Türk devleti 4 ayda 7’si çocuk 30 sivili katletti

Rojava ve Başûrê Kurdistan’a yönelik işgal saldırılarını sürdüren Türk devleti, sivilleri hedef alarak Kürtsüzleştirmeyi ve böylece işgal alanlarını genişletmeyi amaçlıyor. Son aylarda 7’si çocuk en az 30 kişi katledildi.

Türk devleti Kürtlere yönelik katliamlarda sınır tanımıyor. Gerilla güçleri karşısında darbe alan işgalci ordu, son dönemde Rojava’nın sınır kentlerini, Güney Kürdistan’ın Süleymaniye, Dihok, Zaxo kentleri ve bağlı köyler ile Mexmûr ve Şengal’de sivilleri özel olarak hedef alıyor. Savaş uçakları ile Silahlı İnsansız Hava Araçların (SİHA) sürekli bombaladığı kentlerde onlarca sivil yaşamını yitirdi, onlarcası ise yaralandı.

Türk devletinin Eylül 2014’te kararlaştırdığı ve “Çöktürme Planı” adını verdiği Kürt soykırımını tamamlama saldırıları aralıksız devam ediyor. Bu planın ilk uygulama alanları, direnişin yoğunlaştığı ve öz yönetim talebinin yükseldiği kentler olmuştu. Savaş uçakları ve tankların yanı sıra her türlü silahın kullanıldığı saldırılarda, yüzlerce Kürt gencinin yanı sıra aralarında bebeklerin ve yaşlıların da olduğu yüzlerce kişi katledildi. Cenazesi 7 gün boyunca sokakta kalan 11 çocuk annesi Taybet İnan (57), gömülmesine izin verilmediği için cenazesi buzlukta bekletilen 10 yaşındaki Cemile Çağırga, henüz 35 günlük olan Muhammet Tahir ve yüzlerce kişinin Cizre bodrumlarında vahşice yakılarak katledilmesi hafızalarda duruyor.

Türk devleti ve hükümeti, Kürtlerin statü sahibi olmaması için her şeyi göze aldı. Kuzey Kürdistan’da baskıyı iyice arttıran AKP-MHP faşist iktidarı, Türkiye metropollerinde yaşayan Kürtlere ise faşist çevreler ve paramiliter güçlerle saldırıyor. HDP İzmir İl binasına saldırı, Konya’da yaşanan katliam, çıkan orman yangınlarında Kürtlerin hedef gösterilerek adeta “Kürt avı” başlatılması da bu saldırı konseptinin parçası olarak gelişti.

SOYKIRIMDA SINIRIN ÖTESİNE GEÇTİLER

Kuzey-Doğu Suriye’ye yönelik de saldırılarını arttıran Türk devleti, 2018’de Efrîn ve ilçelerini, 2019’da ise Girê Spî ve Serêkaniyê’yi işgal etti. Türk ordusu ve bağlı çetelerin Demokratik Suriye Güçleri’nin (QSD) kontrolündeki Özerk Yönetim topraklarına ve sivil yerleşim yerlerine yönelik saldırıları aralıksız devam ediyor. İşgal edilen bölgelerde ise her gün tecavüz, cinayet, insan kaçırma, gasp ve işkence haberleri geliyor. Efrîn Kantonu Kongra Star üyesi Şîrîn Hesen’in verdiği bilgilere göre; Ağustos ayında Efrîn’de 15’i kadın 196 kişi kaçırıldı. Türk ordusunun ve bağlı çetelerin hedefi olan 35 ailenin ise akıbeti bilinmiyor.

İşgal ve ilhak konseptinin eş zamanlı olarak yürürlükte olduğu, kara ve hava harekatlarının hedefi olan bir diğer Kürdistan parçası ise Güney Kürdistan. Türk devleti, PKK’nin kontrolündeki Medya Savunma Alanları’na bağlı Xakurkê’ye 2017’de, Haziran 2020’de ise Heftanîn’e dönük hava destekli işgal saldırısı başlattı. Xakurkê’de kısmi işgale rağmen 4 yıldır çatışmalar devam ederken, 2020 yazı boyunca devam eden ve “Cenga Heftanîn” adıyla Kürt direniş tarihine geçen bir gerilla direnişi yaşandı.

CENGA XABUR VE BAZÊN ZAGROSÊ HAMLELERİ

Bu yılın başlarında (10 Şubat 2021) ise gerillanın kontrolündeki Garê alanına hava destekli işgal operasyonu başlatıldı. Garê işgal saldırıları, 13 Şubat günü gerillaların direnişiyle sonuçsuz kaldı. Türk ordusunun PKK’nin elindeki esirleri bombalayıp öldürmesi ve yaşadığı başarısızlık, Türkiye’de ve dünyada büyük yankı bulurken, hükümet ve askeri yetkililer durumu izah etmekte güçlük yaşadı.

