1988 yılında Özgürlük Hareketine katılan, HPG Ana Karargah yönetimi, HPG Komuta Konseyi, Kandil Saha Komutanlığı gibi görevlerde bulunan Fazıl Botan’ın 2012 yılında DAİŞ’e karşı savaşta ön cephede yer aldığını ve 2015 yılında yaşanan bir kazada yaralandığı bilgilerini veren PKK, Botan’ın tedavi için Avrupa’ya çıktığını ve 15 Haziran 2022 tarihinde şehit düştüğünü duyurdu.
PKK Merkez Komitesi Fazıl Botan’ın şehadeti dolayısıyla şu mesajı yayınladı:
“Bir Önderlik ve şehitler partisi olan PKK katliamcı, faşist, soykırımcı ve zalim düşmana karşı büyük mücadele vermeye devam ediyor. Faşist Türk devletinin en gelişkin silah ve teknik araçlarına, uluslararası düzeyde yasaklanan kimyasal silah ve her türlü zehirli gaz saldırısına karşı kahramanca direnen gerilla ordusunun mutlak zaferinin pek yakın olduğunu dost da düşman da Erdoğan-Bahçeli diktatörleri de AKP-MHP faşizmi de çok iyi biliyor. Bu nedenle son çırpınışlarını yaşayarak sözcüğün gerçek anlamıyla kudurmuşçasına saldırıyorlar. Ancak nafile bir çırpınış olduğunu da çok daha iyi biliyorlar. Elbette ki buna karşı büyük bedelle ödüyoruz, büyük şehitleri veriyoruz, büyük kahramanlar toprağa düşüyor. İşte bu büyük kahramanlarımızdan, bu büyük şehitlerimizden birisi de Fazıl Botan yoldaşımızdır.
GERİLLA ORDUSUNUN GELİŞMESİNDE BÜYÜK ROL OYNADI
Büyük parti şehidimiz Fazıl Botan, partimize katıldıktan sonra her zerresini Önderlik gerçekliğine, mücadeleye, gerilla savaşına ve partimize katan bir yoldaş olarak hep anılacaktır. Büyük bir katılımın, büyük bir yürüyüşün, büyük bir görev ve sorumluluğunun efsanevi komutanı olarak gerilla ordusunun gelişmesinde büyük rol oynamıştır. Partimize katıldığı andan itibaren büyük bir gelişme sağlayarak hemen hemen Kurdistan’ın her karış toprağında gerilla mücadelesini veren Fazıl Botan Yoldaş, muhteşem bir gerillacılık taktiği ile düşmana büyük darbeler vurmayı başaran ender komutanlardan biri olmuştur. Kürt halkına ve Ortadoğu halklarına yüz yıllardır dayatılan baskı ve kölelik uygulamalarına son vermek için adeta dişini tırnağına takarak nefes nefese bir kavganın en derin halini yaşamıştır. Elbette ki onu bu noktaya getiren ülkeye olan bağlılık, halkına karşı duyduğu sorumluluk, özgürlüğe olan tutkusu ve Botan’ın yurtseverlik bilinciydi. Botan’da daha küçük yaştan itibaren düşmanın zulmünü bizzat yaşayarak görmüş, gördüğü bu vahşi sömürgecilik uygulamaları ile büyümüştür. Çocuk yaştan itibaren düşmana karşı hem büyük bir kin ve nefret duymuş hem de “eğer bir gün elime bir fırsat geçerse bu vahşi düşmana karşı sınırsız savaşacağım” bilinci ile büyümüştür. Bu yurtseverlik bilincini daha sonraki yıllarda partinin ideolojisiyle yoğurarak büyük bir komutan mertebesine ulaşmayı başarmıştır. Rêber Apo’nun Kürt halkını soykırım politikasından kurtaracağına sınırsız bir biçimde inanan ve buna göre kendini her dönemde yeniden yaratan Fazıl Botan Yoldaş göreve gittiği her alanda mutlak anlamda başarıyla dönmüş, fedai bir ruhla kendini gerilla ordusuna adamıştır. Adı, eylemleri, pratik duruşu, ahlaki ve politik tutumuyla örnek bir devrimci, örnek bir Apocu, örnek bir PKK’li olarak yoldaşları içinde büyük bir irade ve cesaret örneği olmuştur.
