Süleymaniye Havaalanı’na saldırıya tepkiler artıyor

Türk devletinin Süleymaniye Havaalanı’na yönelik saldırısına tepki gösteren parti, kurum ve şahsiyetler, halkın yaşamının tehdit altında olduğunu belirtti.

Türk devletinin Süleymaniye Havaalanı’na yönelik saldırısına tepkiler sürüyor.

Irak Cumhurbaşkanı Latif Reşid, işgalci Türk devletinin Süleymaniye Havalimanına yönelik saldırısına ilişkin yazılı bir açıklama yayımladı.
Latif Reşid, işgalci Türk devletinin tüm askeri operasyonlarının devam ettiğini, son saldırının ise Süleymaniye Havalimanına yönelik gerçekleştirildiğini ifade ederek, “Bu saldırılar, Türk devletinin Irak’a ve Irak’ın egemenliğine yönelik açık ihlal saldırılarıdır. Irak’ta muhalif güçlerin varlığı gerekçe gösterilerek Türk devletinin sivilleri terörize edecek hiçbir yasal dayanağı yoktur” dedi.
Cumhurbaşkanı Latif Reşid, saldırılar nedeniyle Türk devletini özür dilemeye davet etti. Saldırıların devam etmesi durumunda ise ciddi bir duruş sergileyeceklerini sözlerine ekledi.

KUBAT TALABANİ: TOPRAK İHLALİ VE HALKA YÖNELİK TEHLİKE

Kurdistan Bölgesi Yönetimi Başbakan Yardımcısı Kubat Talabani, bir açıklama yaparak Süleymaniye Uluslararası Havalimanına yönelik düzenlenen saldırıyı şiddetle kınadı. Açıklamada sivil bir havalimanını hedef almanın yalnızca Irak’ın toprak egemenliğinin ihlali olmadığı, aynı zamanda Güney Kurdistan’da yaşayan halka yönelik bir tehlike olduğu ifade edildi.

Kubat Talabani, Cotyar Adil’in Kürdistan Bölgesi Hükümeti Sözcüsü olmadığını ve hükümette yer alan bir partiyi temsil ettiğini belirterek, hükümet adına konuşma yapamayacağını ifade etti.

KDP’li Cotyar Adil, YNK ve Süleymaniye’yi Türk devletinin hedefi haline getirmişti.

İL MECLİSİ: HALKIN HUZUR VE YAŞAMI HEDEF ALINIYOR

Süleymaniye İl Meclisi de saldırıyı şiddetle kınayarak, "Bu saldırı yurttaşların huzur ve yaşamına, Irak ve Kurdistan topraklarına yönelik gayrimeşru ve hukuksuz bir saldırıdır” dedi.

Süleymaniye İl Meclisi, Irak Sivil Havalimanı Yönetiminden bu saldırının araştırılması ve siyasi karara ilişkin çözüm çabalarının artırılmasını talep etti.

FETİH HAREKETİ: SESSİZ KALINAMAZ

Fetih Hareketi Lideri Hadi Amiri, saldırıya ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.
Açıklamada, "Süleymaniye Uluslararası Havalimanına yönelik saldırıyı şiddetle kınıyorum. Bu saldırı, Irak hava sahası ve topraklarının egemenliğinin açık bir ihlalidir. Hiçbir gerekçe ve hiçbir durumda bu saldırı karşısında sessiz kalınamaz" denildi.

PARLAMENTER UMER: TÜRK DEVLETİ TERÖR VE KORKU YARATMAYA ÇALIŞIYOR

Irak Parlamentosu Komeleya Dadgerî (Adalet Topluluğu) Fraksiyonu Parlamenteri Soran Umer, Süleymaniye Havalimanına yönelik saldırıya ilişkin sanal medya hesabı üzerinden yazılı bir açıklama yaptı.
Soran Umer, Türkiye’nin Süleymaniye’nin istikrarlı politikalarını Türk şirketlerine sorması gerektiğini belirterek, “Türk devletinin istihbaratı, özellikle Süleymaniye başta olmak üzere Kurdistan Bölgesi’ni terör ve korku ile huzursuz bir bölgeye çevirmeye çalışıyor” dedi.

