Talabani: Türkiye ile baskı, tehdit ve dronlar altında diyalog kurulamaz

YNK lideri Bafil Talabani, Türk devletiyle baskı, tehdit ve dronlar altında diyalog kurulamayacağını belirterek, “Türkiye’nin hiçbir zaman yerine getiremeyeceğimiz, makul olmayan bazı talepleri var” dedi.

YNK lideri Bafil Talabani, Hewlêr’de düzenlenen Irak’taki siyasi sistem konulu bir panelde konuştu.

İşgalci Türk devletinin Güney Kurdistan’a yönelik saldırılarına dikkat çeken Talabani, özellikle “Erbet Havaalanı’nda YNK güçlerine bağlı 3 kahramanın sebepsiz yere şehit düşürülmesi” nedeniyle Türkiye’ye gidemediğini söyledi.

Bafil Talabani, “Türkiye’nin hiçbir zaman yerine getiremeyeceğimiz, makul olmayan bazı talepleri var” dedi.

Talabani şunları ekledi: “PKK ile bağlantısı olduğu gerekçesiyle Süleymaniye’deki bazı üsleri ve partileri kapatmak istiyorlar. Söz konusu üsler Irak ve Kürdistan Bölgesi hükümetlerinden resmi olarak izinlerini almışlar. Bizler o partileri kapatamayız, buna hakkımız yok. Çok ilginç, bana Türkiye Savunma Bakanı sizi tehdit etti diyorlar. Ancak bizler Kürdüz. Baskı, tehdit ve dronlar altında diyalog kurulamaz, bu yollara başvurulması yanlıştır. Bu savaş dilidir ve bizler onlarla savaş halinde değiliz.”

“Türk devletinin Kürdistan Bölgesi’ne yönelik saldırıları bahanedir” diyen Talabani şöyle devam etti: “Kürt sorununun çözümü diyalogla olur. Sorunlar baskıyla çözülmez. Sabah uyandığımda üstümde dronlar uçuyor. Sorunların bu şekilde değil, diyalogla çözülmesini istiyoruz.”