PKK bir Newroz partisidir ve öyle de kalacaktır

PKK hareketi bir Newroz partisidir ve Kürt halkının özgürlük yürüyüşünün yegane öncüsüdür. Açıktır ki bu çağ Kürt halkının çağı olacaktır. Bundan itibaren hiçbir güç Kürt halkının mücadelesinin önüne engel olamaz.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, Newroz’ u şu sözlerle değerlendiriyor; “Mücadelenin ateşi içinde doğan Newroz’u, günümüzde de adeta yeniden ateşle yoğrularak, özgür bir halkı, onun yaşamını hissederek kutluyoruz. Yaşam odur ki, insanın varoluşunun temel esaslarına, belki de insanlık tarihinde izah edilemeyecek bir tarzda kastetmiş, sadece yaşam dışı bırakmakla kalmamış, ölümden daha beter bir yaşamın içine ittirilmiş bir gerçeklikti. Bu gerçeğin parçası olmak, sadece baskı ve sömürüyle de izah edilemeyecek yüz karası bir konumda tutulmaktı. Sanıldığı kadar, yaşanıldığı kadar acı ve zor olmaktan da öteye, son derece kahredici, yaşamın bir suç haline getirildiği, karşılığını veremezsen her gün ölümden daha beterinin yaşatıldığı, ama karşılığını vermenin de muazzam direniş istediği bu gerçekliğimizin ayrılmaz bir parçasıyken, biz, bu Newroz günlerinde yeni bir yaşam seçeneğine adım attık.”

Newroz, baharın gelişiyle birlikte doğanın tüm ahengiyle uyanışının ve yenilenişinin başlangıcıdır. İnsan-doğa ve birey-toplum ayrılmaz ikilikleri üzerinden bakıldığında Newroz’un aslında doğadaki etkisi kadar insanlar üzerindeki etkisi de açıkça görülecektir. İnsanlarda yeni umutlar yeşerttiği ve yaşama dört elle sarıldığı bir başlangıçtır Newroz. Bunun en büyük temsiliyetini Kürt halkı yapmaktadır. Kürt özgürlük hareketinin tohumları bir Newroz gününde atıldı. Bu tohum Amed zindanında Mazlum Doğan’ın ve dörtlerin bedenlerini Newroz ateşiyle halkların özgürlük meşalesi yapmalarıyla filizlendi. Bu filiz, “Newroz ateşi sönmemeli” diyen Zekiye Alkan, Ronahî ve Bêrîvanlarla, Rahşan ve Sema Yücelerle beslendi. Kürdistan dağlarındaki ilk kurşunla toprağa bir daha yıkılmamacasına kök saldı. İşte Newroz Kürt halkı için en büyük anlamını, mücadelenin doğuşu olarak bulmaktadır.

Kürdistan’da Newroz kutlamaları her zaman aslında serhildan ruhuyla olmuştur. 1990’lı yıllardaki Newroz kutlamalarından günümüze kadar bakıldığında aradaki fark açıkça belirginlik kazanacaktır. Sözde Kürdistani parti ve oluşumlar Newroz’u o yıllarda lüks otellerde kokteyller düzenleyerek amacından saptırarak kutlarken, Kürt Özgürlük Hareketi öncülüğünde Kürt halkı sokaklarda ateşler yakarak onlarca baskı ve işkenceye karşı serhildanlarla Newroz’u kutlamaktaydılar.

O günden bugüne pek fazla bir şey değişmedi aslında. PKK bir Newroz partisidir sözü, yıllardır olduğu gibi bu Newroz’da da haklılığını ispat etti. Kürt halkı milyonlar şeklinde sel olup aktı Newroz alanlarına. Her yer “Bijî Serok Apo” sloganlarıyla inledi. Çünkü Newrozlaşan Kürt halkı, artık özgürlük zamanının geldiğinin farkında ve bunun yalnızca önder Apo’nun fiziki özgürlüğüyle olabileceğini biliyor. Kürt halkı bir yüzyıl daha kaybetmemek için mücadeleden başka bir yolun olmadığının farkındadır. Bu mücadele Kürt halkının Newroz direnişini zafere ulaştıracaktır. 

Tabii bu yıl ki Newroz’un en büyük yansıması aslında gerilla alanlarında oldu. Kesintisiz bir şekilde süren işgal savaşında çağın en gelişkin tekniğiyle, savaş hukukunu hiçe sayan yöntemlerle ve kimyasal silahlara rağmen gerillayı bitirdiklerini zanneden soysuzlar çetesine ve faşist AKP-MHP rejimine büyük bir şok yaşattı. Her gün kameraların karşısına çıkıp; “onları bitirdik, bir avuç kaldılar, artık kimse onların ne adını ağzına alabilir ne de onlar ayakta kalabilirler” şeklinde özel savaş yöntemlerine sarılan TC faşist devleti gerilla alanlarındaki Newroz coşkusunu görünce lal û ebkem kesilmiştir herhalde. İşgalci güçler, “Gerilla direndikçe gelişir, büyür ve sarsılmaz olur” gerçeğini unutmuşa benziyor.

