Sınırlar 'mülteciler'e açık

Van’ın Doğu Kürdistan (İran) sınırında son 15 yılda 125 Kürt genci sınırı yasadışı geçtikleri iddiasıyla öldürülürken, dünyanın çeşitli yerlerinden gelen mülteciler ise rahatlıkla geçiyor.

Kürdistan'ın, İran ve Türkiye hükümranlığında parçalar arasındaki sınırda her yıl onlarca Kürt, sınır ihlali yüzünden katlediliyor. Örülen duvarlar, kalekollara rağmen 'mülteci' ve uyuşturucu geçişi ise devam ediyor.

AKP’li bakanların aylar önce "İran’da 3 milyon mülteci bizi bekliyor" açıklamalarının ardından mülteci girişleri arttı. İHH denilen MİT- Müslüman Kardeşler ürünü dernek tarafından karşılanan mülteciler, Valilik yardımıyla spor salonlarında ağırlanıyor. Bu ağırlamaların ardından mültecilerin nereye gönderildiği ise bilinmiyor.

Yaklaşık 560 kilometrelik İran sınırına örülen 144 kilometrelik duvarın inşasına geçen yıl başlandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Haziran 2017'de yaptığı açıklamada, "Irak sınırında aynı şeyi yapacağız ve İran sınırının da uygun olan yerlerinde bunu gerçekleştireceğiz, çünkü giriş çıkışlar ülkemize artık daha kontrollü bir şekle dönüşsün. Giremeyecekler" demişti. Ancak Erdoğan’ın açıklamasının ardından sadece sınır köylerinde geçim kaynağı olan kaçakçılık sona ererken, sınırdan çok rahat uyuşturucu ve mülteci girişi gerçekleşiyor.

Sınırda yaşayan köylülerden Cizeyir Özkaplan, "Sınır bizlere kapatılırken, hatta öldürülmemize sebep iken mülteciler elini kolunu sallaya sallaya geçiyor. Bu kadar duvar ve kalekola rağmen mülteciler nasıl rahatlıkla sınırı geçiyor… Birilerinin bu soruyu sorması gerekiyor" diyor.

BOTAN: İKTİDARIN ENSTRÜMANIDIR

HDP Van Milletvekili Lezgin Botan, mültecileri siyasi ve diplomatik bir araca dönüştüren ve bunda başarılı olan tek devletin Türkiye, bunun mucidinin de AKP olduğunu belirterek, şunları söylüyor: "Kürtlere karşı hem bir kirli askeri araç hem de demografik yapıyı değiştirme aracı olarak kullanıyor. Bir de AB'ye karşı. Radikal İslamcı eğilimli, eğitim düzeyi oldukça düşük, işsiz, umutsuz, gelecek kaygısı had safhada, tehlikeli, bunalımlı olan milyonlarca mülteci nüfus, AB’nin korkulu rüyası. Bu durumu iyi keşfeden AKP iktidarı, fütursuzca kullanıyor, şantaj ve tehdit unsuru olarak elinde tutuyor. Mültecilerin yanında sınırdan rahatlıkla uyuşturucu geçişi yapılabiliyor."