GABAR’DA DÜŞMANA KAN KUSTURDU
Botan’da Cudi dağının eteklerinde, Gête aşiretine mensup olarak 1968 yılında dünyaya gelen Fazıl Botan yoldaş, kendini adeta Botan’la özdeşleştiren bir duruşun sahibi olmuştur. Heybetli Komutan Fazıl Yoldaş saf, temiz, sade, sınırsız ve zengin sosyal ilişkileri, derin yurtseverlik bilinci onu büyük bir partili yaşam tarzını benimsemesine götürmüştür. 1988 yılında Botan’da gerilla saflarına katılır. Cudi’de özlemini duyduğu gerilla içinde 2 yıl kaldıktan sonra, büyük bir kavganın ve savaşın sahibi olarak daha büyük sorumluluklar üstlenir. 90’lı yıllarda Gabar’da düşmana kan kusturan, Türk ordusunun korkulu rüyası haline gelen hareketli taburların oluşmasında ve içinde yer alır, taburlara komutanlık yapar. 1993 yılında askeri pratiğini teorik ve ideolojik eğitimle tamamlamak amacıyla Önderlik sahasına geçer. Bu eğitim sürecinde kendi kişiliğinde büyük bir dönüşüm yaşayarak Önderlik gerçeğini daha iyi tanır. Önderliği bizzat gören ve eğitimini alan Fazıl Yoldaş, kendini çok daha fazla partileşme ve militanlaşmaya adar. Botan’ın samimi, saf ve dürüstlük ilkelerini burada ideolojik boyutlarıyla pekiştirerek büyük bir yaşamın sahibi olarak yeniden dağlara çok daha büyük sorumluluk üstlenerek, yüzyılın intikamını almak için savaş sahasına döner. 1994 yılında Şehit Sakine Cansız ve Evîn Goyî yoldaşlarla birlikte Besta’da Hareketli Tabur komutanlığı yapar, düşmana büyük darbeler vurur. 1997 yılında yeniden Önderlik Sahası’na gider. Bu kez sadece ideolojik eğitim değil daha çok derinleşme ve yoğunlaşma sürecine girer. Önderlik sahasından sonra 1998 Kato Jîrka ve Çatak alanlarında komutanlık yapar, hem gerilla hem de halk içinde sevilen ve tanınan bir PKK komutanı olarak savaş ve eylemlerde örnek olur. Geri çekilme sürecinde Botan’da belli bir süre kaldıktan sonra 2000’lerde Kandil ve Xakurkê’de komutanlık görevini üstlenir. 1 Haziran Hamlesi sürecinde Botan’da komutanlık görevini sürdüren Fazıl Yoldaş, burada stratejik düzeyde görevler alır. Türk devletinin Zap’a yönelik saldırısına karşı Fazıl Yoldaş cephe komutanı olarak savaşta yer alır. Zap cephesinde geliştirdiği taktik ve savaş stratejisiyle 2008 yılında Zap’a yapılan Türk devletinin işgalini bozguna uğratan 9 günlük savaşın kazanılmasında temel rol oynar. Meşru savunma stratejisinin oluşturulmasına, yeni dönem taktiğinin geliştirilmesine, savaş tünellerinin hazırlanmasına öncülük etti. Medya Savunma Alanları’nın oluşturulması ve savunulmasında rolü belirleyiciydi. Büyük savaşan dolayısıyla büyük hızla gelişme sağlayan Ana Karargah yönetimi ve HPG Komuta Konseyi’nde yer alan, daha sonraki yıllarda Kandil Saha Komutanlığı görevlerinde bulunan Fazıl Yoldaş, 2012 yılında Rojava devrimine saldıran DAİŞ’e karşı savaş cephesinde yer alır. 2015 yılında Newroz kutlamaları sırasında yaşanan bir kaza sonucu ağır yaralanarak Avrupa’ya tedavi için çıkar, 15 Haziran 2022 yılında şehitler kervanına katılır.
İDEALLERİNİ MUTLAK ANLAMDA YAŞATACAĞIZ
Çağdaş Kawa Mazlum Doğan Yoldaşın 21 Mart’ta hayata geçirdiği büyük fedai eylemi ile büyük gerilla komutanı Mahsum Korkmaz yoldaşın şehadet günü olan 28 Mart arasındaki haftayı Kahramanlık Haftası olarak kutlayan partimiz, büyük komutan ve partimizin Merkez Komite Üyesi Fazıl Botan yoldaşın şehadetini ilan ederken, aynı zamanda onun ideallerini mutlak anlamda yaşatacağımızın da sözünü veriyoruz. Bir kez daha diyoruz ki söz onurdur onuru asla çiğnetmeyeceğiz. Mazlum Doğan, Mahsum Korkmaz, Fazıl Yoldaş ve diğer tüm şehitlerimizin keskin intikam kılıcı olmada verdiğimiz sözün gereğini yerine getireceğimize burada bir kez daha halkımız ve dünya halklarına söz veriyoruz.”