MENDALAWİ: HALKIN YAŞAMINA YÖNELİK SALDIRIDIR

Irak Parlamentosu Birinci Başkan Vekili Muhsin Mendalawi, Twitter hesabından Süleymaniye Uluslararası Havalimanı’na düzenlenen saldırıyı şiddetle kınayarak, “Bu saldırı, Irak’ın egemenliğine yönelik tehlikeli bir ihlaldir ve yurttaşların hayatına yönelik bir saldırıdır” dedi.

Süleymaniye Uluslararası Havalimanı’na yapılan saldırıyı araştırmak ve bu olayın arkasındaki senaryoyu ortaya çıkarmak için Güvenlik ve Savunma Komitesini heyet oluşturmakla görevlendiren Muhsin Mendelawi, Güvenlik ve Savunma Komitesinden toprak egemenliğini ve yurttaşların yaşamlarını korumak için gerekli önlemleri alma talimatını verdi.

BERHEM SALİH: SALDIRININ HİÇBİR GEREKÇESİ OLAMAZ

Irak eski Cumhurbaşkanı Dr. Berhem Salih, Süleymaniye Uluslararası Havalimanına yönelik saldırıyı Twitter hesabından yaptığı açıklama ile kınadı. Berhem Salih, “Sosyal hizmet alanlarına yönelik saldırıların hiçbir gerekçesi olamaz. Bu saldırı, ülkenin egemenlik haklarının ve uluslararası yasaların ihlalidir” dedi.

IRAK HEYETİ SÜLEYMANİYE'DE

Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani’nin kararıyla Süleymaniye Uluslararası Havalimanına yönelik gerçekleştirilen saldırıyı araştırmak amacıyla Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı Kasım Ereci, Ulusal Asayiş Birimi Başkanı Hamid Elşetri, Irak Anti-Terör Birimi Başkanı Abdulwahab Elsadi ve Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı Yardımcısı Elmehêmedawi, Süleymaniye’ye geldi.

ÖZERK YÖNETİM: SALDIRIYA NET TAVIR ALINMALI

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, Irak ve Başûrê Kurdistan güçlerinin saldırıya karşı net tavır alması gerektiğini belirtti.

Açıklamada şöyle denildi:

"Türkiye, bölgedeki ihlallerine devam ediyor. Bölgenin güvenlik ve istikrarını bozmaya, karışıklık ve endişe yaratmaya çalışıyor. Türkiye'nin bu süreçteki rolü ve hedefleri artık herkesçe biliniyor. Seçim zamanı yaklaşırken Erdoğan ve müttefikleri bölgede yeniden iktidara gelmek ve planlarını uygulamak için ortalığı karıştırmaya çalışıyor.

Başûrê Kurdistan'ın Süleymaniye kentinde dün (7 Nisan) meydana gelen olay, Irak ve Kurdistan Bölgesi’nin iktidarını hiçe sayarak müdahale eden Türk devletinin Irak'taki politikalarının bir devamıdır.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi olarak Süleymaniye Havalimanı'na yönelik düşmanca saldırıyı kınıyoruz. Türkiye’nin bu saldırılarla hem siyasi güçleri tehdit ettiğini hem de önümüzdeki seçimlerde bu olayları Erdoğan'ın çıkarları için kullanmak istediğini açıkça belirtiyoruz.

YNK ve Süleymaniye'deki kardeşlerimizin yanındayız. Irak ve Kurdistan Bölgesi'ndeki tüm güçlerin bu saldırıya karşı net tavır alması gerektiğinin altını çiziyoruz. Çünkü amaçları sadece bir bölge değil aynı zamanda özel savaş politikalarıyla Kurdistan Bölgesi'nin kazanımlarını elinden almak ve Irak'a müdahale edip egemenliğini ihlal etmektir."