Son Dakika: Stêrtk ve Medya Haber: Baskın korsanvari ve komplodur, susturamayacaklar!

Süleymaniye’de işgale karşı yürüyüş

Başurê Kürdistan’ın Süleymaniye kentinde sokağa çıkan halk, Türk devletinin işgal saldırılarını protesto etmek, işgale karşı olduğunu haykırmak için yürüdü.

Aralarında siyasi parti temsilcileri, aydın, yazar, sanatçıların da olduğu binlerce kişi işgal saldırılarını protesto etmek, Başur hükümetinin sessizliğini kınamak için Süleymaniye’deki Baxa Gişti Parkı önünde toplandı.

Baxa Gişti’nin önünde protesto ve işgale karşı tepkilerini bir tutum olarak ortaya koymak için toplananlar arasında Halepçe, Germiyan, Derbendixan, Çemçemal ve Pencwin gibi merkez ve ilçelerde gelen yüzlerce kişi de yer aldı.

ASAYİŞ ENGELLEMEK İSTEDİ, HALK ENGELLERİ AŞARAK YÜRÜDÜ

Baxa Gişti önünde toplanan kitle Seholeke’ye doğru yürümek istedi. Asayiş ve hükümete bağlı polislerin halkı engelleme girişimi, direnişle kırıldı, ancak halk ve polis arasında kısa arbedeler yaşandı. Asayiş ve polis halka gaz bombaları ve coplarla saldırdı. Saldırıda 20 dolayında kişi yaralandı.

Polisin engelleme girişimine rağmen halk engelleri aşarak, Seholeke’ye doğru yürüyüşe geçti.

Ey Reqip marşının da okunduğu yürüyüşte sık sık, “İşgalci Türk güçleri dışarı”, “Kahrolsun ihanet”, “Biji gerilla”, “Biji berxwedana gerilla”, “Faşist, katil Erdoğan” sloganları atıldı.

Seholeke’de ise bir miting düzenlendi. İlk konuşmayı Tevgera Azadi Komelgeye Kürdistan Yürütme Konseyi Üyesi Neriman Ahmed yaptı. Ahmed işgalin tüm Kürtler ve Kürdistan’ın yıllardır verdikleri bedellerle elde ettiği kazanımları tehlikeye soktuğuna dikkat çekerek, “İşgalcilere yerel güçlerden destek verilmeseydi, işgalciler bu kadar ileri gidemezdi” diye konuştu.

‘SEFERBERLİK İÇİNDE OLMALIYIZ’

Vicdan Grubu adına Dılşad Mirani de yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Namuslu, onurlu, ahlaklı ve vicdanlı bir Kürt olarak bu işgal saldırılarına karşı durup mücadele etmemiz gerekir. Başur Kürdistan’ın savunulması ve özgürlük için mücadele eden halkımızın savunması için işgale karşı seferberlik için olmalıyız.”

Komünist Parti Yerel Komitesi üyesi Osman Zindani de Başurê Kürdistan bölgesel yönetiminin temel görevinin Başurê Kürdistan ve halkını işgale karşı korumak, savunmak olduğunu söyledi. Zindani, “O görevini getirmezse bizim yapmamız gereken temel şey halkımızın iradesi ve gücüne sırtımızı vermek gerekir” dedi.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’nin Başurê Kurdistan Temsilciliği’nin mesajının okunması ile devam eden miting eylemlerin devam edeceği mesajı ile sona erdi.