Tahir Elçi Davası'nın duruşması başladı

Amed Barosu Başkanı Tahir Elçi'nin katledilmesine ilişkin açılan davanın ilk duruşması başladı.

Amed'de "sokağa çıkma yasakları" ve devletin soykırımcı saldırılarının olduğu 28 Kasım 2015’te, Sur ilçesindeki Dört Ayaklı Minare önünde Amed Barosu Başkanı Tahir Elçi'nin katledilmesiyle ilgili yargılanan 3’ü polis 4 sanığın, Diyarbakır 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ilk duruşması başladı.
Tutuksuz yargılanan sanık polisler F.T., S.T. ile M.S.’nin “bilinçli taksirle ölüme sebebiyet vermek"ten 3 yıldan 9 yıla kadar hapsi isteniyor.  Diğer firari sanık Uğur Yakışır hakkında ise hem Elçi hem de aynı gün öldürülen polisler Cengiz Erdur ve Ahmet Çiftaslan cinayetleri suçlamasıyla üç kez ağırlaştırılmış müebbet ve 45 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

ADLİYE ÖNÜNDE ABLUKA

Duruşma öncesi adliye önü polis barikatı ile kapatıldı. Adliye içerisinde onlarca çevik kuvvet polisi kask ve coplarıyla duruşma salonunun koridorunda, çok sayıda polis de duruşma salonunda bekledi.

DURUŞMAYA GELENLER

Elçi Ailesi'nin yanı sıra şu isim ve kurumlar da adliyeye geldi: "Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Hişyar Özsoy, Necdet İpekyüz, Dersim Dağ, Mehmet Rüştü Tiryaki, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, bağımsız Milletvekili Ahmet Şık, Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu üyesi Sema Kılıçer, Amed, İstanbul, İzmir, Mardin, Antep, Hakkari, Adana, Batman, Urfa, Siirt ve Şırnak baro başkanlarının yanı sıra çok sayıda insan hakları savunucusu."

DURUŞMA SALONUNDA ÇEVİK KUVVET

Ancak duruşma salonuna mahkeme heyetiyle birlikte 88 kişi alındı. Sanıklar ve avukatlarının  Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi(SEGBİS) ile katılması beklenen duruşmaya, Elçi'nin avukatları, müştekiler Türkan Elçi ve Elçi'nin avukatları katıldı. Duruşma öncesi Amed Barosu Başkanı Cihan Aydın, 64 avukatın yer alması için mahkemeye liste sundu. Duruşma salonuna ise 20 çevik kuvvet polisinin bulundurulması dikkat çekti. 

BASINA ENGEL

Öte yandan duruşma öncesi, davayı takip edecek basın mensuplarından isim listesi istendi.
Mahkeme heyeti, sadece iktidar yanlısı medyadan oluşan isimlerin duruşmayı takip etmesine izin verdi. Buna karşı çıkan baro başkanlarının mahkeme heyetiyle görüşmesi devam ediyor.