Bu yıl oldukça coşkulu gerilla kutlamalarına tanık olduk. Garê’den Zap’a, Metina’dan Xakurkê’ye, Kandil ve daha birçok alana kadar her alanda gerillalardan coşkulu kutlamalara şahit olduk. Gerilladaki moral ve motivasyonun en üst düzeyde olduğunu gördük.

Kürdistan özgürlük gerillaları, Newroz’un yarattığı emsalsiz mücadele gerçeğini her zaman olduğu gibi büyük bir kararlılıkla uygulayacaklarını ve artık faşist Türk devletinin tutunacak bir dalının kalmadığını belirtti. Her türlü olasılığa hazır olan HPG ve YJA STAR gerillaları birer çağdaş Kawa gibi mücadele gürzünü faşizmin beynine indirmeye hazır. Gerilla her zaman olduğu gibi yenilmezliğini bir kez daha ispat etti. Önder Apo’nun ve PKK hareketinin 50 mücadele yılında her zamankinden daha fazla özgürlüğe yakın olduğumuzu hem gerilla alanlarında hem meydanlarda milyonların şahsında gördük. Açıkça şahit olduk ki gerilla her zamankinden daha direngen ve daha kararlıdır. Hepsi de kendilerini tek bir hedefe kilitlemiş bulunuyor. O da 50. Yıl’da özgür Önderlikle özgür Kürdistan’a şiarını gerçekleştirmek. Egidên Botanê, Cenga Xabûr ve Bazên Zagrosê devrimci hamleleriyle faşist Türk ordusuna tarihi bir yenilgi yaşatan Kürdistan özgürlük gerillası, sergilediği kararlılık düzeyi ve coşkusuyla 2022 yılının mücadele çizgisini açığa çıkardı.

Gerilla, kararlılığını ve hedeflerini bu Newroz’ da oldukça net bir şekilde ortaya koydu. Kürt halkının bir yüzyıl daha kaybetmeye mecali yoktur. Önder Apo’suz geçen her saniye Kürt halkının hak ettiği özgürlükten uzak kalmasına neden olmaktadır. Bundan dolayı bu yılki Newroz, Önder Apo’nun fiziki olarak özgürleştirildiği bir yıl olması kararlılığı hem gerilla tarafından hem de Newrozlaşan Kürt halkı tarafından ortaya konulmuştur.

Milyonların sel olup aktığı Newroz alanlarından yükselen mücadele kararlılığı faşist düşmana cevap olduğu gibi işbirlikçilik çizgisini dayatan ve Kürt halkının bütün öz değerlerini işgalcilerin ayaklarının altına seren KDP ve Barzani ailesine de en büyük cevap olmuştur. Kürdistan’ın on binlerce yiğit kahramanının kanıyla sulanan kutsal toprakları işgalcilere peşkeş çekilemez. Kürt halkı direngenliğiyle, mücadelesiyle bu gerçekliği tüm düşmanların yüzüne vurmuştur.

KDP, başta Kürt halkının öz değerleri olmak üzere her türlü değer olgusunu ayaklar altına alarak düşman cephesinde saf tutmaktan vazgeçip Newroz’un açığa çıkardığı gerçekleri bir an önce görmelidir. Kendi halkının özgürlük yürüyüşüne ortak olup tarihe kutlanacak bir şekilde girecekleri yerde ihanet edenler kendi çürümüşlükleri içerisinde yok olup gitmekten başka bir sonla karşılaşmayacaklardır.

PKK hareketi bir Newroz partisidir ve Kürt halkının özgürlük yürüyüşünün yegane öncüsüdür. Açıktır ki bu çağ Kürt halkının çağı olacaktır. Bundan itibaren hiçbir güç Kürt halkının mücadelesinin önüne engel olamaz. Kürt halkı gerillasından aldığı güçle 7’den 70’e bu gerçeği haykırmaktadır. Newroz coşkusu bunun kanıtıdır. Newroz’da ortaya çıkan sonuç 2021 yılındaki tarihi ve emsalsiz gerilla direnişinin sonuçları bu yılki Newroz’un yarattığı kararlılıkla büyüyecek, 2022 yılının tamamında ve sonrasında da açıkça hissedilecektir.