Silopi'de görkemli Newroz: Halk alana sığmadı

Silopi’deki görkemli Newroz kutlamasına yüz bini aşkın kişi katıldı.

Silopi’deki Newroz kutlamasına yüz bini aşkın kişi katıldı. Sabahın erken saatlerinden itibaren alan sel olup akan Silopi halkı, Newroz alanına sığmadı. Newroz alanına kurulan iki kontrol noktasından geçtikten sonra alana alınan halk, uzun kortejler halinde alanı doldurdu. Binlerce kişi alanın dışında kalırken, yurttaşlar davul ve zurna eşliğinde halay çekti.


Batman Kolektif’in seslendirdiği şarkılarla halay çeken kitle, sık sık “Bijî Serok Apo” sloganı attı. Genç katılımının yoğun olduğu Newroz alanında, coşku bir an olsun durmadı. Barış Anneleri beyaz tülbentleriyle Newroz ateşinin yakılacağı platformun etrafında saatlerce halay çekti.
Newroz kutlamasına Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Şırnak İl Eşbaşkanları, Silopi Belediye Eşbaşkanları, Özgür Kadın Hareketi (TJA), Barış Anneleri, Mezopotamya Beşiğinde Yakınlarını Kaybedenlerle Yardımlaşma, Dayanışma ve Kültür Derneği (MEBYA-DER) ve 30 yıl sonra cezaevinden tahliye edilen Star Gündüz ve Mehmet Bilgeç de katıldı.

'YA ÖZGÜRLÜK YA ÖZGÜRLÜK!'

HDP Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, “Herkes bunu bilsin ki biz bu Newroz alanında on binlerce kişi toplandıysak, onlar Dehak ise biz de Kawa olarak onların saldırılarını boşa çıkartacağız. Şimdi kazanma zamanı” dedi.
Şırnak Milletvekili Nuran İmir, bugün on binlerle direniş sesini yükselttiklerini belirterek, “Bu Newroz varlığımızın, özgürlüğümüzün, kazanımlarımızın Newroz’udur. Ya özgürlük, ya özgürlük” diye belirtti.
Konuşmaların ardından Newroz ateşi HDP milletvekilleri ve Barış Anneleri tarafından yakıldı. Yüz bini aşkın kişi hep bir ağızdan “Biji berxwedana zindanan” sloganları attı. Newroz ateşinin yakılması ardından Hîvron sahne aldı.
Ardından konuşan Nusaybin Belediye Eşbaşkanı Semire Nergiz, Silopi’nin direniş kenti olduğunu belirterek, bugün alanda da direniş mesajının verildiğini belirtti.

TUTSAKLAR SELAMLANDI

Şırnak Milletvekili Hasan Özgüneş de, “Newroz direniştir, barış, özgürlük ve var olmadır. Newroz Zeki’yedir, Ronahi’dir. Onların mücadelesini, direnişini amacına ulaştıracağız. Deniz Poyraz, Kemal Korkut, Mehmet Tunç, Pakize Nayır, Asya Yüksel’e binlerce selam olsun, onlar Kürdistan şehitleridir” dedi.
Tutsak siyasetçilerin isimlerini sıralayan Özgüneş’e, kitle “Biji Serok Apo” sloganlarıyla karşılık verdi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride dikkat çeken Özgüneş, “Sayın Öcalan üzerindeki tecrit yıllardır sürüyor. O cezaevlerinin kapılarını kırıp, özgürleştireceğiz. Bu Newroz kazanım, direniş ve barış Newroz’udur. Annelerimiz zılgıtları cezaevlerinin kapısını kıracaktır. Kürt halkına 40 yıldır saldırıyorlar ama bugün Kürt halkı direnişle Newroz ateşini gürleştiriyor” ifadelerini kullandı.
Özgüneş, “Biz kazanacağız, onlar kaybedecekler” diyerek, sözlerini noktaladı. Newroz kutlaması Sanatçı Talat Yeşil’in sahne almasıyla devam ediyor.
Kitle çalınan kilamlar eşliğinde halaya dururken, son olarak sanatçı Cevdet Bağca sahne alacak.