Sadr'dan Serayya Selam grubuna 'Kerkük'ten çekil' talimatı

Sadr Hareketi Lideri Muqteda Es-Sadr, Haşdî Şabî içerisinde yer alan ve kendisine bağlı Serayya Selam grubuna 72 saat içerisinde Kerkük'ten çekilme talimatı verdi.

Irak'taki Sadr Hareketi Lideri Muqteda Es-Sadr, yaptığı yazılı açıklama ile Haşdî Şabî içerisinde yer alan ve kendisine bağlı Serayya Selam grubuna Kerkük'ten çekilme talimatı verdi.

Açıklamasında, “Serayya Selam, 72 saat içerisinde Kerkük’teki bütün noktalardan çekilmelidir” dedi. Sadr, Irak'ın tüm kentlerine kontrolün güvenlik güçlerine devredilmesi gerektiğini de söyledi.

SERAYYA SELAM

Haşdî Şabî'nin içerisindeki yer alan Serayya Selam, Muqteda Es-Sadr tarafından 2014 yılında kuruldu ve örgütün 10 bine yakın gücü olduğu tahmin ediliyor. Aynı zamanda Irak Başbakanı Haydar Ebadi'ye yakınlığıyla tanınan bu örgüt, daha çok Samarra ve Necef'te faaliyet yürütüyor.

Kerkük'ün Atlas Caddesi üzerinde 5 Kasım’da Serayya Selam grubuna yönelik iki bombalı saldırısı düzelenmiş ve saldırılarda 6 kişi ölmüş, 18 kişi ise yaralanmıştı. Kerkük güvenlik güçleri adına dün yapılan açıklamada, saldırıların DAİŞ tarafından yapıldığı iddia edilse de bazı kesimler tarafından Sadr Hareketine yönelik İran’a göndermeler yapılarak başka güçler tarafından yapılmış bir saldırı olduğu ileri sürüldü.

Irak'taki Şii dini otoritelerden Muqteda Es-Sadr, daha önce de yaptığı açıklamada, Heşdî Şabî'nin lağvedilmesi gerektiğini söylemişti. Sadr, Irak'ta daha çok "Irak'ı esas alan bir siyaset yürütme vaazları" ve "İran'a mesafeli duruşuyla" biliniyor.