Türk devleti kalekol için binlerce ağacı kesti

Cudi Dağı’ndaki Karaca ve Koyuneren köylerinin arasında yapılan yeni kalekol için açılan yolda binlerce ağaç kesildi. 

Cudi Dağı’nda bulunan Deriyê Cebraîl Bölgesi’ndeki Karaca (Sorbitnê) ve Koyuneren (Bêşêrê) köylerinin ortasındaki tepede kalekol yapımı için açılan yolda paletli tanklarla binlerce ağacın kesildiği belirtildi. Kalekol yapımı süren bölgeye yaklaşan köylülere ise sıklıkla uyarı ateşi yapıldığı vurgulandı. 

Kilometrelerce yol yapımı için binlerce ağacın kesildiği ve kesilen ağaçların kamyonlarla götürüldüğünü söyleyen köylüler, yine yapımına başlanan kalekolun ardından bölgede kalan az sayıda ağacın kesilmesinden dolayı kaygılı olduklarını ifade etti.

Yaşanan doğa katliamına ilişkin konuşan ama “güvenlik” gerekçesiyle ismini vermek istemeyen bir köylü, “3 aya yakın süredir bölgede kalekol yapımı için yol yapılıyor. Yolla birlikte kalekol yapımına başlandı. Bu esnada 3 paletli tank, 10 kamyon ile 20 dönümlük arazide binlerce ağaç katledildi” dedi.

Kalekol yapımı için bölgede askeriyenin güvenlik aldığına dikkat çeken köylüler, “Bölgede pancar, kenger (kereng), ot toplamaya giden yurttaşlara ateş açıyorlar. Bir kazaya mahal vermemek için bölgede bir yerden başka bir yere gidemiyoruz” diye belirtti.

Köylüler, son dönemlerde Cevizdibi (Cifanê), Anılmış (Gundikê Remo) ve Dağkonak (Nerex) gibi birçok köyde korucular eliyle ağaç katliamının yapıldığının altını çizdi. Köylüler, ağaç katliamının durdurulması için sivil toplum örgütlerine, ekolojistlere ve yetkililere çağrı yaptı