Parti ve kurumlar Kürt Gazetecilik Günü'nü kutladı-YENİLENDİ

HDP, DTK ve Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu, Kürt Gazetecilik Günü'nü kutladı.

HDP, DTK ve Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu, bugün yazılı açıklamalar yaparak, Kürt Gazetecilik Günü'nü kutladı. Kutlama mesajlarında, Kürt gazeteciliğinin tüm baskı ve saldırılara rağmen sinmediği, önemli kazanımlar ve yeniliklere imza attığı, onurlu tarihin yolculuğunu üstlendiği belirtildi.

KADIN GAZETECİLER: ÖNEMLİ KAZANIMLARA İMZA ATILDI

Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu: "Kürt basını yüz yıllara varan mesleki yolculuğunda önemli başarılara, kazanımlara ve yeniliklere de imza attı. Bu kazanımların en önemlisi olan geliştirdiği özgün kadın basını ile hem kadın mücadelesinin mirasının hem de basın geleneğinin taşıyıcılığını üstlendi.
Çıktığımız yol uzun, meşakkatli ama aydınlık bir yol. Çünkü bu yolu, Mîqdad Mîdhed Bedirxan’dan  Musa Anter’e, Gurbetelli Ersöz’e, Ayfer’e,Nujiyan’a, Rohat’a ve adını satırlara sığdıramayacağımız ölümsüzleşen nice meslektaşlarımızın yarattığı cesaret, kararlılık ve inançla adımlıyoruz."

DFG: UYANIŞIN BAŞLANGICI

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), ilk Kürtçe gazetenin 22 Nisan 1898’de Kahire’de Kürdistan gazetesi adıyla çıktığını hatırlatarak, "Kürt gazeteciliği, aynı zamanda Kürtlerin uyanış ve ulusal kimlik mücadelesinin başlangıcıdır. Kürt gazetelerinin yayın hayatına başlamasıyla, hafıza, inanç, bilim, çağdaşlaşma ve aydınlaşma noktasında uluslaşmanın temeli oldu" dedi.
Açıklamada şunlar da kaydedildi:
"Onlarca Kürt gazeteci, hakikat uğruna canlarını feda ettiler. Apê Musa, Gurbetelli Ersöz, Cengiz Altun, Hüseyin Deniz, Hafız Akdemir ve onlarca yol arkadaşları, özgür basın ve Kürt basınının öncüleri oldular. Kürt gazeteciliği, 1995 yılında yeni bir hamleyle sınırları aştı. Kürt halkı ve dünya halkları, hakikati evlerinde Med TV ile öğrenmeye başladı.
Hakikatin sürdürücüleri, bazen dört duvar arasında yazdılar, bazen de canları pahasına gerçekleri yazdılar. Cesaret, kararlılık ve hakikat ısrarı, hakikat gönüllüleriyle anlam buldu."

DTK:  HALKIMIZ SAHİP ÇIKMALI

Demokratik Toplum Kongresi: "Kürt gazeteciliğinin 122. yılını kutluyoruz. Mikdat ile Abdurrahman Bedirxan ve Apé Musa şahsında bu mücadelede emeği olan ve faşist rejimlerce katledilen tüm Kürt gazetecilerini özlemle anıyor ve mücadeleleri önünde saygıyla eğiliyoruz.
Bu vesile ile dört parça Kürdistan'da hâlâ cezaevinde olan ve gazetecilik ilkelerinden taviz vermeyen tüm gazetecileri de selamlıyor, yanlarında olduğumuzu ve yalnız olmadıklarını bir kez daha belirtmek istiyoruz. Kürt gazetecilerini hapseden iktidarlara çağrımız, bir an önce Kürt gazetecilerinin ve diğer tutuklu bulunan tüm gazetecilerin bir an önce serbest bırakılmasıdır. Çağımızın en büyük özgürlüğünü bize taşıyan gazetecileri tutsak etmek iletişim özgürlüğünü yok saymakla eşdeğerdir.
Özellikle kadın gazeteciliğinin ve kadın renginin geldiği aşama takdire şayan bir durumdur. Bunun haklı gururunu yaşıyoruz.
Tüm halkımıza çağrımız, kendi gazetelerine ve gazetecilerine her koşulda sahip çıkması ve dayanışma içinde olmasıdır."

HDP: ONURLU YOLCULUĞUN TARİHİ

HDP Basın Yayın ve Propaganda Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayip Temel: "Kürt basın tarihi, aynı zamanda Kürt aydınlanmasının tarihi; Kürt kültür, entelektüel ve siyasi hayatının da serencamıdır. 122 yıl önce Kahire’de, sürgünde başlayan bu serüven, dönemleri, rejimleri ve hükümetleri aşan, aralıksız bir şekilde devam eden devlet baskısının ve o baskılara karşı süreğen bir direnişin de aynasıdır. Bu ayna yüzyıllar boyunca egemenlerin yüzüne vurulacak, hakikatin karanlıkta kalmasına asla izin verilmeyecektir.

15 Temmuz darbe girişimini 'Allah’ın bir lütfu' olarak değerlendirip yeni baskıcı rejimi inşa etmeye çalışan AKP-MHP iktidarı, OHAL ile Kürt/Kürtçe basın kurumlarını hedef aldı. İlan edilen OHAL ile birlikte yayın yapan gazeteler, dergiler, ajanslar ve TV kanalları hukuk dışı bir şekilde kapatıldı. Kürt basını başta olmak üzere, muhalif basın üzerinde baskılar artırıldı, sansür ve engellemelerle basın etkisizleştirilmeye, tek tipleştirilmeye çalışıldı. Birçok Kürt ve muhalif basın emekçisi, bugün de gazetecilik faaliyetlerinden dolayı büyük cezalarla sindirilmeye çalışılmaktadır.

122 yıldır devam eden Kürt basın geleneği, onurlu bir yolculuğun tarihidir."