Surlu ailelerden mezar talancılarına büyük öfke!

Sur’daki direnişte yaşamını yitiren ve Yeniköy Mezarlığı’nda defnedilen gençlerin mezar taşlarının polislerce kırılmasına aileler öfke kustu.

Amed'in Sur ilçesinde iki sene önce büyük bir direniş vererek yaşamını yitiren ve Bağlar ilçesindeki Yeniköy Mezarlığı’nda defnedilen YPS’li gençlerin mezarları polisler tarafından tahrip edildi. Polis, mezar taşlarını kırdı.

Valilik tarafından Büyükşehir Belediyesi’ne gönderilen belgede, mezar taşında, “Şehîdê Surê”, “Şehadet tarihi” gibi ibareler ile fotoğrafların olduğu belirtilerek, mezar taşlarının kırılması talimatı verildi. Talimatı hemen mezarlık görevlilerine yollayan kayyumun talebi aileler tarafından reddedilince, bir gece yarısı mezarlığa gelen polisler, 5 YPS’linin mezar taşını parçaladı. Duruma tepkili aileler, mezarları tekrar aynı şekilde yapacaklarını dile getirdi.

ÖFKE BÜYÜK

Her perşembe mezarlığa giderek çocuklarının toprağına dokunarak hasret gideren aileler, bu ziyaretlerinde mezarlarına yapılan saldırının öfkesini dile getirdi. Sur’da 25 yaşındayken katledilen Xebat Erkaplan’ın mezar taşı kırılmış durumda. Parçalanmış taşların arasında güler yüzlü fotoğrafı göze çarpıyor. Oradan geçen her aile Xebat’ın kırılan fotoğrafına dokunuyor, sonra da bunu yapanlara beddua ediyor. Xebat’ın ablaları mezar başında bu vahşiliğe öfke kusuyor. Biri mezar taşına sarılırken, diğeri ise mezarın üzerindeki polisin ayak izlerini çamuru yoğururcasına elleriyle silmeye çalışıyor. Xebat'ın ablaları, mezar başında ağıt yakarak, “Xebat’ı 2 yıl önce değil, bugün buraya gömdük. İlk günkü kadar canımızı yaktılar. Ne istediler kardeşimizden! Xebat kalk, kalk da intikamını al bunu sana yapanlardan” dedi.

'ÖLÜLERİMİZİ BİLE RAHAT BIRAKMIYORLAR'

Yan yana gömülen Surlu gençlerden Eşref Polat’ın (Kendal) kırılmış mezarını temizleyen annesi Gülsüm Polat da kırılan mezar taşını kalbinin üzerine koyuyor. Polat, yaşlı gözleriyle şunları söyledi: “Allah hakkımızı yerde bırakmasın. Mezarımızı, ölülerimizi de rahat bırakmıyorlar. Yeter artık bu zulüm. Bizim üzerimizdeki baskı hiçbir halkın üzerinde yoktur. Burası Müslüman ülkesi mi? Bunu yapanlar Müslüman olamazlar. Bu mezarı kıranlar bu mezar gibi yerle bir olsunlar.”

'KAHRAMANLIKLARI UNUTULMAYACAK'

Anne Polat, konuşmakta zorluk çekerken, “Bu ülkede hukuk, adalet kalmamış. Birileri kalksın, buna 'dur' desin. Oğlumun mezar taşını yine yapacağım. Yine üzerine şehit yazacağım. Benim oğlum Kürdistan şehididir. Ne yaparlarsa yapsınlar çocuklarımızın yaptığı kahramanlığı unutturamayacaklar. Fakirlik içerisinde büyüttüğüm oğlumun canını aldılar, mezarından ne istediler” diye konuştu.

Mezarı tahrip edilenlerden biri de Sur’da yaşamını yitiren Cüneyt Yeni (Çekdar). Amed’in Lice ilçesinde oturan ailesi hâlâ çocuklarının mezarının tahrip edildiğinden habersiz. Bu yüzden de aile bu hafta gelmezken, tahrip edilen mezar taşları Surlu aileler tarafından toplanıp başucuna bırakıldı.

‘YETER ARTIK’

Mezarların tahrip edildiğini duyduğu anda buraya gelen Fırat Çelik’in (Xebat Andok) babası Vezir Çelik ise çocuğunun mezarı başında nöbet tuttuğunu söyledi. Çelik, mezarlığın çevik kuvvet ve sivil polisler tarafından sarıldığını ve mezar taşlarının yıkıldığını anlattı. “Bizden ne istiyorlar?” diye soran Çelik, “Mezarlığın içine geldiğimde polisler mezarların içindeydiler. Geldiğimde korktum bana bir şey yaparlar diye ama yine de geldim mezarlığa. Oğlumun mezarının etrafında dolandılar ama yıkmadılar. Şimdi bize gözdağı veriyorlar. Bize ve çocuklarımıza karışmasınlar” dedi.