Tevgera Azadi Kerkük’teki olayları acilen durdurmaya çağırdı

Tevgera Azadi, kapatılan Kerkük-Hewlêr yolunun açılması için protesto eylemine yönelik saldırıya ilişkin yaptığı açıklamada “acil bir şekilde olayların önünü almaya” çağırarak “Aksi taktirde bir felaket yaşanır” diye uyardı.

Bazı grupların Kerkük-Hewlêr yolunu kapatması ardından 2 Eylül Cumartesi gecesi yolun açılması için Kürtlerin düzenlediği eyleme Irak güvenlik güçleri gerçek mermilerle saldırdı, en az iki genç hayatını kaybetti, 11 kişi de yaralandı.

Tevgera Azadi yaptığı yazılı açıklamada, “Kerkük’teki olayların önüne barışçıl yöntemlerle geçilememesi kentte etnik ve mezhepsel bir savaşın gelişmesine neden olabilir. Acil bir şekilde olayların önüne geçilmelidir. Aksi taktirde bir felaket yaşanır” dedi.

Açıklamada devamla şunlar belirtildi: “Kerkük eski Kerkük değil. Askeri yöntemlerle ve diktatörlükle yönetilemez. Doğru olan Kerkük’ün, Kerkük halklarının kendi iradesi ile kendini yönetebileceği demokratik bir sistem ile yönetilmesidir. Eğer acil bir şekilde olayların önü alınmazsa dış güçlerin müdahalesi söz konusu olabilir.

Bu eylemlerin arkasındaki güçlerin amacı siyasidir ve önümüzdeki süreçte yapılacak seçimlere ilişkindir. Bu güçler amaçlarına ulaşmak için kirli oyunlarla Kerkük halkı ile halkların kardeşliğini kurban etmek istiyor.

Tüm Kerkük bileşenlerine sesleniyoruz; Olaylara duyarlı bir şekilde yaklaşın. Sorunların çözümü için barışçıl yöntemleri esas alın. Bu şekilde davrandığımız sürece planlanan kirli komploları boşa çıkartabiliriz.”