DNO yaptığı yazılı açıklamada, Güney Kurdistan’daki petrol sahalarını “planlı bir şekilde kapatmaya başladıklarını” bildirdi.
Bu kesinti, Paris merkezli Uluslararası Tahkim Mahkemesi’nin Bağdat ile Hewlêr arasındaki petrol anlaşmazlığında, Bağdat’ı haklı bulması ardından geldi. Türkiye ile Güney Kurdistan arasındaki petrol anlaşmasını illegal bulan mahkemenin kararı ardından, Kerkük-Ceyhan boru hattından yapılan akış durdurulmuştu.
Uluslararası Tahkim Mahkemesi ayrıca Ankara’yı 1,4 milyar dolar tazminat ödemeye mahkum etmişti.
Mahkemenin kararı 2014-18 arası dönemi kapsayan petrol sevkiyatını kapsıyor. 2018-23 arası dönemle ilgili dava görülmeye devam edecek.
Bağdat’ın itirazına rağmen Hewlêr’in Türkiye ile yaptığı anlaşma kapsamında günlük petrol ihracatı 450 bin varile kadar çıkmıştı.
Bu ihracatın dörtte birini temsil eden DNO’nun işlettiği Tawke ve Pêşxabur sahaları 2022'de günde ortalama 107 bin varil petrol üretiyordu.
DNO Yürütme Başkanı Bijan Mossavar-Rahmani, "Arz kesintisinin petrol fiyatları üzerindeki olası etkisi ve küresel finans piyasalarındaki kırılganlık döneminde kendimizi bu durumda bulmamız talihsizlik" dedi.