Sanatçılar işgal saldırılarına karşı harekete geçiyor-YENİLENDİ

Türk devletinin KDP ortaklığıyla işgal ve soykırım saldırılarına karşı dair bir araya gelen Avrupa Kürt Kültür ve Sanat Hareketi üyeleri, kriz masası oluşturdu.

Avrupa Kürt Kültür ve Sanat Hareketi üyeleri, Almanya'nın Köln kentinde bir araya gelerek son gelişmeleri ve bu süreçte sanat cephesinin rolü üzerine tartışma yürüterek kararlaşmaya vardı.

Toplantıda, "Türk hükümeti varını yoğunu bu savaşa yatırmıştır. Bu yüzden büyük önem veriyorlar. Fakat bu yaşanan durum bizim için çok daha önemli ve bu yüzden bu sürece seferberlik ruhu ile yaklaşmalıyız. Özellikle bu süreçte kültür sanat çalışanları olarak 'toplumun vicdanı olma' rolünün daha derin hissederek pratikleştirmemiz gerekiyor" denildi.

Sanatçılar, özellikle KDP'ye bağlı güçlerin içinde bulundukları ihanet durumundan kurtulup, işgal saldırısına kesinlikle destek verip katılmamaları yönünde çağrı yaptı: Bu tutumlarında ısrar ederlerse hepimizin vicdanında mahkum olacak ve tarihin en kirli sayfasında yerlerini alacaklardır. Bundan dolayı diyoruz ki, işgal saldırısını elbette ki direnerek aşacağız. Ancak özel kuvvetler tarzında kendini örgütleyen Zêrevan, Gulan ve Roj birliklerine  mevcut duruşlarınızdan vazgeçin, çağrımızı yineliyoruz. Gün Kürt halkı olarak bulunduğumuz her yerde kilitlenme günüdür. Gün, tüm işgalci güçlere karşı direnme ve kazanma günüdür. Bu günlerde biz kültür sanat emekçileri ve sanatçıları olarak sürecin öncü gücü olup, güçlü pratikleşmenin sahibi olacağız." 

Toplantıda sürece aktif katılma temelinde bir kriz masası oluşturarak kararlara gidildi.

Buna göre;

  1. Yapılacak tüm etkinliklerde aktif öncülük yapılacak,
  2. Yabancı sanatçılarla irtibat ve bağ kurmak için özgün bir komisyon oluşturuldu,
  3. Avrupa Kürt Kültür ve Sanat Hareketi’nin örgütlü olduğu tüm ülkelerde eylemler düzenlenecek,
  4. Kimi sivil toplum kuruluşları, yabancı sanatçılar ve yabancı basın kurumları ile iletişime geçilerek dosyalar sunulacak,
  5. Sanatsal duruşu yansıtan sokak eylemleri planlanıp gerçekleştirilecek.

Hareketin eylem takviminin önümüzdeki günlerde açıklanacağı belirtilirken, toplantı sonrası Hareket adına Sanatçı Xelîl Xemgîn, şu mesajı verdi: "Özgürlük zamanıdır. Bu varlık yokluk savaşında Kürt toplumunun sanatçıları olarak halkımızla birlikte eylem halindeyiz. 30 Nisan’da Düsseldorf’ta halkımızla birlikte olacağız. İşgalciliğe karşı halkımızın birliği için diyoruz ki, yaşasın gerilla direnişi!"