Sancar: Demokrasi için herkes yan yana olmalı

“Darbeye Karşı Demokrasi Yürüyüşü”nün Hakkari’den başlayan koluna Van’da gerçekleşen polis saldırısına rağmen heyet coşkuyla karşılandı.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) “Darbeye Karşı Demokrasi Yürüyüşü”nün Hakkari’den başlatılan kolu Van’a ulaştı. Aralarında HDP Eşbaşkanı Mithat Sancar, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eşbaşkanı Saliha Aydeniz, HDK Eşsözcüsü Sedat Şenoğlu, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) Eş Genel Başkanı Canan Yüce, HDP bileşenleri ve HDP milletvekillerinin bulunduğu heyet, Van İl Örgütü binasına yürüyüş gerçekleştirdi.

COŞKULU KARŞILAMA

HDP Van il binası önünde coşku ile karşılanan heyet, il örgütü binasına girerken, heyeti karşılamaya gelenlerin il binasına girişini polis engellemesi üzerine vekiller de il binası önünde bekledi. Vekillerin de bekleyişi üzerine halk binaya alındı. İl binası bahçesinde HDP Eşbaşkanı Mithat Sancar, kısa bir konuşma yaptı. İnsanca bir düzen ve insan onuruna yakışır bir demokrasi için herkesin yan yana olması gerektiğini belirten Sancar, yerine kayyım atanan Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Bedia Özgökçe’yi selamlayarak konuşmasını sonlandırdı.

Ardından konuşan SYKP Eş Genel Başkanı Canan Yüce, HDP’nin Türkiye’nin rengi olduğunu ve bugün Hakkari’den Edirne’ye bütün renklerin Ankara’da buluşacağını belirtti. Yüce, “Biliyoruz ki, bu coğrafya bizi bağrına basacak ve biliyoruz ki, iktidarın baskılarına rağmen kazandık ve yeniden kazanacağız. Türkiye’deki faşizm giderek kurumsallaşıyor. AKP ve MHP bloğu kendisi dışında kimsenin sesinin çıkmasını istemiyor. Korona krizini fırsata çeviren iktidar emekçinin haklarını gasp etmeye devam ediyor. Bu kadar zorluğun içerisinde seçilmişlerimizin vekilliklerini düşürerek irademizi gasp ediyor. Bizler iktidara karşı direnmeye devam edeceğiz, cezaevinden olan iradelerimizi selamlıyoruz. Onları on binlerle karşılayacağız” dedi.

Bütün toplumun 7 Haziran’da HDP’ye kazandırdığını kaydeden Yüce, iktidarın 7 Haziran seçimlerinden sonra HDP’ye ve topluma yönelik saldırılarını arttırdığına işaret etti. Yüce şöyle konuştu: “Edirne’den Zap’a kadar şu mesajı veriyoruz: Darbeye izin vermeyeceğiz, demokrasiyi inşa etmek için mücadele edeceğiz. Tüm demokrasi güçlerini AKP ve MHP bloğuna karşı ortak tavır almaya davet ediyoruz. 20 Haziran’da Ankara’da olacağız ama yaptığımız bu yürüyüş uzun soluklu olacaktır.”

Konuşmaların ardından etkinlik alkışlarla sona erdi.