KDP’nin de desteğini alarak 23-24 Nisan gecesi Metîna, Zap ve Avaşîn’e başlattığı ve bugüne kadar devam eden saldırılar, yeni bir boyut kazandı. Bu saldırılara karşı PKK ise yeni bir direniş süreci başlattı. HPG, bu kapsamda Cenga Xabur ve Bazên Zagrosê adını verdiği gerilla hamlelerini başlatarak Avaşîn, Zap, Metîna, Heftanîn ve Xakûrkê’de direnişe geçti.

Türk devletinin yoğun teknik, uluslararası ve bölgesel güçlerden, yine KDP’den aldığı desteğe rağmen aylardır hem Kuzey-Doğu Suriye’de hem de Güney Kürdistan’da işgal ve ilhak saldırılarında başarısız olduğu görülüyor.

DÖRT AYLIK SAVAŞ BİLANÇOSU

HPG'nin düzenli olarak kamuoyu ile paylaştığı verilere göre savaşın devam ettiği son dört ayda (24 Nisan-23 Ağustos) 579 Türk askeri öldürüldü, yüzlercesi yaralandı. Onlarca zırhlı araç, helikopter, İHA ya imha edildi ya da darbelendi. Askerlere ait yüzlerce mevzi imha edildi, çok sayıda askeri malzemeye el konuldu.

Gerillalar bu süre zarfında 458 eylem gerçekleştirdi. Gerillaların savaş mevzilerine ve tünellerine dönük sayısız hava saldırısının yanı sıra 132 defa savaş suçu işlenerek kimyasal silah ve gazlarla saldırı yapıldı. Bu saldırılar devam ediyor. Tüm saldırılarda ve yaşanan çatışmalarda 70 gerilla şehit düştü.

YENİLGİYİ İTİRAF ETTİLER

Türk ordusunun verdiği ağır kayıpları ve yaşadığı yenilgiyi HPG’nin verdiği bilançolarda ve savaşın devam ettiği bölgelerden gelen bilgiler kadar, Türk devlet yetkililerinin yaptığı açıklamalardan da anlamak mümkün. Türk İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun PKK’ye her yıl sürekli yeni tarihler vererek ömür biçmesi ve gerilla kaybına dair verdiği çelişkili rakamların yanı sıra Türk Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın 24 Nisan’da başlayan saldırıların değerlendirdiği toplantıda, ellerindeki uçak, helikopter, İHA, SİHA, roket, tank ve toplara rağmen “helikopterler yere teker koyamıyor” sözleri, içinde bulundukları durumu özetliyordu. Dört ayı aşkın süredir aralıksız devam eden hava destekli kara saldırılarında “birkaç günde girip ele geçirme” hesabı yaptıkları bölgelere giremedikleri; savaş mevzilerine ve tünellere yönelik kimyasal silah kullanma dahil her türlü saldırıya rağmen direnişi kıramadıkları görülüyor.

Türk devleti, kendisi açısından beklenmeyen bu durumu aşmak için Kuzey-Doğu Suriye ve Güney Kürdistan şehirlerini, ilçelerini, köy ve yaylalarını bombalamak dahil sivilleri hedefliyor, ormanları ve tarım alanlarını ateşe veriyor.

HAZİRAN VE AĞUSTOS’TA SİVİL KATLİAMLAR ARTTI

QSD Askeri Gözlem Merkezi’nin Haziran 2021 raporuna göre; Türk devletinin işgal ettiği alanlarda, Haziran’da 21 ölüm ve yaralanmayla sonuçlanan 13 saldırı, bombalama ve çatışmadan Cebhet El-Nusra ve diğer çete gruplarının sorumlu olduğu kaydedildi.

İşgalci Türk devletinin QSD’nin kontrolündeki sivil yerleşim yerlerine saldırılarında ise 16 sivil yaşamını yitirdi, onlarcası yaralandı. Sadece Ağustos’ta Zirgan, Til Temir, Elî Fero yolu, Eyn Îsa ve Minbic’e yönelik saldırılarda 11 kişi yaşamını yitirdi, onlarca kişi yaralandı.

Güney Kürdistan’da sivil yerleşim yerlerine yönelik yapılan saldırılarda ise aralarında çocukların da olduğu 14 sivil yaşamını yitirdi, 13 kişi ise yaralandı.

24 Nisan 2021-31 Ağustos 2021 tarihleri arasında işgalci Türk devletinin sivil yerleşim yerlerine yönelik gerçekleştirdiği ve sivil can kayıpları veya yaralanmalarla sonuçlanan saldırılar şu şekilde:

* 20 Mayıs’ta tedaviden dönen Dilgeş Serhad (Mehmet Emin Alkaş), Zagros Glort (Selahattin Dede), Dara Bêrîtan (Babek Ebdiselendeci) ve Fırat Şoreş (Anter Fırat) isimli dört gerilla Dihok’a bağlı Mangişkê köyü yakınlarında gerçekleştirilen hava saldırısında şehit düştü.

* 24 Mayıs günü Kanîmasî’ye bağlı Dêşiş köyüne yönelik hava saldırısında bir kişi ağır yaralandı.

* 26 Mayıs’ta Zaxo’ya bağlı Derkar ilçesinde çobanlık yapan Hesen Muhsin ve Ali Muhsin kardeşler, gerçekleştirilen hava saldırısında ağır yaralandı.

