PKK: Kızıldere şehitlerinin özlemlerini gerçekleştirmek için mücadeleyi yükseltelim!

PKK Yürütme Komitesi: Tüm Türkiye halklarını 30 Mart Kızıldere şehitleri ve tüm devrim şehitlerinin özlemlerini gerçekleştirmek için AKP-MHP faşizmine karşı mücadeleyi yükseltmeye çağırıyoruz.

PKK Yürütme Komitesi, Kızıldere Katliamı’nın yıl dönümü vesilesiyle yaptığı yazılı açıklamada şunları belirtti:

“30 Mart 1972 yılında Tokat’ın Niksar kazası Kızıldere köyünde askeri faşist cuntanın askeri güçlerinin saldırısı sonucu şehit düşen Mahir Çayan ve 9 arkadaşını minnet ve saygıyla anıyoruz. Onların mücadeleleri, özlemleri olan Demokratik Türkiye ve Özgür Kürdistan’la mutlaka taçlandırılacaktır.

Mahir Çayan ve arkadaşları yaptıkları eylemle Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan’ın idamlarını önlemek istemişlerdir. Bu eylemleri devrimci örgütler arasındaki ilişki ve dayanışmanın nasıl olması gerektiğine dair tarihi bir tutum olarak görülmelidir. Özellikle bu tutum bugün AKP-MHP faşizmine karşı mücadelede tüm devrimci demokratik güçlerin ortak mücadelesine bir çağrı olmaktadır.

30 Mart 1972’de 10 devrimci şehit düştüğünde Mahir Çayan’ın öğrencisi olduğu Siyasal Bilgiler Fakültesinde okul boykotu gerçekleştirilmiştir. O zaman Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesinde 1. sınıfta olan Rêber Apo bu boykota öncülük yapmıştır. Kızıldere’de faşist güçlerin saldırısını protesto etmek için yapılan boykotun öncüsü ve örgütleyicisi olarak Rêber Apo tutuklanmıştır. Üniversite 1. sınıf öğrencisi bir genç olarak devrimci sorumluluğunu büyük bir kararlılıkla yerine getirmiştir. Rêber Apo o günden bugüne yaşamının her saniyesinde halklara ve ezilenlere duyduğu büyük sorumlulukla hareket etmiştir.

Rêber Apo bir seminerindeki konuşmasında ‘Türkiye’de Kürt sorunu vardır ve bu sorun çözülmelidir’ diyen Mahir Çayan’ın düşüncelerinden etkilenmiş ve heyecan duymuştur. Boykota öncülük ederek böyle büyük bir devrimciye sahip çıkma sorumluluğunu yerine getirmiştir. 7 ay tutuklu kaldığı Mamak Zindanında Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan idama götürüldüğünde de bu devrimcilerin anısına bağlılığın gereği devrimci bir mücadele geliştirme sözü vermiştir. O günden bugüne de Rêber Apo Mahirlerin, Denizlerin, İbrahimlerin özlemlerini yürüttüğü mücadelede yaşatmaktadır. PKK’nin öncülük ettiği Özgür Kürdistan, Demokratik Türkiye ve Demokratik Ortadoğu mücadelesi aynı zamanda bu devrimcilerin mücadelesi olmaktadır.

Mahir Çayan ve 9 arkadaşın anısını en doğru ve güçlü biçimde yaşatmak da Kürt halkıyla Türkiye halklarının mücadelesini ortaklaştırmaktan geçmektedir. 2022 Newroz’unda Kürt halkı ve Türkiye’nin devrimci demokratik güçleri meydanlarda omuz omuza olmuşlar; AKP-MHP faşizmini yıkma iradesini ortaya koymuşlardır. 1 Mayıs’ta bu iradenin ve ortak mücadelenin daha güçlü hale geleceğine inanıyoruz. Bu temelde tüm Türkiye halklarını 30 Mart Kızıldere şehitleri ve tüm devrim şehitlerinin özlemlerini gerçekleştirmek için AKP-MHP faşizmine karşı mücadeleyi yükseltmeye çağırıyoruz.”