Patnos L Tipi’nde şartlar çok kötü

İHD Van Şube Eşbaşkanı Emine Keskin, Patnos L Tipi’nde şartların çok kötü olduğunu gördüklerini söyledi.

Hak gasplarından işkenceye kadar ihlallerin yaşandığı Patnos Cezaevi’nin idaresi, mevzuata uygun hareket ettiğini iddia etti. 

İHD, ÖHD ve HDP tarafından oluşturulan heyet Iğdır, Ağrı ve Van cezaevlerinde tutsaklar, savcılık ve cezaevi idaresi ile yaptığı görüşmeler sonucunda hazırladığı raporu açıkladı. Patnos L Tipi Cezaevi’nde işkenceye maruz kalan tutsak Bilal Babahan, Vedat Kalın ve Ferit Kaşçı yaşadıklarını heyete anlattı.

KOLUNU KIRDILAR

Bilal Balahan, kalabalık gardiyan grubunun avluya girerek direkt hedef gösterdiğini, bunun üzerine bir grup gardiyanın ters kelepçe taktığını belirterek, şunları paylaştı: “Beni bir odaya götürdüler. Bazıları ‘Kolunu kırın’ diye bağırıyordu. Bu arada kolum gardiyanlar tarafından iki yerinden kırıldı. Daha sonra süngerli odaya alıp saatlerce beklettiler. Hakaretler eşliğinde ‘Bunlar daha iyi günleriniz. Kötü günler sizi bekliyor’ diyerek tehdit ettiler. Hem bize bnlar yapıldı hem de cezaevi idaresi bizim hakkımızda suç duyurusunda bulunmuş.” 

Tutsak Vedat Kalın ise Bilal Balahan’a yapılanlara karşı çıktıkları için yere yatırıldıklarını ve tekmelendiklerini belirterek, “Boğazımızı sıktılar. Boğazımda, sırt ve omzumda cop izleri ve morarmalar bulunuyor” dedi. 

Tutsaklardan Ferit Kaşçı da şunları ekledi: “Kafamızı sert biçimde yere vurdular. Nefes alamadığımı söyleyince omuzlarımı tekmelediler. Şu anda sağ omzumda morarmalar var.” 

ŞARTLARI ÇOK KÖTÜ

İHD Van Şube Eşbaşkanı Emine Keskin, Patnos L Tipi’nde şartların çok kötü olduğunu gördüklerini söyledi. Cezaevi yönetiminin mevzuata uygun hareket ettiğini öne sürdüğünü belirten Keskin, “Tutsakların anlattıklarında hak gasplarında işkenceye kadar büyük ihlaller var. Ailelerin sıkıntıları çok büyük. Salgını da bahane ederek dış dünya ile ilişkilerini tamamen kestiler, soyutladılar” dedi.