Nusaybinliler Newroz alanına akın etti

Nusaybin halkı Newroz alanını doldurdu. Halkın tepkisi üzerine polis alandan kaçtı.

Mardin’in Nusaybin ilçesinde Newroz kutlamalarına kadınlar yöresel kıyafetleriyle katılırken, alana gelen halk ellerinde yeşil, kırmızı ve sarı tülbentler taşıdı. Alanda sık sık “Bijî Serok Apo”, “Newroz piroz be”, “Be Serok Jiyan na be”, “Şehît namirin”, “Bijî Kürdistan”, “Kürdistan faşizme mezar olacak”, “Bijî berxwadane zindana” ve “Jin Jiyan Azadî” sloganları atıldı. Atılan sloganların ardından polis gözaltı yapmak için Newroz alanına girdi. Gençlerin polise tepki göstermesi ve direnmesi üzerine polis alandan kaçmak zorunda kaldı.


Newroz kutlamaları devrim şehitlerine saygı duruşuyla başladı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mardin Milletvekili ve Parti Sözcüsü Ebru Günay ve Pero Dündar, HDP il ve ilçe eşbaşkanları, Barış Anneleri, cezaevinde katledilen Garibe Gezer’in annesi Halime Gezer ve Özgür Kadın Hareketi / Tevgera Jinên Azad (TJA) üyeleri de Newroz alanındaki yerini aldı.
Newroz ateşini HDP’li vekiller ve Barış Anneleri yaktı.

 'NEWROZ BAYRAĞINI YERE DÜŞÜRMEYECEĞİZ'

Ardından konuşan Ebru Günay, Newroz'un kar ve yağmura rağmen kutlandığını, Kürdistan’ın ve Kürtlerin saldırılara rağmen kazanacaklarını söyledi.
'92 Newrozu’nu hatırlatan Günay, Newroz şehitlerinin özgürlük ve direniş sembolü olduğunu söyledi. Şehitlerin bıraktığı Newroz bayrağının yere düşmeyeceğini ifade eden Günay, “Onların yaktığı ateş direnişle büyüdü ve Newrozlaştı” dedi.
Kürt halkının 4 ülke arasında bölündüğünü hatırlatan Günay, sınırların Kürt halkını ayıramayacağını söyledi. Günay, Kürtlerin birlik ruhuyla birlikte mücadele ederek kazanacağını ifade etti.  
Günay, "Kürt halkının iradesini gasp eden kayyumlar bugün Kürt halkının Newroz'una göz dikmişler. Newroz Kürt halkının direniş bayramıdır. Kürt halkının iradesini yok sayanlar Newroz'u asla kutlayamazlar. Eğer Newroz'u kutlamak istiyorlarsa gasp ettikleri o koltukları asıl sahiplerine, Kürt halkına versinler” diye konuştu.

 'ÇÖZÜM ABDULLAH ÖCALAN'LA MÜMKÜN'

Günay, “Çözüm PKK Lideri Sayın Abdullah Öcalan’da, çözüm İmralı’da” dedi. AKP-MHP iktidarının savaşta ısrarcı olduğunu ifade eden Günay, şöyle devam etti: “Kürtler kazanacak, AKP’den önceki inkarcı iktidarlar nasıl kaybettiyse onlarda kaybedecek. Kürt’ü inkar ederek çözüm üretilemez, Newroz alanını görmeyen iktidar, tecritte ve savaşta ısrar ediyor ama Kürt halkı artık savaş değil özgürlük istiyor. HDP ne olursa bu ülkeye özgürlüğü demokrasiyi üçüncü yolla getirecek ve hep birlikte kazanacağız. HDP’nin ve Kürt halkının tavrı net, tavrımız 2013 Newrozundaki özgürlük mektubundadır, Sayın Öcalan’ın mektubundadır. Masa başlarında yapılan hesaplar size geri dönecek çünkü Kürtler, Sayın Öcalan’la birlikte barışı sağlayacak. Çünkü Kürtler biliyor ki çözüm Sayın Öcalan’ladır. İktidar, Newroz alanlarındaki Kürt halkının iradesini görmeli ve çözüm için Öcalan’la masaya mutlaka oturmalı. Çözüm İmralı’da, çözüm Öcalan’da.”
Hem Kürtçe hem de Türkçe konuşan Günay’ın konuşması sık sık “Bijî Serok Apo” sloganıyla kesildi. Newroz Murat Demir, Mikail Aslan ve Koma Sorjiyan konserleriyle devam etti.