Süleymaniye ve ilçelerinde işgal saldırıları protesto edildi-YENİLENDİ

Türk devletinin Zap, Metîna ve Avaşîn’e yönelik işgal saldırıları Süleymaniye merkezi ile Çemçemal ve Derbendîxan ilçelerinde protesto edildi.

Türk devletinin Kürdistan'a yönelik işgal saldırıları 11’inci gününde devam ederken, Güneyli halkın saldırılara tepkisi de yükseliyor. 

İşgal ve Savaş Karşıtı Komitesi, Irak Parlamentosu’nun Süleymaniye’deki Ofisi önünde Türk devletinin Zap, Metîna ve Avaşîn’e yönelik işgal saldırılarını kitlesel açıklamayla protesto etti.  

 “Çık çık Irak ordusu çık-Derkeve, derkeve artêşa Tirk derkeve” şiarıyla düzenlenen eyleme, komitenin içinde yer alan akademisyenler, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum örgütleri, aktivistler ve gazetecilerin de yer aldığı çok sayıda kişi katıldı.

Komite, Türk devletinin Kürdistan Bölgesi’nden çıkarılmasının da yer aldığı bir dilekçeyi Irak Parlamentosu’na ve Irak Cumhurbaşkanı’na verilmek üzere Irak Parlamentosu Süleymaniye Ofisi’ne teslim etti.

İşgal ve Savaş Komitesi Komitesi adına açıklamayı yapan Çiro Hisên, “Türkiye, dünyanın gözünde Güney Kürdistan’daki işgalini sürdürüyor. Geçtiğimiz günlerde Amediyê bölgesinde, Nêrwe, Rêkan ve Metîna ile Avaşîn’e yönelik vahşi saldırılar yaptı. Türk devleti sürekli bu bölgeleri bombalıyor, yasaklı silahlar kullanıyor. Türkiye, bölgedeki sivillerin ölümüne neden oluyor. Bölgeye askeri güçlerini konuşlandırmaya çalışıyor. Köylülerin üzüm bağlarını ve bahçelerini yakıyor. Evleri yıkıldı. İşte bu yüzden savaşa karşıyız. Türk ordusunun işgalini şiddetle kınıyoruz” dedi.

Irak ve Güney Kürdistan hükümetlerinin saldırılara artık sessiz kalmamasını isteyen ve ciddi bir duruş sergilemeleri gerektiğini kaydeden Hisên, tüm siyasi güçlerin de Erdoğan’ın ve Türk devletinin planlarına ve saldırılarına birlik içinde karşı çıkması gerektiğini ifade etti.

Irak Parlamentosu Kürdistan Komela Dadgerî Parlamenteri Soran Omer de, Türkiye ve İran’ın bombalamalarına karşı olduklarını belirtti. Şengal Anlaşması’nın savaşın patlak vermesi için bir başka tehdit oluşturduğunu belirten Soran Ömer, “Saldırı ve ihlalleri durdurmak için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Türkiye’nin askeri ve istihbarat varlığı tehlikelidir. Saldırılar Kürdistan Bölgesi’ndeki sınır hattında yaşayan insanların yaşamı için büyük bir tehdit oluşturuyor” dedi.

Soran Omer, aktivistlerin dilekçesini ilgili yere ileteceğine dair söz verdi.

TEKYE’DE ‘İŞGALE KARŞI KÜRDİSTAN'I SAVUN'  YÜRÜYÜŞÜ

Süleymaniye’nin Çemçemal ilçesine bağlı Tekye beldesinde “İhanet çizgisine ve işgale karşı Kürdistan’ı savunun” şiarıyla kitlesel  yürüyüş yapıldı. Çok sayıda kişinin katıldığı yürüyüşte, sık sık “Bimre xiyanet”, “Terörist Erdoğan”, “Bijî berxwedana gerîla”, “Dagirker baş bizanibe Avaşîn goristane ji bo te” ve “Bijî Serok Apo” sloganları attı.

Yürüyüşün ardından açıklama yapan Dilşad Duzi, “Türk devletinin imha saldırılarını kınıyoruz. Baskıcı bir düşman olan Türkiye, toprağımızı işgal etmek, halkımızı yok etmek istiyor. 17 Nisan’dan bu yana, KDP’nin de işbirliği içinde Zap, Metîna ve Avaşîn’de kapsamlı saldırılar başladı. Bu saldırı sadece PKK’ye yönelik değil, Kürdistan Bölgesi’nin statüsüne ve Güney Kürdistan’ı işgal etmeye yöneliktir. Türk devleti, KDP ile işbirliği içinde, Şêladizê ve Amediye bölgelerine binlerce asker konuşlandırdı. KDP’yi halkın yanında yer alamaya çağırıyoruz. Düşman onlar için hiçbir şey yapmayacak. İhanetçilerin ellerini sıkıyor. Halk bunu kabul etmiyor” dedi.

DERBENDÎXAN'DA İŞGALE SESSİZ KALMAMA ÇAĞRISI

Süleymaniye’nin Derbendixan ilçesinde de yapılan açıklamayla işgal saldırıları ve KDP’nin Türk devletiyle ortak hareket etmesi protesto edildi.

Derbendixan Kültür Çay Evi önünde yapılan açıklamayı Dr. Hekim Ebdulkerim yaptı. İşgal saldırılarını kınayan Dr. Hekim Ebdulkerim, Kürdistan Bölgesi Yönetimi ve Irak hükümetine işgale sessiz kalmama çağrısı yaptı.

Açıklamada, Kürdistan Bölgesi, Birleşmiş Milletler (BM), Güvenlik Konseyi ve güçlü ülkelerdeki siyasi güçlere de işgali önleme çağrısı yapıldı.

Dr. Hekim Ebdulkerim, Kürt halkını, Türk devletinin işgaline karşı alanlara çıkmaya çağırdı.