TEV-DEM: KDP Êzidîler için tehdit oluşturuyor

Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM), KDP’nin Şengal ve çevresindeki hareketliliği “Êzidî toplumunun özgürlüğü için bir tehdit oluşturduğunu” belirtti.

Yazılı bir açıklama yapan TEV-DEM, KDP’nin silahlı güçleriyle Ekim ayı başından bu yana Şengal’e girmeye çalışmasına tepki gösterdi.

Açıklamada, “KDP, Şengal’deki Êzidîlere dönük kirli ve komplo siyasetini yürütmeyi sürdürmekte ısrarcı. Seçimleri bahane ederek güçlerini Şengal’e yerleştirmeye ve Şengal’deki özgür iradeyi kontrol etmeye çalıştı. Bilindiği gibi KDP 2014 yılında Şengal’den kaçtı ve Êzidî toplumunu yalnız başına bırakarak halkı katliamla karşı karşıya getirdi. KDP bu kaçışıyla bir felaketin sorumlusu oldu” denildi.

TEV-DEM devamla şunları ifade etti: “Êzidî toplumunun genel olarak Irak'ta, özellikle Başûrê Kurdistan’da siyasi dengede rol oynadığı bu önemli süreçte, KDP’nin Şengal ve çevresindeki hareketliliği Êzidî toplumunun özgürlüğü için bir tehdittir.

Êzidî toplumu arasında karışıklık ve fitne çıkarmak, büyük olumsuz yönleri ve tehlikeli olacak. Bu şekilde DAİŞ’in Êzidî toplumuna yönelik yapamadığı katliamı gerçekleştirecek. KDP doğrudan Türk devletinin desteğiyle Şengal’i işgal etmek istiyor. Ayrıca Türk devleti gözetiminde Bağdat ve Hewlêr arasında imzalanan 9 Ekim 2020 anlaşmasını pratikleştirmek istiyor. Yine seçimlerde Êzidî iradesinin gerçek temsilini engellemek istiyor.

KDP, toplumun tüm odak noktalarını Şengal üzerine çekerek gerillaya karşı Türk devletiyle yaptığı iş birliği, askeri ve siyasi başarısızlığını üzerini kapatmak istiyor.

TEV-DEM olarak, tüm Kürt halkını ve özellikle Êzidî toplumunu KDP’nin politikasına bir sınır belirleyerek tekrardan bir fermanın yaşanmasının önünde durmaya ve Şengal’de gösterilen direnişe sahip çıkmaya çağırıyoruz.

Kürdistan'daki tüm ulusal, siyasi ve toplumsal güçleri KDP’nin Şengal ve Êzidîlere yönelik politikaları karşısında ahlaki ve ulusal sorumluluklarını yerine getirmeye çağırıyoruz."