerde ve tepelerde Newroz ateşi yakılıyordu. Newroz ateşini yakanlar, kendilerini muhafaza etmek zorundaydı.
TEPELERE ASKER YERLEŞTİRDİLER
Daha sonra söz konusu stratejik noktalara, bir gün önceden asker yerleştirmeye başlandı. Halk da zorunlu olarak şehir merkezlerine inmeye başladı. Sokaklarda, mahalle kenarlarında ateşler yakıldı. Bir noktada yakılan ateşleri gören asker ve polisler, hemen oraya yönlendirilirdi. Bu sefer değişik noktalarda yakılırdı. Yani sabaha kadar asker ve polislerle kovalamaca yaşardık. Verilen mücadele ve bedellerden sonra meydanlarda kutlanmaya başlandı.”
BİR AY ÖNCEDEN HAZIRLIK VE GÖREVLENDİRME
O zamanlar derneklerin bir ay önceden toplanarak, görev bölümü yaptığını; kimin ne yapacağı, kimin hangi bölgeye gideceğini belirlediğini söyleyen İhtiyatoğlu, şöyle konuştu: “Bazen 1,5 metreye yakın kar olmasına rağmen lastikler görev noktalarına önceden sırtla taşınırdı. Hatta o gece enerji nakil hatları kesilirdi. Bu amaçla ateşin nerede yakıldığı daha iyi görüldü. Halkı buna iten özgürlük ateşini yakmak, var oluşunu göstermekti. Newrozların serhildana dönüşmesi ise Mazlum Doğan’ın Diyarbakır Zindanı’ndaki eyleminden sonradır.
ALANLARI DOLDURUP HAYKIRALIM
Kürtler şehir merkezlerinde panzerlere rağmen bayramını kutlamayı bildi. Newroz kutlamalarında onlarca şehit verildi. Bugün Newroz, milyonlarca insan tarafından kutlanıyorsa verilen bedeller sayesinde oldu. Hakkari’de de durum aynıdır. Kadınlar, çocuklar, yaşlılar hemen hemen tüm Hakkarililer Newroz için alanlara çıkıyor. Bu yıl da Newroz kutlamaları çok önemli. Alanları dolduralım; tüm taleplerimizi haykıralım.”