Sınır köylüleri duvarlara tepkili

Çaldıran’ın Aşağı Çilli Mahallesi sakinleri, sınıra duvar örülmesine tepki gösteriyor.

Türkiye-İran arasına çizilen sınırla akrabalarından ayrılan Van’ın Çaldıran ilçesinin Aşağı Çilli (Cilîya Jêr) Mahallesi sakinleri, Türkiye’nin, Suriye sınırından sonra Ermenistan ve İran sınırına da “güvenlik” gerekçesiyle duvar örme kararına tepkili.

Yaklaşık 4 yıl önce sınıra kazılan hendekler ve inşa edilen kalekol ve karakollar nedeniyle akrabalarıyla bir daha görüşemeyen köylüler, sınır ticaretinin bitirilmesiyle de mağdur edildi. 80 hanelik köyde geriye kalan 20 hanenin sakinleri, böyle devam etmesi durumunda kendilerinin de çıkmak zorunda kalacağını dile getirdi.

Abdulvahap Yıldız, "Sınırın İran tarafında bulunan 7 köy bizim akrabamızdır. Şimdi de biz ve akrabalarımız arasına duvar örüyorlar. 13-14 yaşlarında çocuklarımız Türk kentlerindeki inşaatlarda çalışmaya gidiyor. 80 hanelik mahalleden 20 hane kaldı. Kalanlar da hep yaşlı ve çocuk. Buradaki insanlar ne yapacaklarını bilmiyor" dedi.

MAYIN, TEL VE DUVAR

Yıldız, önce mayın döşendiğini, sonra dikenli tel ve şimdi de beton duvar örüleceğini belirterek, "Kürtler için sınıra duvar örmek bir idamdır. Bu duvar sadece sınır ticareti yapanları değil bütün Kürt halkına konulan bir engeldir. Kürt halkının gözlerini, ellerini ve yolunu kapatmaya çalışıyorlar" şeklinde konuştu.

15 DAKİKALIK YOL 4 SAAT OLDU

Reşit Çiftçi ise sınır ticareti yaptığı dönemde durumunu iyi olduğunu belirterek, sınır ticaretinin engellenmesiyle geçimlerini zar zor yaptıklarını söyledi. Çiftçi, "Şimdi hiçbir şekilde sınır ticareti yapamıyoruz. Öbür yandan sınır kapısı bize çok uzak. 4 saat yoldan sonra sınır kapısına varıyoruz. Öbür türlü buradan atla gitsek en fazla 15 dakika, yürüyerek gitsek yarım saat sürer. Duvar yapılırsa oradaki akrabalarımızla artık görüşme şansımız olmayacak. Duvarın yapılmasını istemiyoruz" dedi.