* Türk devlet güçlerinin sınır karakollarından Kanîmasî’ye bağlı Hiror köyüne atılan obüs topları sonucunda Remezan Elî yaralandı. Bir başka hava saldırısında da bir kişi daha yaralandı.

* 4 Haziran gecesi Efrîn’in Şerawa ilçesine bağlı Kilûtê köyüne yönelik topçu saldırılarında Zeynep Hisen İbrahim isimli kız çocuğu katledildi.

* 5 Haziran günü Metîna’da KDP güçlerine ait askeri konvoyun vurulması sonucunda Hejar Subhi Amedî (35), İmad Marûf (36), Qaid Reşîd Kelekçî (35), Karwan Tofiq Dinarteyî (34), Nezwar Abdulrahman (44) adlı KDP’liler yaşamını yitirdi, 4’ü ise yaralandı.

* 9 Haziran’da Serêkaniyê’de Ehmed El-Xezel katledildi.

* 13 Haziran’da Süleymaniye’ye bağlı Pişdêr bölgesinde sivil bir aracın bombalanması sonucu Ebubekir Towfiq, Ebas Îbrahîm Mehmûd’un da aralarında olduğu dört kişi katledildi.

* 19 Haziran’da Süleymaniye’ye bağlı Şarbajêr’de bir aracın vurulması sonucu Doğu Kürdistan Savunma Birlikleri (YRK) gerillaları Ekin ve Adar şehit düştü.

* 21 Haziran’da Türk askerleri 20 yaşındaki Makûlu kolber Eziz Mihemedzade’yi sınırda vurarak katletti.

* Türk ordusu, 4 Ağustos günü Eyn Îsa’nın Sefawiyê köyünde yaşayan Zêdan Xelef El-Îsa’nın evini tanklarla hedef aldı. Saldırıda baba Zêdan Xelef El Îsa (54), çocukları Ziyad (12), Mûne ve Hûda katledildi.

* 13 Ağustos’ta savaş uçaklarının Kanîmasî’ye bağlı Deşişê köyünü bombalaması sonucu İbrahim Hesen katledildi.

* 16 Ağustos’ta SİHA’lar Şengal merkezde eski çarşıda bir aracı hedef aldı. Saldırıda Şengal Direniş Birlikleri (YBŞ) Komutanı Seîd Hesen ile YBŞ savaşçısı İsa Xwedêda şehit düştü. Medya Qasim Simo, Şamir Abbas Berces, Mîrza Alî ise yaralandı.

* 17 Ağustos günü bu kez Şengal Dağı yakınlarında bulunan Sikêniyê köyündeki hastane, Türk savaş uçakları tarafından bombalandı. Bombardımanda 4 YBŞ savaşçısı ile 4 sağlık çalışanı şehit düştü, 4 kişi ise yaralandı.

* 17 Ağustos’ta Til Temir, Zirgan ve kırsalına yönelik gerçekleştirilen saldırılarda bir çocuk ve bir kadın katledildi.

* 19 Ağustos’ta işgalci Türk devletine ait SİHA, Elî Fero yolu üzerinde QSD komutanlarından Rênas Roj’un aracını vurdu, QSD komutanı şehit düştü.

* İşgalci Türk ordusunun aynı gün gerçekleştirdiği saldırıda Til Temir Askeri Meclisi’nin dört üyesi YPJ Konsey üyesi ve QSD üyesi Sosin Bîrhat ile Egid Girkê Legê, Rûbar Hesekê ve Seyfullah Ehmed şehit düştü, üç savaşçı da yaralandı.

* 22 Ağustos’ta Qamişlo’da bulunan Yaralı Evi’nin önünde bir aracı hedef alan Türk devleti, iki kişiyi yaraladı.

* 22 Ağustos günü Türk askerleri Dirbêsiyê sınırından Bakûrê Kurdistan’a geçmek isteyen Hemadî Ebîd El Hisên’i katletti, Mihemed Letif El Ezawî’ye ise işkence etti.

* 22 Ağustos’ta Dihok’a bağlı Batufa ilçesinin Bankê köyünde savaş uçaklarının sivil bir aracı bombalaması sonucu, Musul’dan turist olarak bölgeye gelen Ehmed Şakir (40) ile Yusif Umer (26) katledildi.

* 26 Ağustos’ta Efrîn’in Şêrawa ilçesinde işgalci Türk devletinin çeteleri tarafından yerleştirilen mayının patlaması sonucu 23 yaşındaki Elî Mihemed Hemreşo yaşamını yitirdi.

* Türk devletine ait bir SİHA, 30 Ağustos akşamı Güney Kürdistan’ın Zaxo kentinde bulunan Qadiya Êzidî kampını bombaladı. Bombardımanda 12 yaşındaki kız çocuğu ile bir aylık bebek hayatını kaybetti, 4 ve 9 yaşlarında iki çocuk ile Hesen Ibrahîm yaralandı.

Kaynak:

ANF

ANHA

Rojnews